Şu sıralar yeni yapacağım bir bıçağım için 'nasıl bir ağız yapmalıyım?' diye düşünürken bu soru epey kafamı kurcaladı ve artık sizlere sormak istedim.
Öncesinde temelde doğada kullanılacak tuzak avcılığı için dal yontma çentik açma ve (batonlama usulü yarma hariç) ağaçla namlu sırtından vurma ile enine ağaç kesme, av hayvanı kesme gibi faaliyetleri tek başına yürütmesi beklenen bir bıçaktan söz ediyorum.Öncelik ağızda kırılma bozulma olmayacak sağlamlıkta ve sonrasında iyi bir kesim..
Genel geçer bir ifade ile 'bushcraft' denen eylemde kullanılan bıçaklarda hep tek açılı scandi ağızlar görüyorum.
Hiç 4 mm kalınlığında scandi bir bıçak kullanmadım!.
Benim merak ettiğimse: Kalınlığı aynı kabul edersek (4 mm) iki yandan 13 derecelik toplamda 26° olan bir scandi ye kıyasla kalın bir ağız bırakılmış( örneğin 1.5 mm) iki yandan 20 derece toplamda 40° olan tam taşlama bir bıçaktan hangisi bu amaca daha iyi hizmet eder?