Bıçak Sanatı - Forum

HOYRAT

Ynt: HOYRAT
« Yanıtla #20 : 20 Mayıs 2020, 22:24:26 »
Özgür ellerine sağlık. Kafama takıldı, sertlik 68-69 HRc demişler, ısıl işlemi kim yaptı? bu çelik 1180 derece de östenitlenip, hadi 525-530 derecede de menevişlenmiş olsa sertliği zaten max 65 HRc çıkıyor. 1100 derecede östenizasyon yapılıp, yine aynı sıcaklıkta menevişlense max 64 HRc oluyor  ::) ::)
Teşekkürler Sefa Ustam, açıkçası bilindik bir firma söylemekte sakınca bulmuyorum var ise silinebilir :) Mehmet marangozdan Özgür beye yolladım onlar yaptırıyorlar özellikle toz metal olduğunu zaten belirttim onlar da toz metaller ayda 1-2 defa işleme girer biraz beklersiniz dediler. Üzerinde 68-69 yazıyordu geldiğinde dediğim gibi. Sordum hrc değerimidir diye evet dediler. Metalurji olarak araştırmadım açıkçası ama söylenen buydu dediğiniz gibi teknik olarak ulaşamaz ise yanlış ölçüm ya da yazım var denektir :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #21 : 21 Mayıs 2020, 16:07:56 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Bende sertlik değerlerini merak ettim doğrusu, 68-69 HRC çok iddalı (abartı yada sallama) ve kırılmaya hazır bence. Eğe sertlik setinde bile son değer 65HRC. Isıl işleme gönderilen bıçaklar için firmanın ısıl işlem sonuç rapor vermesi gerekmez mi? . Kolay gelsin, sağlıkla bıçaklar yapasınız...
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #22 : 21 Mayıs 2020, 18:32:19 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Bende sertlik değerlerini merak ettim doğrusu, 68-69 HRC çok iddalı (abartı yada sallama) ve kırılmaya hazır bence. Eğe sertlik setinde bile son değer 65HRC. Isıl işleme gönderilen bıçaklar için firmanın ısıl işlem sonuç rapor vermesi gerekmez mi? . Kolay gelsin, sağlıkla bıçaklar yapasınız...
Beğenmenize sevindim teşekkür ederim :) Evet normalde sistemli çalışmak adına bir belgeyle kanıtlansa daha iyi olur lakin sadece söyleneni biliyoruz, haricinden tekrar ölçüm yaptırıp bir değer alınabilir canlı canlı ama sahibi anlamaz ilgilenmez de o yüz den zamanla göreceğiz:)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®