Bıçak Sanatı - Forum

İlk Paylaşımım.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
İlk Paylaşımım.
« : 03 Ağustos 2019, 14:31:37 »
Merhabalar.

Foruma üye olduğum dönemden beri ilk defa bir bıçak paylaşımı yapacağım.

Hem kendim çalıştığım bir profil olmayan hemde 1 günde tamamlamam olsun kendimi ve işçiliğimi zorladığım bir  çalışma olduğundan hatalarım daha çok ön plana çıktığından bunu seçtim.
başka bir sebebi yok .(kendi başıma deneye yanıla ancak bu kadar geliştirebildim dedim ve artık sizlerin eleştirilerine ve yorumlarına kendimi açtım.)

İlk Olarak bilgilerini vereyim bu arkadaşın.

Çelik Makas Çeliği (genellikle 5160 deniliyor ama hepsinin aynı olduğunu düşünmüyorum. ancak 5160 a göre işlem yaptım)
Namlu Bear gryls ın Bileme oyuğunu açtığım modeli.
yaklaşık 119 mm namlu boyu 
234 mm civarı toplam boy
6mm sırt kalınlığı
30mm en geniş namlu yeri
32 mm bıçaağın en geniş yeri
5.3 derece civarı taşlama açısı ayarladım (sırtta ince bir taşlama çizgisi estetik olur dedim ama başaramadım ve ince bir yuvarlama hattı oluşturup ince zıpmpara ile sanki elde açılmış havası vermeye çalıştım  ama düzeltme işçiliğimin azizliğine uğrayıp bir  türlü düzeltmedim kötü bir görünütü oluştu.)
24 derece bileme açısı ayarlayıp bant zımparada pompalı fısfısla soğutarak biledim ve kesici ağızı açtım.( 12-12 tabikide ayar.)
Isıl işlemi Kömür ocağımda yaklaşık 2 normalizasyon üzerine .  kanola yağında su vererek tamamladım.

2. normalizasyon yaptığım çeliği 240-220 derece civarında düştükten sonra önceden ısıtılmış 200 derece civarındaki fırında üzerine koyup 3-4 dk beklettim.
Pimler pirinç
Ceviz Kabze
keten tohumu yağı ile 3-4 kat yağladıktan sonra yağı iyice emdiğinden emin olup.
25 kat gomalak ile işi bitirdim. havanın sıcak ve rüzgarlı olması güneş altında çalışmamla baya hızlandırdı.

Ancak kabzede bazı oyuklar ve küçük işçilik hataları moralimi bozdu sonradan gördüğümde. boru pimim olmadığından olunca takmayı düşünüyorum yada olduğu gibi bırakırım.

Taşlama eşiği başlangıç yerinde bir simetri hatası var. (başlangıç çizgisinden sonra iki tarafı tam olarak eşit taşlayamadım.)
ancak geri kalan yerde bence  pek bir problem yok.
sırt ve iç yüzeyde taşlamaya biraz üşendim desem yeridir. bazı çukurluklar ve zımpara farkından izler silmedim.
genel olarak polisajlı yüzeyde 220-400 kumdan kalan bazı ince çizikler mevcut.
resimlerin birinde  ağızda bir leke göreceksiniz. manyetik matkapın bloğuna sapladım büyük matkap takıldı ve direk sapladı .
arkadaki büyük deliği delerken. yüzeydeki iz dışında fazla bir hasar mevcut değil.

en büyük problemim ise malesef makasla çalışırken en çok yaşadığım yayı tam düzeltememe problemi.(çözemedim gitti .) iyi göz lazım. bence
bu yüzden genellikle taşlama hatlarında 1-2 mm hatta 2-3 mm ye varan taşlama farkları olabiliyor makasla çalışırken.

bant zımparada tezgah herşey sabit namluyu tutttuğum sistemde güzel. açı kaçırması çok düşük ihtimal . hata varsa ya bendendir yada çelikten  .

ve not olarak  geçmeden edemeyim : normal hazır çelikle çalışırken bu tarz problem yaşamıyorum.

Ve yine herzamanki gibi çok yazdım resimleri koyuyorum . umarım beğenirsiniz. ve yorumları size bırakıyorum.

« Son Düzenleme: 03 Ağustos 2019, 14:57:30 Gönderen: İsmail Can Dilbilir »
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
Ynt: İlk Paylaşımım.
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2019, 15:38:53 »
Elinize sağlık.

İlk çalışma için güzel görünüyor. Yeni çalışmalarınızın da paylaşımını bekliyoruz.
"Kem alat ile kemalat olmaz"

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2019, 16:00:04 »
Elinize sağlık.

İlk çalışma için güzel görünüyor. Yeni çalışmalarınızın da paylaşımını bekliyoruz.

Yanlış Anlaşılmasın ilk çalışmam değil . İlk defa bu profille çalışıyorum demek istedim.

genellikle kendi çizdiğim yada diğer farklı profilleri çıkardım hep .

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #3 : 08 Ağustos 2019, 19:36:43 »
vallahi tebrikler cok güzel bir çalışma olmuş

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 08 Ağustos 2019, 23:56:28 »
Ben çok beğendim 😊 elinize sağlık

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 10 Ağustos 2019, 01:12:46 »
Elinize sağlık
Ufak hatalar olsa da derli toplu bir bıçak olmuş.
Benim gözüme takılan; çeliğin kalınlığı ve bundan
dolayı oluşan ağırlık. Taşlama hattını sırta kadar
çıkarmışsınız. Bu açıyı kurtarsa da ağık merkezini
sapa yaklaştıracaktır.

Aynı işçiliği 4mm bir çelikle yapsaydınız çok daha
ergonomik bir bıçağınız olacaktı.

6mm büyük bir bıçak için dahi fazla.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
« Yanıtla #6 : 10 Ağustos 2019, 02:15:31 »
Elinize sağlık
Ufak hatalar olsa da derli toplu bir bıçak olmuş.
Benim gözüme takılan; çeliğin kalınlığı ve bundan
dolayı oluşan ağırlık. Taşlama hattını sırta kadar
çıkarmışsınız. Bu açıyı kurtarsa da ağık merkezini
sapa yaklaştıracaktır.

Aynı işçiliği 4mm bir çelikle yapsaydınız çok daha
ergonomik bir bıçağınız olacaktı..

6mm büyük bir bıçak için dahi fazla.

evet çok doğru  ancak yüzeyden alacak  kadar  taşlama yapamıyorum ve haklısınız .  bir  sonraki bıçaklarda buna dikkat edeceğim  çok doğru.    :2up

ve yorum yapan diğer herkesede teşekkür ederim