Bıçak Sanatı - Forum

Doğada kullanılacak bıçakta hangi taşlama seçilmeli?

hasancan

• *
  • 13
  • Guns N' Roses
  • Meslek: Teknisyen, Denizcilik Fakültesi Öğrencisi
  • Yer: Yalova Elmalık
 Şu sıralar yeni yapacağım bir bıçağım için 'nasıl bir ağız yapmalıyım?' diye düşünürken bu soru epey kafamı kurcaladı ve artık sizlere sormak istedim.

Öncesinde temelde doğada kullanılacak tuzak avcılığı için dal yontma çentik açma ve (batonlama usulü yarma hariç) ağaçla namlu sırtından vurma ile enine ağaç kesme, av hayvanı kesme gibi faaliyetleri tek başına yürütmesi beklenen bir bıçaktan söz ediyorum.Öncelik ağızda kırılma bozulma olmayacak sağlamlıkta ve sonrasında iyi bir kesim..

Genel geçer bir ifade ile 'bushcraft' denen eylemde kullanılan bıçaklarda hep tek açılı scandi ağızlar görüyorum.
 Hiç 4 mm kalınlığında scandi bir bıçak kullanmadım!.

Benim merak ettiğimse: Kalınlığı aynı kabul edersek (4 mm) iki yandan 13 derecelik toplamda 26° olan bir scandi ye kıyasla kalın bir ağız bırakılmış( örneğin 1.5 mm) iki yandan 20 derece toplamda 40° olan tam taşlama bir bıçaktan hangisi bu amaca daha iyi hizmet eder?

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Doğada kullanılacak bıçakta hangi taşlama seçilmeli?
« Yanıtla #1 : 16 Temmuz 2019, 00:50:34 »

Güzel bir konuya değinmişsiniz ;) İlk olarak şunu belirtmek istiyorum scandi ağzı kullanılan İskandinav ülkelerindeki modellere dikkat ettiyseniz hem et kalınlığı daha ince hem de namlu eni daha dar. Ama bizdeki bıçak yapmaya çalışanlar 4 mm lik kalınlığı olan ve namlu eni de 3, 3.5 cm olan modeline scandi ağız açıyor ve bunu da satıyor. Vatandaşa soruyorsun arkadaş sen bu bıçakla bir şeyi rahat kesebiliyor musun? diye, soğanı bile kesmiyor, yarıyor diyor.  Yahu etmeyin eylemeyin, delinin biri bir taş atmış  çık çıkabilirsen işin içinden, keski mi yapıyoruz bıçak mı? Bıçağın amacı nedir?! İyi bir şekilde kesmek. Burada elbette ağız açıları önemli fakat iyi su verilmiş bir karbon çeliği dağ bayır bıçağı ile namlu eninin 3'te 2 sini korkmayın açın 0.5- 0.3 mm e kadar sonra da verin 2. ağzı korkmayın kemik bile kırarsınız ( tabi suyu ve menevişi düzgün olmak kaydı ile ;)  )  yapılan işte her daim mantıklı olmak lazım, birileri bir şey yapıyor diye peşinden düşüncesizce gitmek bana ters geliyor. Bana soruyorlar kaç derecede ağız açıyorsun diye, ben hiç bir zaman bıçaklarımın ağzını ölçme gereği duymadım, dediğim gibi bıçağın eni ve kalınlığına göre 0.5 ile 0.3 mm e kadar açıyorum( hatta son 2 aydır 90 lık içbükey teker ile açıyorum ağızları( pala hariç) ) sonra da 2. ağız ve hemen deri kesiyorum. Deriyi rahat kesiyorsa sorun yok, yok istediğğim kolaylıkta kesmiyorsa 2. ağızı biraz daha yatırıyorum ve tekrar deri kesiyorum, ta ki çok bastırmadan rahatça deriyi kesene kadar. Allah'ıma sonsuz şükürler olsun şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım,  benim söyleyeceklerim bu konu ile ilgili bu kadar, sağlıcakla kalın :)

hasancan

• *
  • 13
  • Guns N' Roses
  • Meslek: Teknisyen, Denizcilik Fakültesi Öğrencisi
  • Yer: Yalova Elmalık
« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2019, 12:22:09 »
 Bana da bir şeyler ters gelmeye başlamıştı. Haliyle popülerite bu kadar artınca aklımı çeldi ve bu işin olurunu düşünmeye zorladı.

Epeyce de son zamanlardaki bu bıçaklar ne kadar mantıklı ne derece kullanışlılar diye düşünmüştüm. Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için soytürk ustam konuyu çok güzel özetlemişsiniz..İçime su serptiniz :)

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #3 : 16 Temmuz 2019, 16:42:28 »

Güzel bir konuya değinmişsiniz ;) İlk olarak şunu belirtmek istiyorum scandi ağzı kullanılan İskandinav ülkelerindeki modellere dikkat ettiyseniz hem et kalınlığı daha ince hem de namlu eni daha dar. Ama bizdeki bıçak yapmaya çalışanlar 4 mm lik kalınlığı olan ve namlu eni de 3, 3.5 cm olan modeline scandi ağız açıyor ve bunu da satıyor. Vatandaşa soruyorsun arkadaş sen bu bıçakla bir şeyi rahat kesebiliyor musun? diye, soğanı bile kesmiyor, yarıyor diyor.  Yahu etmeyin eylemeyin, delinin biri bir taş atmış  çık çıkabilirsen işin içinden, keski mi yapıyoruz bıçak mı? Bıçağın amacı nedir?! İyi bir şekilde kesmek. Burada elbette ağız açıları önemli fakat iyi su verilmiş bir karbon çeliği dağ bayır bıçağı ile namlu eninin 3'te 2 sini korkmayın açın 0.5- 0.3 mm e kadar sonra da verin 2. ağzı korkmayın kemik bile kırarsınız ( tabi suyu ve menevişi düzgün olmak kaydı ile ;)  )  yapılan işte her daim mantıklı olmak lazım, birileri bir şey yapıyor diye peşinden düşüncesizce gitmek bana ters geliyor. Bana soruyorlar kaç derecede ağız açıyorsun diye, ben hiç bir zaman bıçaklarımın ağzını ölçme gereği duymadım, dediğim gibi bıçağın eni ve kalınlığına göre 0.5 ile 0.3 mm e kadar açıyorum( hatta son 2 aydır 90 lık içbükey teker ile açıyorum ağızları( pala hariç) ) sonra da 2. ağız ve hemen deri kesiyorum. Deriyi rahat kesiyorsa sorun yok, yok istediğğim kolaylıkta kesmiyorsa 2. ağızı biraz daha yatırıyorum ve tekrar deri kesiyorum, ta ki çok bastırmadan rahatça deriyi kesene kadar. Allah'ıma sonsuz şükürler olsun şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım,  benim söyleyeceklerim bu konu ile ilgili bu kadar, sağlıcakla kalın :)
Soytürk ustam noktayı koymuş....

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #4 : 23 Temmuz 2019, 18:20:39 »
6 mm O1 çeliğe scandi açmayı düşündüm. Eni de 4 cm falan vardı. Sağolsun Eylem Usta bana o kalınlıkta bir çeliğe scandi açmanın yanlış olacağı, tam taşlama yapsam bile çeliğin cinsi ve kalınlığından dolayı her hangi bir sıkıntı yaşamayacağımı söylemişti. Allah razı olsun kendisinden ve tüm ustalardan. Tam taşlama yaptım ve canım sıkıldıkça bıçağımı çıkarır severim. Scandi yapmış olsaydım elime bile almayacaktım belkide. Scandi mora marka bıçaklarda güzel duruyor (kendi düşüncemdir) ama söz konusu 6 mm olunca...

Saygılarımla...