Bıçak Sanatı - Forum

Yakut Bıçağı

Ynt: Yakut Bıçağı
« Yanıtla #40 : 23 Kasım 2018, 20:42:32 »
Paylaştığınız kesit resmini biraz inceleyince aklıma birşey daha gelgi. İç bükey olan kısmın bıçağa katkısı hafifletmek ya da formu oluşturmada sağlayacağı kolaylık dışında ne olabilir? Bu iç bükey kısım olmadan da benzer keskinlik ve özellikler elde edilerek bir form oluştursak yakut bıçağı olmaz belki ama benzer kabiliyetlere sahip bir bıçak elde edermiyiz. Fikirlerinizi almak isterim.
Yakut bıçağının esin kaynağı aslında geçmişte yapılan kemik bıçaklarmış. Kemik ortadan ikiye ayrılıyor ve bu parçalardan birisi aynen bu şekilde bileniyor, iç taraf çukur diğer tarafı da dışbükey oluyor haliyle. Bu kemik genellikle uyluk kemiği gibi bir kemik oluyor ve kemiğin baş kısmı da sap gibi kullanılıyormuş. Buradaki iç bükeyliğin iki avantajı var, birisi, bileme kolaylığı; temas yüzeyi az olduğu için bileme işi hızlı oluyor, ayrıca bileme taşına tam yapıştığı için açı kaçırma vs türü olumsuzluklar olmuyor. Diğer avantajı, kesme sırasında iç bükey kısım kesilecek nesneye az temas ederken, dışbükey taraf kesilen nesneyi hızlıca tahliye ediyor.
Benzer bir mantık Japon bıçaklarında da var, örneğin yanagiba da benzer bir mantık ve geometri var, bir tarafta ağız varken diğer tarafta çok geniş bir yay dilimi olsa da iç bükey bir ağız açılmamış taraf var.
Bu mantıkla çalışacak başka geometride taslaklar çıkarılabilir belki.

Sefa hocam gerçekten etkileyici bir formmuş. Namlunun iç kısmındaki boşluğu lamadan döverek kendinizmi verdiniz yani dışa doğru şişirdiniz. Birde aklıma takıldı sanırım gizli sap bu bıçak ve bu bıçağın kullanım alanı için acaba biraz daha güçlü bir sap olsa dahamı iyi olurdu. Bilmediğim için soruyorum, hoş gizli sap bıçakta kullanmışlığım yok ama merak ettim doğrusu.
   Kılıfta bıçakta ayrı güzel çok beğendim tekrardan elinize sağlık hocam..

Levent, aynen dediğin gibi o şekilde dövülüp şişirilerek yapılıyor. Ben gizli kuyruk bıçakların  tam sap bıçaklara göre daha güçsüz olduğu görüşünde değilim, bence gayet güçlü bıçaklar. Bu bıçağın orijinal formu bu olduğu için bunun dışına çıkmayı da aklımdan bile geçirmedim doğrusu  ;) belki yorum yapanlar olacaktır veya vardır. Çok sağolasın.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #41 : 25 Kasım 2018, 16:14:42 »
Ustam detaylı cevabınız için teşekkür ederim. İlgili görseli paylaşayım, adamlar çok basit bir malzeme ile saydığınız tüm artıları sağlamışlar.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Erhan Özkalgay

• 72
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #42 : 26 Kasım 2018, 15:30:53 »
Sefa Bey'in affına sığınarak kendisinin Youtube kanalında yayınladığı Yakut bıçağının video linkini paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=fU2i5WmdYRI

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Devamını da görürüz inşallah. :)

« Yanıtla #43 : 29 Kasım 2018, 00:37:43 »
Sefa Bey'in affına sığınarak kendisinin Youtube kanalında yayınladığı Yakut bıçağının video linkini paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=fU2i5WmdYRI

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Devamını da görürüz inşallah. :)
Çok teşekkürler, sağolun.