Bıçak Sanatı - Forum

Damasteel Dağ Bayır

Damasteel Dağ Bayır
« : 08 Ekim 2020, 20:40:03 »
İlk defa çalıştığım bir çelik, benim için de iyi bir deneyim oldu doğrusu. Damasteel firmasının ürettiği toz metalurjik çelikten üretim bir damascus, diğer bir deyişle aslında RWL-34 malzeme.
Sapta da yine Raffir firmasının ürettiği epoksi esaslı bir malzeme, ama çalışması gerçekten berbat bir malzemeymiş, bir daha töbe. Form olarak daha önce ürettiğim dağ bayır bıçaklarının formunda ama bunun namlusu biraz daha hormonlu, daha uzun bir namluya sahip. Sahibi çeliğin hepsini değerlendirmek isteyince ortaya iri namlulu bir dağ bayır çıktı. Benim gözümü rahatsız etti biraz.

Çelik: Damasteel Hakkapella
Tam Boy: 270 mm
Namlu: 155 mm
Isıl İşlem: 1080 derecede 15 dak östenizasyon ardından yağda soğutma
Menevişleme: 175 derecede 2 saat, 3 döngü
Sap: Raffir

« Son Düzenleme: 08 Ekim 2020, 20:43:07 Gönderen: sefaçabuk »

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Ynt: Damasteel Dağ Bayır
« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2020, 20:48:35 »
Sefa hocam benden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama ben fotoğrafları göremedim ::) Bir bakmanızda fayda var :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2020, 20:54:42 »
Ama hemen sitenizden baktım :) elinize sağlık çok güzel olmuş. Büyüklük hususunda haklısınız namlu biraz gözü tırmalıyor. Raffir isimli, daha doğrusu markalı malzemeyi ilk kez görüyorum, forum buluşmasında bahsetmiştiniz zannedersem içinde metal malzeme vardı. Çok şık bir malzeme gibi gelmedi bana, çalışması da zor dediğinize göre heves etmeye değmez herahalde?

« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2020, 21:16:53 »
Fotoğraflarda bir sorun gözükmüyor bende  ::) evet haklısın içerisinde aluminyum elek gibi bir malzeme var, görünüşü fena değil aslında ama çıkardığı toza değeceğini sanmıyorum  ;) En azından ben heveslenmeyeceğim. Çok sağol.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2020, 21:36:21 »
Bu epoksi ve sentetik bazlı kabzalıklardan bende iyice nefret etmeye başladım ustam iş bitiyor fakat tozunu ne yaparsam yapayım 1 hafta balkondan atamıyorum ahşaptan şaşmamak lazım ciğerleri soldurmaya gerek yok bu arada yine çok şahane bir eser olmuş elleriniz dert görmesin elinize sağlık ustam xl dağ bayır forma heybet katmış yakışmış.
Gendarmerie Special Operation...

Isparta

• 68
  • Furkan-21
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2020, 21:46:43 »
  Bu paslanmaz damascus nasıl oluyor?
  Diktörtgen profilin içini önce sıvı tipex(white-out) ile kaplasak.Galiba içindeki çinko yapışmayı engelliyor. Kağıtla beraber çeliği koysak.iki ucuna kaynak yapsak. Dövüp , birleştirdikçe çeliği ayırıp, tekrar kat yapıp aynı işlemi uygulasak. Bol uğraş ve diktörtgen profil israfından sonra  paslanmaz folyoyla normalize etsek. Olur mu, olmaz mı ? Daha kolay yolu var mı?
İlham: https://youtu.be/iHmyOEMVJuM

Isparta

• 68
  • Furkan-21
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2020, 21:56:00 »
Paslanmaz folyo arasında dövmek daha mantıklı sanki.

« Yanıtla #7 : 08 Ekim 2020, 22:11:46 »
  Bu paslanmaz damascus nasıl oluyor?
  Diktörtgen profilin içini önce sıvı tipex(white-out) ile kaplasak.Galiba içindeki çinko yapışmayı engelliyor. Kağıtla beraber çeliği koysak.iki ucuna kaynak yapsak. Dövüp , birleştirdikçe çeliği ayırıp, tekrar kat yapıp aynı işlemi uygulasak. Bol uğraş ve diktörtgen profil israfından sonra  paslanmaz folyoyla normalize etsek. Olur mu, olmaz mı ? Daha kolay yolu var mı?
İlham: https://youtu.be/iHmyOEMVJuM
Teorik olarak doğru  :2up

Paslanmaz folyo arasında dövmek daha mantıklı sanki.
Folyo ocakta anında eriyecektir.

Isparta

• 68
  • Furkan-21
« Yanıtla #8 : 08 Ekim 2020, 22:36:13 »
https://www.bladesmithsforum.com/index.php?/topic/21948-making-stainless-damascus/
O fikiri de burdan duydum , ısıl işlem folyosu dedikleri neyse artık. Eriyeceği aklıma gelmedi.

Ekleme:
Aklın yolu birmiş, kolayı kat kat uğraşmamak için katları ilk seferden halletmek gibi, duruyor.
http://www.aescustomknives.com/docs/tutorial16.htm

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 08 Ekim 2020, 22:48:09 »
Resimleri göremeden de elinize sağlık ustam, yani her zamanki gibi ders alacağımız bir eser çıkmıştır diye düşünüyorum O:-)
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 09 Ekim 2020, 08:59:48 »
Hocam elinize sağlık. Ne kadar büyük olursa olsun bir şekilde en uygun ve estetik hale getirmişsiniz, -ki zaten bu işi sizden başka kim kotarabilirdi? :2up
Ben çeliği merak ettim hocam, sanki lazer yada printer baskı gibi çok nizami desenler var. Asitle yapmışsınız gibi duruyor. :D Su damlası damascus galiba ama bu kadar düzgün desen çıkarmayı nasıl başarmışlar? Bir de katmanlardan biri RWL-34 ise diğer renk veren katman nedir?

« Yanıtla #11 : 10 Ekim 2020, 00:32:45 »
Çok teşekkürler arkadaşlar, hepiniz sağolun.

Orkun, kombinasyonda kullanılan malzemelerin birisi RWL-34 diğeri de 420 martenzitik çelikmiş ama sanıyorum 420 ile birlikte başka elemanlarda kombinasyona girmiş, öyle anlaşılıyor. Paslanmaz damascusla bende ilk kez çalışıyorum, desenler gerçekten çok net ve geçişler hiç bozulmadan olmuş, ben beğendim ancak fiyatlarını çok beğenmedim  ^-^

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 10 Ekim 2020, 01:01:10 »
Elinize sağlık hocam.

Bir de katmanlardan biri RWL-34 ise diğer renk veren katman nedir?
PMC27 çeliğini kullanıyorlar Sandvik 12C27nin toz metali gibi duruyor.
« Son Düzenleme: 10 Ekim 2020, 01:03:49 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 10 Ekim 2020, 12:49:45 »
Bıçak da Çelik de ayrı ayrı güzeller.
Şahsen, bu namlunun biraz daha büyük olması beni hiç rahatsız etmedi Hocam, gayet güzel buldum namlu formunu.
Bir süredir damasteel sitesinden fiyatları öğrenmeye çalışıyordum ancak ilginç bir siteleri var, hiç kullanıcı dostu değil, belki de ben beceriksizlik yaptım :D. Velhasıl, bir türlü oğrenememiştim. Sizin bıçağı Instagram'da görünce hemen mutlaka sormalıyım dedim. Siz de değinmişsiniz, fiyatını öğrenebilir miyim Hocam.
Demir 3 klorürü çamaşır suyu içine paslı malzemeler atarak mı üretiyoruz Hocam?
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #14 : 10 Ekim 2020, 14:26:57 »
Elinize sağlık hocam.

Bir de katmanlardan biri RWL-34 ise diğer renk veren katman nedir?
PMC27 çeliğini kullanıyorlar Sandvik 12C27nin toz metali gibi duruyor.
Sağol Osman, ben de şimdi sitesine girip inceledim bu Hakkapella modelinde aynen Senin dediğin gibiymiş kombinasyon. 12C27 veya bir başka ismiyle AEB-L muadili de denilebilir.

Bıçak da Çelik de ayrı ayrı güzeller.
Şahsen, bu namlunun biraz daha büyük olması beni hiç rahatsız etmedi Hocam, gayet güzel buldum namlu formunu.
Bir süredir damasteel sitesinden fiyatları öğrenmeye çalışıyordum ancak ilginç bir siteleri var, hiç kullanıcı dostu değil, belki de ben beceriksizlik yaptım :D. Velhasıl, bir türlü oğrenememiştim. Sizin bıçağı Instagram'da görünce hemen mutlaka sormalıyım dedim. Siz de değinmişsiniz, fiyatını öğrenebilir miyim Hocam.
Demir 3 klorürü çamaşır suyu içine paslı malzemeler atarak mı üretiyoruz Hocam?

Bülent, malzemeyi ben getirtmedim hem çeliği hem de sap malzemesini siparişi veren kişi getirtmişti. Ben fiyat bakacağım zaman hep daha önce de alışverişimin olduğu bir siteden bakıyorum, linki budur
https://www.brisa.fi/supplies/knife-steel/damasteel buradan farklı farklı desenleri inceleyebilirsin.
Demir3 klorürü ü çamaşır suyuna değil de hidroklorik ( tuz ruhu) asit içerisine paslı veya paslanabilir malzemeleri atarak ve en az 10 gün bekleterek hazırlıyorum.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 12 Ekim 2020, 09:53:25 »
Hocam ellerinize sağlık. Paslamaz damascusu ülkemizde çok görmüyoruz.  Zannediyorum bunda sizin de dediğiniz gibi fiyatlar çok etkili oluyor. Ben Balbach tan takip ediyorum ama gerçekten el yakıyor. Özellikle euro 9'u görmüşken 100 Eurodan aşağı namlu zor gibi. Rus Zladinox biraz daha uygun oluyor. Geçen sene Fransada'ki fuara katılacağını duyunca 3-5 kuruş kenara para ayırıp standını ziyaret etmiştim ama atölyelerindeki tadilat yüzünden hiç bir şey getirmemişti bende elim boş geri döndüm. Bu arada paslanmaz damastlarla ilgilenen yada alacak olan varsa Balbach bu aralar paslanmaz sanmai damascus (sanmascus) çıkardı diye görmüştüm bence dikkate almakta fayda var. 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #16 : 19 Ekim 2020, 20:19:05 »
Sağolasın Mehmet, fiyatlarda zaten bu Damasteel en azgını, Balbach görece daha ucuz. 100 Euro ya zor biraz sanki, bu arkadaşın 10 cm si zaten 80-90 civarı ortalama 20 cm kullanılsa ve ek olarak kargosu 200 den aşağı zor gibi. Yapmayız bizde olur biter  ;)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #17 : 25 Ekim 2020, 14:26:13 »
Ustam elinize sağlık
Ben de Bülent abi gibi namlu uzunluğundan
rahatsız olmadım. Öyle görünüyor ki
çelik hakikaten belli standartlara sahip.
Desenleri ve kontrast başka bi yerde.
Bizim çeliklerde desen alana kadar yüzey
haritaya dönüyor. Bunda tertemiz bir yüzey
var. Çok naif👍
Tekrar elinize sağlık, saygılar.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #18 : 25 Ekim 2020, 23:44:54 »
  Sefa Hocam diğer gönderilerde resimler görünüyor ama sizin gönderilerde resimleri göremiyorum, sorun bende mi anlamadım. Çeliğide işinizide çok merak ettim ama :'(

« Yanıtla #19 : 27 Ekim 2020, 00:29:13 »
Çok teşekkürler Şeref, çelik gerçekten güzel ve uğraşılırsa desenler nefis çıkıyor.
Levent sağolasın, haklısın şu an bende de görünmüyor bu konuya bakacağım  ::)