Ekin, kırıcılar yoğun mangan içerir, aşınmaya karşı çok dayanıklı ve sertler ama bıçak yapmaya uygun değil.
Sefa ustam başarısız araştırmalar sonucunda ortaya yine size sorulacak sorular çıkıyor
Kusura bakmayın ustam başınızı ağrıtıyorum. Bu yüksek mangan içeren çeliklerin ısıl işlemi nasıldır, suyu aşağı yukarı kaç derecede verilir, su da mı yağda mı verilir gibi sorularım var. Bir ayrı soruda yüksek manganlı çeliklerin üzerinde elektrot kaynağı yapılırken hangi elektrot kullanılmalıdır? Bazı yerlerde bazı yüksek manganlı çeliklerin kaynağında paslanmaz elektrot kullanıldığını okudum.
Ekin, soru aslında bir çırpıda basitçe sorulmuş gibi görünse de içerisinde çok fazla soru barındırıyor. Kısaca sorayım "başarısız araştırma" dediğin nedir ve nasıl bir durum? Hangi yüksek manganlı çeliğin ısıl işlemi? Hangi çeliğin kaynağı? Bunların ne olduğunu söylersen konuyu belki biraz daraltabiliriz.
Sefa ustam şöyle açıklayayım, elimde 8 mm kalınlığında epey büyük bir lama halinde kırıcı çeliği var. Çeliğin hangi çelik olduğunu bilmiyorum, genel olarak yüksek manganlı çeliklerin ısıl işlemi nasıldır ve kaynak nasıl, hangi elektrotlarla yapılır araştırdım ama bulamadım. Başarasız araştırma dediğim buydu
Ben de çareyi size sormakla buldum
Ekin, manganı yüksek çeliklerin sertleştirilmesi çok sorunlu olmaz, yeter ki içerisinde sertleşmeyi sağlayacak kadar karbon olsun. İçeriğini bilmiyorsan ve denemekte kararlıysan 800 derecede su vermeyi deneyebilirsin. Yüksek yoğunluklu mangan içeren çeliklerin kaynağında yine yüksek yoğunlukta mangan içeren elektrotların kullanılması uygundur, krom elektrot kullanımını yadırgadım ama nikel elektrot kullanıldıgını söylesen yadırgamazdım, olurdu. Kaynak sonrası çatlama riskine karşı malzemenin yavaş soğumasında her zaman yarar var. Malzemenin içeriğinde yoğun mangan varsa kıvılcımları çok koyu ve az çıkar, öyle kıvılcım vs pek görülmez buna bakabilirsin. Ayrıca taşlamaya vs direnir.
Teşekkürler Sefa ustam, şu sayfada :
https://www.cliftonsteel.com/manganese-steel"Welding of our Tensamang™ steel is easily accomplished with Tensamang™ Electrodes or S.A. Wire, or AWS 309/309L stainless electrodes." diyor. Paslanmaz elektrot ile kaynak yapılacağını yazıyor, o yüzden size sormak istedim. İçeriğini bilmediğim için genlek olarak mangan çeliklerinin işlenmesine bakıyordum buna denk geldim. Bir kıvılcım testine bakacağım, bir de 2 parça kesip birine 800 derecede birine 1000 civarında vermeye çalışacağım. Kaynak makinem 150 amper olduğu için bazik elektrot yakamıyor, yine rutil elektrotla kaynak yapacağım bakalım nasıl olacak