Kıymetli Ustalarım. Birkaç senedir imkan dahilinde sokku yapmak istiyorum fakat henüz bir şey ortaya koyabilmiş değilim. Sokku: İçerisinde dut ve ceviz döverek macun kıvamına getirmek için bizim buralarda eskiden beri kullanılan bir hacat. Başka yörelerde pul biber yapmak için kullanıldığını gördüm. Bizdekinin farkı delik çapı ve derinliği. Kütükteki deliğin çapı takribi 20 cm, derinliği 30cm. Ve en önemlisi iç tabanı yumurta gibi olmak zorunda.
Evvelki sene dut kütüğünde şehirdeki en büyük ağaç tornasında bir tane yaptırdım fakat verim alamadım. Hem iç tabanı düzdü hem de iç çapı olması gerekenin iki katı idi. Usta rahmetli olduğu için böyle bir kütüğün sığabileceği bir torna kalmadı. Yakma yöntemiyle denedik delik düzgün olmadı ve motorlu testereyle denedik hem tehlikeli hem de çarpuk oldu/olamadı
Ben de kendi demirci dükkanımızda bulunan matkapları kullanarak oyma işlemi yapmak için yaprakları demir testeresinden (tepsi) bir uç yaptım fakat bundan da verim alamadım. En fazla 5-6 cm inebildim. Fakat deliğin hem çevresi hem de tabanı iyiydi.
Delici ucun ilk hali böyleydi. Hem matkabı çok zorluyor hem de takılma yapıyordu. Kütüğün dişbudak, karaağaç veya ceviz gibi sert bir ağaç olacağı düşünülürse takılma yapması ve çabuk körlenmesi ihtimal dahilindeydi.
Delici ucu yaparken taş menteşe ucunun açısını baz almaya çalıştım.
Sonraki safhada iki yaprağı kestim ve diğer yapraklara tırnak açtım. Bir parça kütükte denedim delme performansı maalesef yetersiz.
Siz ustalarımdan çözüme dönük fikirler bekliyorum. İyi günler