Bıçak Sanatı - Forum

Sokku yapmak için

Hakan Kara

• 6
  • Meslek: Memur
  • Yer: Erzincan
Sokku yapmak için
« : 07 Şubat 2019, 12:09:18 »
Kıymetli Ustalarım. Birkaç senedir imkan dahilinde sokku yapmak istiyorum fakat henüz bir şey ortaya koyabilmiş değilim. Sokku: İçerisinde dut ve ceviz döverek macun kıvamına getirmek için bizim buralarda eskiden beri kullanılan bir hacat. Başka yörelerde pul biber yapmak için kullanıldığını gördüm. Bizdekinin farkı delik çapı ve derinliği. Kütükteki deliğin çapı takribi 20 cm, derinliği 30cm. Ve en önemlisi iç tabanı yumurta gibi olmak zorunda.
Evvelki sene dut kütüğünde şehirdeki en büyük ağaç tornasında bir tane yaptırdım fakat verim alamadım. Hem iç tabanı düzdü hem de iç çapı olması gerekenin iki katı idi. Usta rahmetli olduğu için böyle bir kütüğün sığabileceği bir torna kalmadı. Yakma yöntemiyle denedik delik düzgün olmadı ve motorlu testereyle denedik hem tehlikeli hem de çarpuk oldu/olamadı
Ben de kendi demirci dükkanımızda bulunan matkapları kullanarak oyma işlemi yapmak için yaprakları demir testeresinden (tepsi) bir uç yaptım fakat bundan da verim alamadım. En fazla 5-6 cm inebildim. Fakat deliğin hem çevresi hem de tabanı iyiydi.

Delici ucun ilk hali böyleydi. Hem matkabı çok zorluyor hem de takılma yapıyordu. Kütüğün dişbudak, karaağaç veya ceviz gibi sert bir ağaç olacağı düşünülürse takılma yapması ve çabuk körlenmesi ihtimal dahilindeydi.
Delici ucu yaparken taş menteşe ucunun açısını baz almaya çalıştım.
Sonraki safhada iki yaprağı kestim ve diğer yapraklara tırnak açtım. Bir parça kütükte denedim delme performansı maalesef yetersiz.
Siz ustalarımdan çözüme dönük fikirler bekliyorum. İyi günler

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
Ynt: Sokku yapmak için
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2019, 18:25:33 »
Güzel bir konu , takipteyim.
Hem de ne yapılabilir diye biraz kurcalayayım interneti :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2019, 00:44:22 »
Ben olsam uzun matkap uçları ile oyuğu kabaca çürütür kalan işi de oyma bıçağı, oluklu ıskarpela ve bolca zımpara ile çözmeye çalışırdım.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2019, 11:03:29 »
Ben olsam uzun matkap uçları ile oyuğu kabaca çürütür kalan işi de oyma bıçağı, oluklu ıskarpela ve bolca zımpara ile çözmeye çalışırdım.

:2up
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Hakan Kara

• 6
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2019, 13:47:29 »
Ben olsam uzun matkap uçları ile oyuğu kabaca çürütür kalan işi de oyma bıçağı, oluklu iskarpela ve bolca zımpara ile çözmeye çalışırdım.

Fikriniz için teşekkür ederim. Aslında kütüğü el yordamıyla oymayı düşündüm fakat  ağacın yüksek darbe dayanımı olması için karaağaç veya dişbudak gibi çok sert ağaç olması  bu riski almama engel oluyor. En son dişbudak ağacı ile deneme yaptım inanın mermerden farkı yok. Büyük matkapta dikine delik delmek bile çoook zor. Çatlağı olmayan düzgün ve kuru bir kütük nadir denk geldiği için çok fazla deneme yanılma yapma şansım da yok. İki senedir kuruttuğum 6 kütükten son deneme yaptığım düzgün kütüğü de heba ettim.5 tanesi de çatladı.  Belki dediğiniz gibi zamana yayarak oluklu iskarpela ile oymak başarılı sonuç verebilirdi ama burada da "iç zemini nasıl yuvarlak yapabiliriz?" sorusuyla karşılaşacağım. Zaten dar ve derin bir bölge olduğu için birçok alet devre dışı kalıyor. Sanayi tüpü veya yangın tüpünün altını kesip oyuğa oturtmayı düşündüm fakat bunun da gıda hazırlamak için uygun olmadığını öğrendim. Yaptığım matkap bıçağını biraz daha geliştirebilirsem, bıçaklara uygun açı, uygun kalınlık ve uygun çelik seçimiyle bir ihtimal bir iş çıkar diye düşünmekteyim şimdilik. Hayırlı günler.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2019, 14:51:43 »
Sürekli yapılacaksa bu işler ahşap şekillendirme için spiral el motoruna takılan carver set ler var.

Gerçi pahalı biraz.   Arbortech Mini Turbo Kit  ve benzeri
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Hakan Kara

• 6
« Yanıtla #6 : 12 Şubat 2019, 15:12:44 »
Sürekli yapılacaksa bu işler ahşap şekillendirme için spiral el motoruna takılan carver set ler var.

Gerçi pahalı biraz.   Arbortech Mini Turbo Kit  ve benzeri

:)
Evet pahalı imiş. Biraz da boydan kaybediyor. Ama iyi iş çıkarmış. Sanırım ağzında elmas freze ucu benzeri bıçak var. Ancak böyle bir malzeme dayanabilir o işe heralde. ilham verici. Tşk

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 12 Şubat 2019, 20:58:19 »
çap 20 cm demişşiniz bu videoda 10 cm kadar.geliştirilebilir bi bakın.kuksa bardak icin yapmış cemal abimiz.https://www.youtube.com/watch?v=ywfgVBC1lcc
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.