Suya dair bazı püf noktaları, kimisi illa ki çok bildik de olsa atlamayayım, yeni başlayanlar olur, onlara bulmaca çözdürmeyeyim.
* Çok bildik özellik; Suda su vermek esasen daha yavaş ortamda su verilemeyen çeliklerde yapılır. Bu da, TTT diyagramında 500C sıcaklıklar civarında, çizginin sola en çok yaklaştığı yerlerde göreceğiniz sürenin çok kısa olduğu çelikler demektir. Bir önceki cümleyi basitleştireyim: Eğer çeliğiniz su çeliği ise, su verirken 500C altına çok kısa sürede soğutmanız gereklidir.
* Malum; su, kırılma ve çarpılmaya yol açabilen bir ortamdır. Bu da özellikle 200C ve altı sıcaklıklardayken çok hızlı soğumakla ilişkilidir.
* Su, çeliğin yüksek sıcaklığından dolayı buharlaşıp kabarcıklar çıkarır. Bunlar da hem soğumayı yavaşlatır, hem düzensizleştirir. Buna karşı en basit tedbir, bıçağı su içinde sabit tutmamaktır. İki yanak yönüne hareket ettirmeyin ama ileri geri olsun, yukarı aşağı olsun hareket ettiren var.
* Suya %5 %10 gibi oranda tuz katmak bu kabarcıklara karşı yardımcı olur, soğutma hızını da arttırır, soğumanın daha dengeli olmasına da yardımcı olur. Hızdan dolayı aslında daha da sert bir su verme ortamıdır. Bunu illa yapın demiyorum, ne de olsa sırf kabarcıklanmayı önleyin diye su verme hızını arttırma riskini alın diyemem. Bunun aksine özellikle suyu katışıksız olarak kullanmak da çok yaygın.
* Suyun sıcaklığı yüksek olursa kabarcıkları daha çok çıkar, soğutmadaki dengesizlik artar. Suyu ısıtmayın.
* Bu bilgiler tek tek iyi de asıl faydalı olan bunlardan sonuç çıkarıp ne yapılacağını belirlemek: Ben su kullanırsam tuzlu suda, bıçağı hareket ettirerek yalnızca 500C'ler altına soğuyacak kadar süre suda tutup sudan çıkarıyor, sonra hemen tamamen soğuyana kadar yağa sokuyorum. Tabi demesi kolay, ne yaptığını nereden biliyorsun dersen tarif zorlaşıyor: ilk zorlanacağım şey suda ne kadar süre yada hangi sıcaklığa kadar tuttuğumun tarifi. Kesin bir şey var ki çeliğin kırmızı parlayışı tamamen sönmemişse sıcaklık fazla yüksektir. Bundan çok az sonra sudan çıkarmak gerek. Bu söylediğim tarifi tuzsuz suda da aynı şekilde uygulayabilirsiniz.