Akşam ATV kanalında yayınlanan Kingsman: Altın Çember isimli filmdeki sansürle ilgili konuşmak istiyorum.
Filmle ilgili bilgisi olmayanlara kısaca anlatırsam, serinin 2. filmi bu film. Ajanlık, dünyayı kurtarma vs konularının işlendiği ama şiddetin, kanın dozajının yüksekçe olduğu bir film. Öyle ki ilk filmin sonunda insanların kafasını patlatan bir çip var ve final dövüşünde arka planda sürekli insanların kafası patlıyor. Tabi kan yerine rengarenk bir şeyler çıkıyor. Film biraz (aslında epey) absürt bir yapım.
Gelelim konumuza, filmde uygulanan sansür. Öncelikle belirteyim, sansürün dozajı artmadıkça, televizyon, youtube, internet gibi çocukların kolayca erişebileceği yerlerde olmasından yanayım. Ama burada biraz dozajı kaçırmışız. Öncelikle filmdeki yan karakterlerin isimleri Şampanya, Viski, Tekila vb. Filmdeki bir kuruluş olan Statesman hem ajanlık işi yapıyor, hem de içki üreticisi. Film boyunca ekranın yarısında bulanıklaştırma ile sansür var. Ama bu karakterlerin isimleri söylenebiliyor. Bizi ilgilendiren kısım ise, filmde aşırı derecede tabanca, alev silahı ve nice ajanlık yöntemleriyle insan öldürme eylemi gerçekleşirken, Viski isimli karakterin final savaşında kullandığı bıçak (sanırım bir bowie) sansürleniyor. Gerçekten adamın elindeki bıçak sansürleniyor ama bu esnada karşısındaki insana bir tava, bir satır, bir şef bıçağı fırlatırken bunlar sansürlenmiyor. Hatta bu sahnenin sonunda iyi adamlarımız Viski isimli karakteri kocaman bir öğütücüye atarak öldürüyorlar ve tahmin edin, bu öğütücü de sansürlenmemiş.
Bu forumda özellikle eskiden malum kanunun neden bu kadar eleştirildiğini, neden anılmak dahi istenmediğini daha da bi kavradım. Neden böyle algıda seçicilik yapılarak temel işlevi bir şeyleri kesmek, doğramak, parçalamak olan materyallerin bir kısmının serbest iken bir kısmının böyle (tabiri caizse) öcü muamelesi gördüğünü anlamıyorum. Bu konunun ucu gerçekten üreticilere ve hobicilere yansıyor. Nasıl ki Sefa hocam zamanında bahsettiği gibi Youtube'a gelen bir yorumdan ötürü yorumları kapattıysa, nasıl ki forumdaki her konuda kanunun adı geçtiği zaman konu kapandıysa, ileride bir kaç kere bu muhabbete maruz kalanların bıçakçılık ile ilişkisini de kesebileceğini düşünüyorum.