Bıçak Sanatı - Forum

Elektro Perdahlama

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Elektro Perdahlama
« : 01 Temmuz 2020, 11:45:20 »
Dc akım ile perdah denemesi yapayım dedim. İki bıçak ta aynı 120 kum zımpara ile bitirildi. İşlem sonrası yüzey mat ve kumlama yapılmış gibi görünüyor. 3-4 dk gibi süre de yapıldı. Özenle daha iyi sonuç alınır (Özen göstermedim. Amaç olup olamayacağını anlamaktı). Keçe uzun tutulduğunda 10 amperlik sigortayı yaktı. Bu uygulamayı yaparken dikkatli olun. Küçük çaplı şarj adaptörleri ile denemeyin bence. Yaklaşık 12v ile uygulama yaptım. Voltajı küçültüp daha uzun sürede yapmak daha mantıklı gibi görünüyor şimdilik. Markalama yapmak ile aynı mantık. Elektriği ileten bir sıvı kullanmalısınız. Logo için herhangi bir şablon kullanmak yerine keçeyi bıçak yüzeyinde gezdiriyorum. Perdah için ne kadar elverişli yöntem daha karar veremedim. İşlem sırasında ısınma olabilir buna dikkat etmek gerekir. Kontrollü yapılır ise perdah olarak kullanılmasa bile kumlamaya alternatif yöntem olur. Çok kısa sürede yüzey mat kumlanmış görüntüsünü alıyor. Derin çizikleri yok etmek için zaman harcanıyor. Resimlerde görüleceği gibi hala az da olsa bazı bölgelerde zımpara izleri var.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: Elektro Perdahlama
« Yanıtla #1 : 01 Temmuz 2020, 12:48:36 »
Çok iyi ve değişik bir yöntem gibi duruyor ustam olmazsa deneyeceğim.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

« Yanıtla #2 : 01 Temmuz 2020, 13:11:34 »
Sağolasın Salim, kumlama işlemine çok iyi bir alternatif gibi görünüyor. Mat yüzey için kesinlikle iyi bir alternatif. Ellerine sağlık  :2up  :2up.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #3 : 01 Temmuz 2020, 14:25:20 »
Sağolasın Salim, kumlama işlemine çok iyi bir alternatif gibi görünüyor. Mat yüzey için kesinlikle iyi bir alternatif. Ellerine sağlık  :2up  :2up.

Evet abi kesinlikle kumlamaya alternatif bir yöntem. Perdah için cihaz üzerinde değişiklikler yapmak gerek.

Çok iyi ve değişik bir yöntem gibi duruyor ustam olmazsa deneyeceğim.

Saygılarımla.

Aman denerken dikkat edin. Akım korumalı bir sistemde yapılmasını öneririm.

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 01 Temmuz 2020, 17:31:27 »
Elinize sağlık salim hocam facebookta görmüştüm orada bir soru soruldu burada bulunması adına , bu volt ve amperde bilmedğimden böyle soruyorum , çeliğin bu işlem sırasında çıkacağı sıcaklık ne ola ki . Çünkü bende logoyu aynı işlemle 12v adaptörle yapıyorum ve o yüzey çokça ısınıyor ısınıyor . Böyle büyük yüzeyde özellikle ağıza yakın kısımlarda ince kısımlarda o sıcaklık bir sorun oluşturur mu ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #5 : 01 Temmuz 2020, 18:09:23 »
Bu işlemi ısıl işlem öncesinde yapmak mantıklı değil. Örnekteki bıçak n695 ısıl işlem görmedi. Bu işlemi yaparken belirli bir miktar ısı oluşuyor. Çeliğin cinsine göre bu etken olabilir belki ama aşırı bir ısınma oluşmadı benim yaptığımda. Kullanılan sıvının elektriği ne kadar ilettiği ile de alakalı olabilir. Tuzlu su ile logo basma denemesi yapmıştım o zaman tuz oranını fazla kaçırdığında ısınma da fazla olmuştu. Hatta denemeler sırasında şablon da yanmıştı. Yapılacak işlem matlaştırma ise zaten çok kısa sürede oluyor ve ısıda oluşmuyor. Tek bir nokta da sabit kalmadığımdan da ısı fazla artmamış olabilir. Birkaç gündür aklımda takılmıştı dün deneme fırsatım oldu. Bu işlemi kontrollü bir şekilde yapmakta fayda var. Sırf fikir versin diye paylaştım. Deneme sayısı arttıkça tecrübe de artar ona göre net bilgiler verebiliriz. Mat yüzey sevenler için evde yapılabilinecek basit, az maliyetli ve hızlı bir yöntem.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 02 Temmuz 2020, 10:58:07 »
Salim ustam hiç bu işler ile ilgili deneme yapmamış birisi olarak 12v için akım koruması neden öneriyorsunuz ? Ampermi yüksek olması gerekiyor. Laptop adaptörü 19v ve elimde 7a kadar var. bu iş için uygun olur mu ?

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #7 : 02 Temmuz 2020, 18:33:35 »
Salim ustam hiç bu işler ile ilgili deneme yapmamış birisi olarak 12v için akım koruması neden öneriyorsunuz ? Ampermi yüksek olması gerekiyor. Laptop adaptörü 19v ve elimde 7a kadar var. bu iş için uygun olur mu ?

Saygılarımla.

Yazdığım gibi akım 10 amper üzerine çıktı. Trafo devreniz buna dayanır ise sorun olmaz belki ama siz yine yaparken dikkat edin. Fazla uzun temas durumunda bir nevi kısa devre gibi olmuş oluyor. Devre elemanları yanabilir.