Bıçak Sanatı - Forum

Örs, çekiç, ocak yardım

coktar

• 381
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
Örs, çekiç, ocak yardım
« : 01 Ekim 2018, 19:01:42 »
Selamlar. Atölyem bir sitenin dükkanı olduğu için maalesef sadece hazır lama ile çalışıp kendim dövemiyorum. Ancak kış sonrası Allah nasip ederse bir sayfiye yerinde, müstakil bahçesi olan bir ev kiralayacağım. Şimdilik 1 yıllığına anlaştım ama uzayadabilir. Bu detayları sizlerden birazdan yardım rica edeceğim konuda önemli olduğu için veriyorum.

Şimdi amacım haftasonları, tatillerde, bayramlarda gideceğim bu evin bahçesine minimum maliyetle, minimum boyutlarda bir baraka kurup içinde sadece ve sadece ocak, örs, çekiçler, eğeler ve ısıl işlem için yağ kabını içeren bir alan yaratmak. İstanbul'da zaten ahşap, deri, vs. diğer tüm işlemleri yapacağım bir alanım var. Kiralık ve belki de sonrasında bir süreliğine kullanamama ihtimali olan bir alana çok yatırım yapmak istemiyorum. Ama sonradan hep başıma gelen 'ah keşke ucuza kaçmasaydım' da demek istemiyorum. Nerden kısıp, nerden kısmamam gerektiğini kestiremiyorum. Döverek çalışan ustalarımızdan, arkadaşlarımdan örs seçimi, boyutu, tedarik yeri, ocak seçimi, çekiç seçimi, vs. anlattığım koşullara uyabilecek bilgiler rica ediyorum. Çok uzattım ama ihtiyacı doğru ifade etmeye çalıştım. Kusuruma bakmayın.
instagram: @hevesadami

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: Örs, çekiç, ocak yardım
« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2018, 19:23:50 »
örs en az 30 kg olmalı daha yukarısı tabiki zararı olmaz faydası olur (40 50  olabilir )
çekiç 0.5  1  1.5  2 ve 5 kg  birer tane olacak
 bir mengene en az 15 lik bir kanca marka iyi olur
kıckaçlar felan lazım olacak
Soytürk usta müsaitmi bilmem fakat ona yaptırsan süper olur
200 kg kök kömürü  koy dursun bir köşede
bence ocağı kendin yapabilirsin
küçük inverter kaynak makinesi ve el taşı şart
diğer ihtiyaçlar zamanla çıkar ortaya
al al bitmez :)
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2018, 20:41:57 »
Bazı bilgiler ekliyeyim:

Sık, sık soğutma işlemi gerekeceğinden genişce bir su kabı.

Tek başına çalışacağınıza göre 1,5 kg lıktan büyük olanları tek kolla kolay kullanamazsınız. zaten onlar balyoz sınıfına girer.

Ocak için gelberi, şiş, süzgeç, kömür küreği de alman gerekir.

Dövme işlemleriniz için kısaçlardan başka bir kaç basit sıcak demirci takımı gerekecek.

Bıçak yaptıktan sonra, dövme yoluyla bazı işleride yapma yoluna gidebilirsiniz, yaptıktan sonra büyük zevk alırsınız.

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 01 Ekim 2018, 20:48:12 »
bu atölye ne tarafda olacak
müsait bir hafta sonu
balyozumu alır gelirim :)
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

coktar

• 381
« Yanıtla #4 : 01 Ekim 2018, 23:22:15 »
bu atölye ne tarafda olacak
müsait bir hafta sonu
balyozumu alır gelirim :)

Ustam bilgiler için teşekkür ederim öncelikle. Çanakkale Asos'ta olacak kısmetse.

coktar

• 381
« Yanıtla #5 : 02 Ekim 2018, 00:20:09 »
Bazı bilgiler ekliyeyim:

Sık, sık soğutma işlemi gerekeceğinden genişce bir su kabı.

Tek başına çalışacağınıza göre 1,5 kg lıktan büyük olanları tek kolla kolay kullanamazsınız. zaten onlar balyoz sınıfına girer.

Ocak için gelberi, şiş, süzgeç, kömür küreği de alman gerekir.

Dövme işlemleriniz için kısaçlardan başka bir kaç basit sıcak demirci takımı gerekecek.

Bıçak yaptıktan sonra, dövme yoluyla bazı işleride yapma yoluna gidebilirsiniz, yaptıktan sonra büyük zevk alırsınız.

Çok teşekkür ederim faydalı bilgiler için. İlave bir soru daha sorayım. Örs'ün kalitesi çok önemli mi? Örneğin ikinci el 50 senelik bir örs ne kadar işimi görür?

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #6 : 02 Ekim 2018, 00:45:02 »
Yuzey düzgünlüğü önemlidir herhalde yaşından ziyade. Tabi dövme işinde sıfır tecrübe ile konuşuyorum.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 02 Ekim 2018, 02:48:01 »
Selamlar. Atölyem bir sitenin dükkanı olduğu için maalesef sadece hazır lama ile çalışıp kendim dövemiyorum. Ancak kış sonrası Allah nasip ederse bir sayfiye yerinde, müstakil bahçesi olan bir ev kiralayacağım. Şimdilik 1 yıllığına anlaştım ama uzayadabilir. Bu detayları sizlerden birazdan yardım rica edeceğim konuda önemli olduğu için veriyorum.

Şimdi amacım haftasonları, tatillerde, bayramlarda gideceğim bu evin bahçesine minimum maliyetle, minimum boyutlarda bir baraka kurup içinde sadece ve sadece ocak, örs, çekiçler, eğeler ve ısıl işlem için yağ kabını içeren bir alan yaratmak. İstanbul'da zaten ahşap, deri, vs. diğer tüm işlemleri yapacağım bir alanım var. Kiralık ve belki de sonrasında bir süreliğine kullanamama ihtimali olan bir alana çok yatırım yapmak istemiyorum. Ama sonradan hep başıma gelen 'ah keşke ucuza kaçmasaydım' da demek istemiyorum. Nerden kısıp, nerden kısmamam gerektiğini kestiremiyorum. Döverek çalışan ustalarımızdan, arkadaşlarımdan örs seçimi, boyutu, tedarik yeri, ocak seçimi, çekiç seçimi, vs. anlattığım koşullara uyabilecek bilgiler rica ediyorum. Çok uzattım ama ihtiyacı doğru ifade etmeye çalıştım. Kusuruma bakmayın.

Aleykümselam. Mahmut hocam ve Murat hocam gerekenleri yazmışlar zaten. Diğer arkadaşımızda örste olması gereken özelliklerden birini belirtmiş. İlk olarak yüzeyi düzgün olmalı örsün. Bende çeşitli kilolarda var, sürekli kullandığım örsümün aynı markasının 40 kiloluğu ile pek ala bıçak dövülebiliyor yani 40 kiloluk örs işinizi görür. Örsünüze mutlaka çelik bilya testi yapıp öyle alın, markadan çok bu test önemli. Bütçe meselesine gelince ben yapı olarak her zaman en iyisini alma taraftarıyım. Bu tür aletlerde yabancılar bizden fersah fersah öndeler. Çekiç , örs ve mengene de bence mutlaka yabancı markalar. Gemi sökümde tanıdık varsa yada gitme imkanı gidin derim ben olmaz ise facebook da Mengeneci Metin arkadaşımızda her türlü gemiden çıkma alet bulabilirsiniz.  Güvenilir dürüst bir esnaftır. Yanılmıyorsam kısaçlar da vardı elinde. Ayrıca Hüseyin Özbay arkadaşımızda var ama her zaman elinde örs ve mengene bulunmuyor. Her ikisininde telefon numaralarını dilerseniz özelden verebilirim. Kısaç olarak ben ilk dövme yaparken sıkıştırmalı penselerden çok faydalanmıştım. Kendiniz yaparsanız kısacınızı daha güzel ve özel olmuş olur. Hem de çok iyi bir dövme antrenmanı oluyor. You tube da bol bol video var. Çekiçlerin sivri kenarlarını yumuşatmayı unutmayın, aksi halde döverken derin izler olacak yüzeyde. Mengene de alabilirseniz ayaklı demirci mengenesi de çok faydalı yalnız elimden 8-9 tane geçmesine rağmen sadece 2 si mükemmel sıkıyordu genelde kaçırma problemi oluyor siz en iyisi iyi bir İngiliz masa mengenesi alın ;) Mengeneler 300 den başlıyor wilton varsa ellerinde 1500 e kadar çıkabiliyor. Çekiçler 50-80 tl arası diye aklımda kalmış. Toplu aldığınızda mutlaka hediyeside oluyor her iki arkadaşımızda da  ;) ( 1 kg- 1.25 kg, 1.5 kg yeterli olur, acemi olduğunuz için 1 kilo ile çalışırsınız ileride kiloyu artırabilirsiniz). Körük için salyangoz fan gayet yeterli oluyor ( hurdacılarda şansınız varsa 20-30 liraya gayet sağlam denk gelebiliyor ) ocağınızı zaten kendiniz yapacaksınız çok özenmeyin zira mutlaka modifiye gerekecek. Ben neredeyse 7 senede 8-10 ocak yaptım kendime ve arada da aklıma yeni bir şey geldiğinde modluyorum ;) Aslında atölye için bahçelerde en uygunu  konteynırlar. 7*3 metrelik olan tek göz olanlardan denk gelirse ben bile almayı düşünüyorum. İleride yer değiştirseniz bile atölyenizide taşıyabilirsiniz. Aklıma gelenler şimdilik bunlar kafanıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz, kolay gelsin.

coktar

• 381
« Yanıtla #8 : 02 Ekim 2018, 11:22:33 »

Aleykümselam. Mahmut hocam ve Murat hocam gerekenleri yazmışlar zaten. Diğer arkadaşımızda örste olması gereken özelliklerden birini belirtmiş. İlk olarak yüzeyi düzgün olmalı örsün. Bende çeşitli kilolarda var, sürekli kullandığım örsümün aynı markasının 40 kiloluğu ile pek ala bıçak dövülebiliyor yani 40 kiloluk örs işinizi görür. Örsünüze mutlaka çelik bilya testi yapıp öyle alın, markadan çok bu test önemli. Bütçe meselesine gelince ben yapı olarak her zaman en iyisini alma taraftarıyım. Bu tür aletlerde yabancılar bizden fersah fersah öndeler. Çekiç , örs ve mengene de bence mutlaka yabancı markalar. Gemi sökümde tanıdık varsa yada gitme imkanı gidin derim ben olmaz ise facebook da Mengeneci Metin arkadaşımızda her türlü gemiden çıkma alet bulabilirsiniz.  Güvenilir dürüst bir esnaftır. Yanılmıyorsam kısaçlar da vardı elinde. Ayrıca Hüseyin Özbay arkadaşımızda var ama her zaman elinde örs ve mengene bulunmuyor. Her ikisininde telefon numaralarını dilerseniz özelden verebilirim. Kısaç olarak ben ilk dövme yaparken sıkıştırmalı penselerden çok faydalanmıştım. Kendiniz yaparsanız kısacınızı daha güzel ve özel olmuş olur. Hem de çok iyi bir dövme antrenmanı oluyor. You tube da bol bol video var. Çekiçlerin sivri kenarlarını yumuşatmayı unutmayın, aksi halde döverken derin izler olacak yüzeyde. Mengene de alabilirseniz ayaklı demirci mengenesi de çok faydalı yalnız elimden 8-9 tane geçmesine rağmen sadece 2 si mükemmel sıkıyordu genelde kaçırma problemi oluyor siz en iyisi iyi bir İngiliz masa mengenesi alın ;) Mengeneler 300 den başlıyor wilton varsa ellerinde 1500 e kadar çıkabiliyor. Çekiçler 50-80 tl arası diye aklımda kalmış. Toplu aldığınızda mutlaka hediyeside oluyor her iki arkadaşımızda da  ;) ( 1 kg- 1.25 kg, 1.5 kg yeterli olur, acemi olduğunuz için 1 kilo ile çalışırsınız ileride kiloyu artırabilirsiniz). Körük için salyangoz fan gayet yeterli oluyor ( hurdacılarda şansınız varsa 20-30 liraya gayet sağlam denk gelebiliyor ) ocağınızı zaten kendiniz yapacaksınız çok özenmeyin zira mutlaka modifiye gerekecek. Ben neredeyse 7 senede 8-10 ocak yaptım kendime ve arada da aklıma yeni bir şey geldiğinde modluyorum ;) Aslında atölye için bahçelerde en uygunu  konteynırlar. 7*3 metrelik olan tek göz olanlardan denk gelirse ben bile almayı düşünüyorum. İleride yer değiştirseniz bile atölyenizide taşıyabilirsiniz. Aklıma gelenler şimdilik bunlar kafanıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz, kolay gelsin.

Soytürk Usta vakit ayırıp detaylı bilgiler yazdığınız için çok teşekkür ederim. Mengeneci Metin'i biliyorum ve takip ediyorum, bazı malzemeleri öncelikle ondan araştırırım. En az maddi hasarla atlatıcam inşallah bu süreci :) ülkemizde neden çok zor bu işler, çoğumuz şehirlerde binaların arasında sıkışmış geçmişten gelen en temel şeyleri bile toplu yaşama kuralları, geçim derdi, zaman sıkıntısı, yer sıkıntısı vs yapamaz haldeyiz. Örneğin ben para kazanmadığım sadece bir hobim için aylık 1000tl kira+aidat+elektrik ödüyorum. Bu kaos ortamında kafayı yememek için içkim yok, sigaram yok, başka bir lüksüm yok diyerek kendimi avutuyorum. Onda bile alt tarafı bir demir dövecek ortamı bulamıyorum, ek maliyet ek yatırım istiyor. Alakasız oldu ama içimi dökmem lazımdı :)

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2018, 19:57:13 »
Sayın Coktar,

Şahsi düşüncem, hobi bıçakçılığının dövme şeklinde yapılabilmesi. Dolayısıyla çıktığınız yolda başarılar diliyorum. Örs, ocak vs işlerde bir desteğim olmasa da inşaat ve yapı konusunda her türlü desteğe hazır olduğumu bildirmek isterim. Autocad ile atölye dizaynı, yere göre çalışma tezgahı vb çizimlerde size destek olabilirim.

Yapı konusuna gelecek olursak, tek katlı ve ufak mekanlarda en ekonomiği yığma yapılar olacaktır. Kapı, pencere vs gibi aksesuarlar çıka olarak ucuza temin edilebilir. Ispartakule (Bahçeşehir tarafı)  bölgesinin komşusu Tahtakale mahallesinde bir çok çıkmacı var aklınızda olsun.

Soytürk ustamın dediği gibi konteynırlar taşınabilir olması açısında avantajlı yapılardır. Bunlarında buralarda ve internette kullanılmış, şantiye çıkmaları bulunabilir. Çıkma İSO konteynerler ( Gemi sırtında gördükleriniz) kesme, biçme ve sağlamlık konularında bekçi veya şantiye konteynerlerine göre daha hesaplıdır. Dediğim gibi özelden veya buradan sorularınızı yöneltebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

Saygılarımla,     
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

coktar

• 381
« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2018, 22:14:07 »
Sayın Coktar,

Şahsi düşüncem, hobi bıçakçılığının dövme şeklinde yapılabilmesi. Dolayısıyla çıktığınız yolda başarılar diliyorum. Örs, ocak vs işlerde bir desteğim olmasa da inşaat ve yapı konusunda her türlü desteğe hazır olduğumu bildirmek isterim. Autocad ile atölye dizaynı, yere göre çalışma tezgahı vb çizimlerde size destek olabilirim.

Yapı konusuna gelecek olursak, tek katlı ve ufak mekanlarda en ekonomiği yığma yapılar olacaktır. Kapı, pencere vs gibi aksesuarlar çıka olarak ucuza temin edilebilir. Ispartakule (Bahçeşehir tarafı)  bölgesinin komşusu Tahtakale mahallesinde bir çok çıkmacı var aklınızda olsun.

Soytürk ustamın dediği gibi konteynırlar taşınabilir olması açısında avantajlı yapılardır. Bunlarında buralarda ve internette kullanılmış, şantiye çıkmaları bulunabilir. Çıkma İSO konteynerler ( Gemi sırtında gördükleriniz) kesme, biçme ve sağlamlık konularında bekçi veya şantiye konteynerlerine göre daha hesaplıdır. Dediğim gibi özelden veya buradan sorularınızı yöneltebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

Saygılarımla,   

Çok çok teşekkür ederim ilginiz için.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2018, 22:33:00 »
Sıkıntılarımı ve hayallerimi dökmüşsünüz ortaya.
Evimin teras arasında 15 metrekare bir atölyem var,  hobici olarak işimi görüyor.
Ama şu dövme meselesi içimi kemiriyor.
Son buldugum care;  bugünlerde bol bol araziye gideceğim.  Bir parça tren rayı kesip,  10-15 kilo kömür, 1-2 çekiç götürüp başlamak.
Atölye hakkında fikir verebilir düşüncesiyle,  pinterest panolarımın linkini de ekleyeyim.
Zamanınız olursa göz atabilirsiniz.  Pek demircilik üzerine değil ama belki fikir verir.

https://pin.it/fdxg4n3yyyirf6

https://pin.it/4wv7fngptfyrfd

Heyecanla takip edeceğiz bu maceranızi.
Kolay gelsin.

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

coktar

• 381
« Yanıtla #12 : 03 Ekim 2018, 22:52:02 »
Evimin teras arasında 15 metrekare bir atölyem var,  hobici olarak işimi görüyor.
Son buldugum care;  bugünlerde bol bol araziye gideceğim.  Bir parça tren rayı kesip,  10-15 kilo kömür, 1-2 çekiç götürüp başlamak.
Atölye hakkında fikir verebilir düşüncesiyle,  pinterest panolarımın linkini de ekleyeyim.
Zamanınız olursa göz atabilirsiniz.  Pek demircilik üzerine değil ama belki fikir verir.

Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim. Pinterest gerçekten faydalandığım bir kaynak. Panolara bakacağım. Selamlar

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #13 : 04 Ekim 2018, 23:20:27 »
Herşey gönlünüze göre olsun.
Böyle bir hobisi olan adamın kafasını dağıtmak
için başka bir şeye ihtiyacı yok.
Bu işin de sonu yok, dövme gelir,
peşinden sanmai olsun, hamon olsun, damascus
olsun. Hep gelişerek devam eden zevkli
çalışmalar. Adamda stres bırakmaz.
Bağımlılık da yapar, sigarayı alkolü aratmaz.

coktar

• 381
« Yanıtla #14 : 15 Ekim 2018, 18:26:21 »
Evet tavsiyeleriniz sonrasında biraz araçtırma yaptım. Örs konusunda döküm değil çelik, yüzeyi düzgün, mümkünse bilya testini de yapıp kaliteli bir örs alıcam. Mengene, çekiç, kısaç bütçeye göre F/P si yüksek çözümler üreticem. Asıl sorum çoğunuz için basit benim için zor (kaynak işinden anlamam) bir ocak yapımı. Youtube dan epey araştırdım ama emin olamadım. Kimisi kamyon fren diskinden hazne yapmış, kimisi lpg tankını ikiye bölmüş, kimi barbekü kullanmış... Kimisi fön makinesi ile kimisi elle çevrilen mekanik bir düzenek ile körüklüyor ateşi (ki bu daha çok hoşuma gitti ama o aparatı nerden bulurum bilmiyorum adını bile bilmiyorum.) Özetle starter pack bişeylerini satan ya da yönlendirmeye bilgilendirmeye devam edecek arkadaşlar varsa memnun olurum. Selamlar...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #15 : 15 Ekim 2018, 23:09:07 »
Evet tavsiyeleriniz sonrasında biraz araçtırma yaptım. Örs konusunda döküm değil çelik, yüzeyi düzgün, mümkünse bilya testini de yapıp kaliteli bir örs alıcam. Mengene, çekiç, kısaç bütçeye göre F/P si yüksek çözümler üreticem. Asıl sorum çoğunuz için basit benim için zor (kaynak işinden anlamam) bir ocak yapımı. Youtube dan epey araştırdım ama emin olamadım. Kimisi kamyon fren diskinden hazne yapmış, kimisi lpg tankını ikiye bölmüş, kimi barbekü kullanmış... Kimisi fön makinesi ile kimisi elle çevrilen mekanik bir düzenek ile körüklüyor ateşi (ki bu daha çok hoşuma gitti ama o aparatı nerden bulurum bilmiyorum adını bile bilmiyorum.) Özetle starter pack bişeylerini satan ya da yönlendirmeye bilgilendirmeye devam edecek arkadaşlar varsa memnun olurum. Selamlar...

Ocak konusunda denemedim ama kampana döküm olduğu için en dayanıklısı olur ama dairesel olduğu için bizim işimize yaramaz yada alt mekanizma olarak kullanabilirsiniz ama etrafını tuğla ile besleyip uzunlamasına 10 cm eninde olacak şekilde basit bir ocak yapabilirsiniz ama alt havalandırma sistemi için kaynak yapılması şart. Bence kafanızda iyice oturttuktan sonra bir demirciye 3-5 kuruşa yaptırabilirsiniz. Yalnız bizim işte kaynak makinesi de elzem bir alet. Fan olarak bahsettiğiniz fanların 7 yıldır peşindeyim daha dökümü hiç denk gelmedi, saç olanı buldum ama ona göre yapacak bir ocak vakti bulamadım  ::)  Daha önce önerdiğim gibi salyangoz fan ( çağ 160 en az ) gayet iyi iş görüyor.

bilginkaraduman

• 81
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #16 : 15 Ekim 2018, 23:58:30 »

Kolay gelsin.

Konuyla ilgisi yok ama merak ettim şu tren rayını nereden ve nasıl temin edebilirim.  Yardımcı olabilecek  arkadaşlar varsa çok memnun olurum.
Coktar bey sizede kolaylıklar dilerim. Umarım gönlünüze göre olur herşey.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 16 Ekim 2018, 22:37:04 »
Hurdacilarda bulunuyor bildiğim kadarıyla.
Ben eski bir istasyon bölgesinde,  otların arasında bulmuştum açıkçası.
Ne için kullanacaginizi bilmiyorum ama büyülü bir çelik olarak görmemek lazım.
Hele hele bıçak yapımı için ne kadar uygun olduğu da tartışılır.
Örs yapacaksanız bunun yerine  koyabileceginiz seçenekler de var bol miktarda.
Forumda bayagi konuşulmustu bu konu,  ararsanız bulabilirsiniz konular arasında.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

coktar

• 381
« Yanıtla #18 : 17 Ekim 2018, 19:22:47 »

Ocak konusunda denemedim ama kampana döküm olduğu için en dayanıklısı olur ama dairesel olduğu için bizim işimize yaramaz yada alt mekanizma olarak kullanabilirsiniz ama etrafını tuğla ile besleyip uzunlamasına 10 cm eninde olacak şekilde basit bir ocak yapabilirsiniz ama alt havalandırma sistemi için kaynak yapılması şart. Bence kafanızda iyice oturttuktan sonra bir demirciye 3-5 kuruşa yaptırabilirsiniz. Yalnız bizim işte kaynak makinesi de elzem bir alet. Fan olarak bahsettiğiniz fanların 7 yıldır peşindeyim daha dökümü hiç denk gelmedi, saç olanı buldum ama ona göre yapacak bir ocak vakti bulamadım  ::)  Daha önce önerdiğim gibi salyangoz fan ( çağ 160 en az ) gayet iyi iş görüyor.

Soytürk Usta teşekkür ederim değerli bilgiler için. Ek'e ebay de bulduğum çok çok basit minik bir başlangıç fırını koyuyorum. Biraz daha güzelini yapmaya çalışacağım. IKEA'da gezerken fırsat köşesinde defolu paslanmaz çelik kare şeklinde bir mutfak lavabosu gördüm aldım çok ucuza. Gider kısmına bir ızgara ayarlayıp havalandırma kısmı yapacağım. Gökhan Bakla Ustamın websitesinde yere paralel ısıtma yapmak lazım eğimli değil gibi bir şema görmüştüm, belki bu yüzden karenin bir kenarını biraz keser kısaltırım. Fan işini de dediğiniz gibi salyangoz fanla çözmek istiyorum ama elektrikli değil çevirmeli bir düzenek yapmak istiyorum.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 18 Ekim 2018, 12:40:15 »

Fotoğraftaki ocak şirin bir ocak ama bize yaramaz, bize ince ve uzun cehenemlikli ( ateşin yandığı yer ) ocak lazım. Dediğim gibi elle çevirmeli fan bulmak kumsalda kum tanesi gibi bir şey, umarım bulursunuz ^-^ Yada kendinizde yapabilirsiniz aslında, bu dişli sistemli atıl makinelerden çevirme kolundaki sistemi yaparsanız olur, bir ara kafayı taktım ama sonra zaman bulamadım ve gözümde büyüdü.