Bir online toplantıda, Sefa Hocamın Atlas zımparanin gereğinden fazla abartıldığını söylediğini hatırlıyorum sanki.
Diğerlerinden bir farkı yoktu zaten. Çelik için siyah zımparalardan uzak durmak lazım komple bunu anladım
.
Bu biraz hatalı bir yaklaşım.
Piyasadaki ucuz ve dandik zimparaların cogu siyah zimpara.
Sia ve atlas markalarının sahtesine de rastladım ben.
Ama bende 5-6 sene önce aldığım atlas siyah zımparadan bir parça var. Çok iyi olduğunu düşünüyorum. Aynisindan bulsam epey stok yaparım.
Siyah zımparalar kırmızı zımparalara göre biraz daha hızlı ve biraz daha kısa ömürlüdür.
O kumları döküluyor dediğiniz olay kullanımdan da kaynaklı olabilir. Mesela ahsapta veeim alabilmek için yeni zımpara kullanmak gerekir. Eger o zimparayi demire biraz surtseniz en yuzeydeki o agresif kumlar dökülür ve ahsapta iş görmemeye baslar. Ama celikte zimpara ilk surtmede o agresifligini kaybetse de bastirma kuvveti ile yemeğe devam eder.
Attığımiz zimparaların (kaliteli zımparada) hicbiri tamamen işgörmez değildir. Ama zaman/zımpara maliyeti hesabinda artık çalışmaya değmediği noktada zımparayi değiştiriyoruz.
Not: Bunlari ben kendi gozlem ve deneyimlerime gore yazdım. Hatalı olduğum yer varsa lutfen duzeltin. Maalesef zımparanin nasıl kullanilmasi gerektiği hakkinda bilimsel teknik bir doküman bulamadım.