Bıçak Sanatı - Forum

Bitirebildiğim ilk bıçağım

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
Bitirebildiğim ilk bıçağım
« : 20 Temmuz 2019, 21:08:51 »
Forumla tanışıp bıçak yapma merakım başladığından beri yaptığım ilk bıçak nihayet bitti. İlk çalışmam olduğu için biraz küçük ve sade bir model olsun istedim. Eğe takımı, mengene, Eğeleme rampası ve matkapla bu kadar yapabildim.
Bir çok hatası olduğunu biliyorum ancak insan bu her kusurunu görmez, görmek istemez. Onun için burada paylaşıyorum ki hatalarımı daha iyi ve işin ehillerinin gözü ile görebileyim. Şimdiden yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Çelik: 80CrV2
Sertlik : Eğe testi
Meneviş : 200 derece 20+20 dakika
Kalınlık : 4 mm
Namlu boyu: 65 mm
Kabze boyu:90 mm
Pimler : 4 mm Prinç
Kabze : Gürgen ( Keten tohumu yağı ile sonlandırma)
Namlu sırasıyla 60, 80, 100, 220, 320, 1000, 1200 kum zımpara ile işlendi ( 320 kum ile 1000 kum arası zımpara elimde olmadığı için yüzey biraz problemli oldu sanırım.
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2019, 21:36:06 Gönderen: Bayram Sakarya »
"Kem alat ile kemalat olmaz"

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Bitirebildiğim ilk bıçağım
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2019, 21:26:40 »
Eline sağlık.
Gayet iyi.  :2up
Yalnız alet edevat konusunu bahane değildir. Yeni başlayanların çoğunun senden farkı olduğunu sanmıyorum.
En azından ben senden zengin değilim.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2019, 21:51:03 »
Eline sağlık. Sadece ilk pim çok önde olmuş. Ancak gayet iyi ilk bıcak için.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2019, 22:26:21 »
elinize sağlık, çok güzel olmuş, yapmak için savaştığım ilk çelik gözümün önüne geldi :)
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

bullarika

• 59
  • Meslek: gemi makineleri işletme
  • Yer: İSTANBUL/AVCILAR
« Yanıtla #4 : 20 Temmuz 2019, 23:22:39 »
Ellerinize sağlik ilk bıçağınız için başarılı buldum.

Bıçak profilinde eğilme olduğunu gördüm ısıl işlem sonrasinda kontrol ettiniz mi?

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #5 : 21 Temmuz 2019, 10:58:00 »
Eline sağlık.
Gayet iyi.  :2up
Yalnız alet edevat konusunu bahane değildir. Yeni başlayanların çoğunun senden farkı olduğunu sanmıyorum.
En azından ben senden zengin değilim.
Teşekkür ederim. Haklısınız elimdeki imkanlar yeterli kanaat etmeyi bilmek lazım.
Lisede aynı imkanlarla neler neler yapmıştık.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #6 : 21 Temmuz 2019, 11:01:55 »
Eline sağlık. Sadece ilk pim çok önde olmuş. Ancak gayet iyi ilk bıcak için.
Teşekkür ederim.
Haklısınız internetten hazır şablon bulup ona göre işledim. İnsan yaptıkça ayrıntıları fark ediyor.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #7 : 21 Temmuz 2019, 11:03:29 »
elinize sağlık, çok güzel olmuş, yapmak için savaştığım ilk çelik gözümün önüne geldi :)
Sağolun. Çok teşekkür ederim.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #8 : 21 Temmuz 2019, 11:06:51 »
Ellerinize sağlik ilk bıçağınız için başarılı buldum.

Bıçak profilinde eğilme olduğunu gördüm ısıl işlem sonrasinda kontrol ettiniz mi?
Teşekkür ederim.
Kontrol ettim eğilme yoktu şimdi siz hatırlatınca yine konrol ettim fark edemedim.
Resimlerin açısından dolayı belki öyle görünüyordur.
Bugün döverek yaptığım bir bıçak daha var onu paylaşacağım. Onda eğiklik var gerçioda ısıl işlemden övnce döverken oldu bende daha fazla incelmesin diye ellemedim ;D

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 22 Temmuz 2019, 09:44:42 »
Elinize sağlık hocam. İlk çalışma için çok başarılı bir sonuç. Genel olarak da gayet kullanılabilecek derli toplu güzel bir bıçak olmuş. Fakat mercek altında olduğu için haddim olmayarak kişisel olarak gözümün takıldığı birkaç noktayı eleştirmek istiyorum. :P

• Pimler biraz önde olmuş. Yani arkada yeteri kadar fazla boşluk var ama önde çok küçük bir alan kalmış. Bütün pimleri 5-6mm geri alsaydınız daha hoş görünecektiler.
  • Taşlama hattı ve ricasso gayet temiz. Bunu çok beğendim ama ricasso çok küçük kalmış. Gerçi bıçağın toplam ölçüleri küçük, yani küçük bir bıçak. Tutuş olarak daha kötü olacaktı belki ama gene de kabzeyi biraz kısa tutup ricasso'yu geniş bıraksaydınız çok daha güzel görünecekti.
  • Sap tarafında sırtta temiz olmayan bir yer var. Buranın da zımpara yada eğe ile temizlenmesi gerekiyordu. Biraz daha incelecekti ve burayla beraber komple sap yüksekliğini da inceltmeniz gerekecekti ama oradaki kusuru gidermiş olacaktınız.
  • Son olarak olmasa da olur ama olsa çok daha güzel olurdu diyebileceğim konu, sap profili çok düz. Daha ergonomik hatlar yapılabilirdi ama bu ileri seviye bir ustalık gerektiriyor. Yani buna bir kusur demiyorum. Sonraki çalışmalarınızda zımpara, törpü yada makineye daha hakim olduğunuzda daha estetik kıvrımlar ve hatlar oluşturabileceksiniz.

Genel olarak benim fikrim bu şekilde. Sonraki çalışmalarınızı merakla bekliyorum hocam, kolay gelsin.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #10 : 24 Temmuz 2019, 10:18:19 »
Elinize sağlık hocam. İlk çalışma için çok başarılı bir sonuç. Genel olarak da gayet kullanılabilecek derli toplu güzel bir bıçak olmuş. Fakat mercek altında olduğu için haddim olmayarak kişisel olarak gözümün takıldığı birkaç noktayı eleştirmek istiyorum. :P

• Pimler biraz önde olmuş. Yani arkada yeteri kadar fazla boşluk var ama önde çok küçük bir alan kalmış. Bütün pimleri 5-6mm geri alsaydınız daha hoş görünecektiler.
  • Taşlama hattı ve ricasso gayet temiz. Bunu çok beğendim ama ricasso çok küçük kalmış. Gerçi bıçağın toplam ölçüleri küçük, yani küçük bir bıçak. Tutuş olarak daha kötü olacaktı belki ama gene de kabzeyi biraz kısa tutup ricasso'yu geniş bıraksaydınız çok daha güzel görünecekti.
  • Sap tarafında sırtta temiz olmayan bir yer var. Buranın da zımpara yada eğe ile temizlenmesi gerekiyordu. Biraz daha incelecekti ve burayla beraber komple sap yüksekliğini da inceltmeniz gerekecekti ama oradaki kusuru gidermiş olacaktınız.
  • Son olarak olmasa da olur ama olsa çok daha güzel olurdu diyebileceğim konu, sap profili çok düz. Daha ergonomik hatlar yapılabilirdi ama bu ileri seviye bir ustalık gerektiriyor. Yani buna bir kusur demiyorum. Sonraki çalışmalarınızda zımpara, törpü yada makineye daha hakim olduğunuzda daha estetik kıvrımlar ve hatlar oluşturabileceksiniz.

Genel olarak benim fikrim bu şekilde. Sonraki çalışmalarınızı merakla bekliyorum hocam, kolay gelsin.
Teşekkürler Orkun hocam.
Tevsiyeleriniz benim için ders niteliğinde.
Bu kadar açıklayıcı ve düzenli yapılan eleştiri inan bana çok fayda sağladı ayrıca yeni çalışmalar için ayrı bir şevk ve cesaret verdi.
Şimdi sıra DTE 2019 için Hazırlanmada.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #11 : 26 Temmuz 2019, 10:52:28 »
İlk bıçak için gayet iyi bir çalışma elinize sağlık. Deneye devam.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
« Yanıtla #12 : 20 Eylül 2019, 14:15:06 »
İlk bıçak için gayet iyi bir çalışma elinize sağlık. Deneye devam.

Çok teşekkür ederim.
Denemeye devam ediyorum ve her geçen gün çok ilginç tecrübelerim oluyor :)