Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımparamin arka dayama (ayna ) degisimi

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Bant zımparamin arka dayama (ayna ) degisimi
« : 15 Haziran 2021, 20:21:32 »
Arka dayamayi Sefa hocamdan öğrendiğim, şekilde granit seramikten yaptım, delemedigim için Dyson cekomastik ile yapıştırdım. Umarım iyi olur henüz deneme yapmadım ama problem olacağını düşünmüyorum belki fikir olur diye forma.resimleri.ekledim

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Bant zımparamin arka dayama (ayna ) degisimi
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2021, 22:27:46 »
Abi hayırlı olsun. Yanları düzgün kestiysen ve tırtık yoksa süper bir çözüm bu. Eskime de yapmıyor. Yalnız dyson poliüretan mastik dimi o? Çekomastik yazmışsın.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2021, 19:51:28 »
Teşekkür ederim Şeref ustam yanlarda çok ufak kırıklar var , bu granit seramikler baya büyük oluyor 40x40 cm di galiba mermercide onların sulu kesim yaptiklari makinede kestirmiştim.eger işe yarar ise onlar yıl.yetercek kadar dayama çıktı. Yapıştırıcısı benim oto boyacı arkadaş var ondan aldım siyah elastik birşey , cekomastik diyorlar onlar hafta sonu bı deneme yapacak pakalim sonuç nedir

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2021, 22:39:44 »
hocam elinize sağlık güzel bir uygulama :)

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2021, 01:16:49 Gönderen: KAZIMUGUR »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 18 Haziran 2021, 08:24:16 »
Ufakta olsa bir kompresörün varsa su soğutma ekledin mi tadından yenmez.
İstediğin kadar bastır ısınmaz .
Bandın gözenekleri dolmaz.
Çalışmak kolaylaşır.

Şöyle bir aparat işini görür.

https://www.aliexpress.com/item/32592073056.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6a833c6dzAHKOh&algo_pvid=4f0a4de5-bed3-485d-aac7-e94d8c19dc51&algo_exp_id=4f0a4de5-bed3-485d-aac7-e94d8c19dc51-2

https://www.aliexpress.com/item/1005001471030744.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5a9f3c25DXO5b7&algo_pvid=0a750c90-2cd9-46fc-9e93-8038cc2f0c19&algo_exp_id=0a750c90-2cd9-46fc-9e93-8038cc2f0c19-14

Bizim sıkıntımız ısınmadan ziyade baskıdan oluşan aşınma. Zımparanın arkası sürtünmeden dolayı dayamayı aşındırıyor. Ayrıca aparatla ağız açanlarda aparatın alt tablaya sürtmesinden dolayı hem aparat hem de tabla aşınıyor ve sonra benimkiler gibi bozuk bozuk profiller çıkıyor. :))

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #6 : 18 Haziran 2021, 10:38:40 »

Bizim sıkıntımız ısınmadan ziyade baskıdan oluşan aşınma ...:))

Nasıl yani  :) , biraz bastırınca ... sık sık suya sokmayınca .. metalin morarması utancından mı ?  :)

Elbette aşınma ve daha önemlisi kaymayı zorlaştırdığı için istenildiği kadar hassas kumandayı bozan bir şey sürtünme ,
dayama içinde aparat içinde bant içinde .
Dayamaya seramik ve ya seramik cam takmanın bir avantajı da metal daha doğrusu demirden uzaklaşmış olması.
Bu şekilde aparatta mıknatıs bar kullanılabilir.
Sadece 2 noktada alttan az bir çıkıntıya dayanması ( vida başı gibi bir şeyler ) tutunması için yeterli olur kıstırmak için uğraşmaya gerek kalmaz.

Aparat altındaki sert yüzeyin faydası kadar zorluğu da olabilir.
İki sert malzeme arasına girecek aşındırma ve aşınmış minik metal zerrecikleri kaymayı ( yuvarlanma ) birden kolaylaştırınca ve ya takılıp zorlayınca .. değişken bir durum , daha dikkatli kullanmak lazım.
Dayamanın altında delrin gibi malzemeler kullananlarda var bu yüzden.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 18 Haziran 2021, 11:38:54 »
Nasıl yani  :) , biraz bastırınca ... sık sık suya sokmayınca .. metalin morarması utancından mı ?  :)
Şimdi Kazım hocam, konuları karıştırmayalım. ;) Elbette utanmasından değil. Bıçak ağzı açarken suyunu da kaçırmamak için evet sık sık suya sokuyoruz. Amma Velakin konumuz dayama, değişimi ve aşınması. Haliyle siz bu konuya soğutma ekleyince ben de dayamadaki aşınmanın sıcaklıkla bağlantısı olmadığını, daha ziyade sürtünmeye odaklanmamız gerektiğini vurguladım. Yoksa hepimiz bırakın suyunu kaçırmamak için çaba göstermeyi, profili bastırırken baş parmağımız yandığı için suya sokuyoruz gene suya sokuyoruz. Su her anımızda yanımızda. ;)

Dayamanın altında delrin gibi malzemeler kullananlarda var bu yüzden.
Aparatın altına demek istediniz diye düşünüyorum. ::)

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #8 : 18 Haziran 2021, 13:12:52 »
..Aparatın altına demek istediniz diye düşünüyorum. ::)

Evet doğru tespit , teşekkür ederim.

Arkadaşımız kullandığı aleti geliştirmek için güzel bir çalışma yapmış orası aşikar.
Hazır başlamışken seramik kadar hatta daha önemli olan sulu sistemi de hallediversin diye ...
Zor bir şey değil.
Seramik de olsa cam da olsa yine ısınacak yine ısınacak  , en kaygan bulunabilir malzeme teflon onunla da ısınacak.

Suyu gören kısımlar belli , ev imkanları ile bile yapılabilir.
Mesela yağ tenekeleri kolay eğilip bükülebilir kesilir , onlardan bir siperlik iş görür.
Zaten çok miktar su söz konusu değil.
1-2 litre en az yarım saatlik çalışmaya yeterde artar bile.
İş bitiminde biraz hava tutarsın sonrada gerekirse biraz kağıt havlu filan derken ..

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 18 Haziran 2021, 13:38:39 »
Evet doğru tespit , teşekkür ederim.

Arkadaşımız kullandığı aleti geliştirmek için güzel bir çalışma yapmış orası aşikar.
Hazır başlamışken seramik kadar hatta daha önemli olan sulu sistemi de hallediversin diye ...
Zor bir şey değil.
Seramik de olsa cam da olsa yine ısınacak yine ısınacak  , en kaygan bulunabilir malzeme teflon onunla da ısınacak.

Suyu gören kısımlar belli , ev imkanları ile bile yapılabilir.
Mesela yağ tenekeleri kolay eğilip bükülebilir kesilir , onlardan bir siperlik iş görür.
Zaten çok miktar su söz konusu değil.
1-2 litre en az yarım saatlik çalışmaya yeterde artar bile.
İş bitiminde biraz hava tutarsın sonrada gerekirse biraz kağıt havlu filan derken ..

Aynen :2up
Rulmanlar falan hızlıca paslanır mı? Pek emin olamadım. ::)

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #10 : 18 Haziran 2021, 16:22:55 »
Paslanacağını varsaydığınız yerlere biraz kauçuklu gres sürerseniz sorun olmaz.
Plastik kapaklı rulmanlar ( 2RS ile kodlanır ) bir kaç tık daha avantajlıdır ve baştan tercih sebebidir çünkü daha sessiz çalışır.
Rulmanlar suyun içerisinde kalırsa sorun olur.
Yüksek hızda dönen banda sprey olarak püskürtülen su her yere değil bandın döndüğü hatta sıçrıyor.
Ama elbette illaki başka yerlere de bulaşır , dikkatli olmak lazım.

Mist cooling denilen yöntem doğrudan su ile soğutulan sistemden çok daha etkilidir.
Bant zımparadan daha çok metal gövdesi olan freze matkap cnc türü aletlerde kullanılıyor.
Her iş de olduğu gibi usta dediğin aletlerinin bakımını yapar.

Paslanma riskine karşılık kullanım kolaylığı kesinlikle uygulamaya değer.

« Son Düzenleme: 18 Haziran 2021, 16:26:01 Gönderen: KAZIMUGUR »

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #11 : 18 Haziran 2021, 19:04:39 »
Paslanma.ve rulman su işi çözülebilir ama Orkun ustam inşa dedigi gibi tabla ve arka dayamadaki aşınmalar taşlama hattında dalgalanmaya sebep olmakta tabla.icinde kafamda raylardan oluşan bir sistem var taşlama gibi bakalım bizim tornacilar bı boşa çıksa cokucem üstlerine 😀😀😀

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #12 : 18 Haziran 2021, 21:54:55 »
Paslanma.ve rulman su işi çözülebilir ama Orkun ustam inşa dedigi gibi tabla ve arka dayamadaki aşınmalar taşlama hattında dalgalanmaya sebep olmakta tabla.icinde kafamda raylardan oluşan bir sistem var taşlama gibi bakalım bizim tornacilar bı boşa çıksa cokucem üstlerine 😀😀😀

Olmazsa da çok üsteleme ustam. Biliyoruz ki bu işin en köklü çözümü serbest elle ağız açmak ve tabla+aparattan kurtulmak. Ha sorarsan ki sen yapıyor musun? Hayır. :)) Aynı yönteme devam ediyorum. Ama kolaycılığı seçtiğim için. Asıl çözüm olduğu için değil. C:-)

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #13 : 19 Haziran 2021, 18:08:09 »
Aynen katılıyorum serbest elle ağız acmak en iyisi..denemeler yapicaz bakalim