Bıçak Sanatı - Forum

Altın İşleme / Kaplama

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
Altın İşleme / Kaplama
« : 01 Nisan 2013, 22:56:56 »
Herkese selam,

Uzun zamandır paslanmaz çeliğe gravür işledikten sonra belirli bir bölümünü nasıl altın kaplayabileceğimi araştırmaktayım... Bir kaç kuyumcu dostum ile görüştüm, sadece istenilen bir bölümün kaplanabileceğini ancak altın kaplamanın paslanmaz çeliğe iyi tutunamaması sebebi ile kısa zamanda solup yok olacağını söylediler...

Normal şartlarda önce metali oyup, daha sonra altını buraya yerleştirdikten sonra işlendiğini biliyorum... Benim amacım işleme bittikten sonra kaplamak veya kalıcı olarak altın görünümünde boyayabilmek vs... Sizce bu nasıl mümkün olabilir??? Görüşlerinizi rica ederim...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Altın İşleme / Kaplama
« Yanıtla #1 : 01 Nisan 2013, 23:03:02 »
Oyduğun çukurlarin içine kakma yapacağin altinin tutunabilmesi için kirlangiç kuyruğu biçiminde alistirman gerekiyor yoksa altin çok kisa zamanda düşüp gidecektir.Lokal altin kaplama isleminde de altina kumlama yapilmasi gerektiğini biliyorum.her halukarda zemin hazirliği çok önemli dremelle altinin tutunabilmesi için açili bir şekilde delik açanlarda gördüm ...
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2013, 23:08:21 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Doğukan

• 232
« Yanıtla #2 : 01 Nisan 2013, 23:18:03 »
Kakma yapmadan, lokal altın suyu kaplama ile sonuç alabilinirmi sizce yani yukarıdaki resimdeki gibi mesela... oyma işlemi sonrası daireyi tamamladık, dairenin yarısını altın suyu kaplama veya her hangi başka işlem ile altın görünümü yapabilirmiyiz?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 01 Nisan 2013, 23:49:18 »
Forumdan gravürcü arkadaşımız Fatih'in doğru şekilde cevaplayabileceğini düşünüyorum. Ancak kişisel bilgim amalgam vb. yöntemlerle (sanırım bir sürü kimyasal yöntem var)  kaplanabiliyor. Bunun dışında kakma, varakla kaplama yöntemleri de var. Kaya'nın dediği gibi yüzey hazırlığı en mühim işlem diye biliyorum.

Kipmen Sanat web sitesi

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 01 Nisan 2013, 23:59:22 »
Maskeleme yöntemi ile elektroliz yöntemi ile kaplama yapilabilir ama kaplama çok ince olacağindan el ile aşinip çikiyor örn ucuz altin kaplama saatler.kakma en başarili yöntem yüzey hazirliği önemli tabii Sefa Hocam bir iki kakmali çalişma yapmişti bir ara yanina uğrarsan teknik olarak daha kolay kavrayabilirsin  ama temel mantik kakmanin yerinden çikmamasi için kirlangiç kuyruğu biçiminde yüzeyi hazirlamak belki daha doğru kelimeler var ama ben simdi aklima getiremedim tarif edebilmek için ...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #5 : 02 Nisan 2013, 00:12:44 »
Fatih bir cevap verecektir mutlaka ama o cevap verene kadar ben bir iki şey söylemek isterim. Kplama paslanmaz çeliğe iyi tutunmuyor doğrudur, sanırım buna açık havada çok hızla oluşan krom oksit engel oluyor. Kakma en sağlam yöntem gibi görünüyor buradaki iş için. Amalgam zamanını çoktan geçmiş çünkü anladığım kadarıyla yüzey zaten işlenmiş, amalgam sonrası sıcaklıkla birlikte diğer desenler bozulabilir, amalgam buralara kaçabilir. Varak yapılabilir ve iyi iş görür diye düşünüyorum, kaliteli bir yapıştırıcıyla yapılan varak sanıyorum ki tatmin eder. Varak için piysada bol miktarda sahte altın var, dikkali olup sertifikalı varak almak lazım ( hatta alma bende var  ;) ) bir başka yöntemde koftgari, koftgaride yüzeyler sık ve iyi çizilirse altın gayet güzel sıvanıp orada kalacaktır. Benim bildiklerimin hepsi bu kadar.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #6 : 02 Nisan 2013, 00:23:49 »
Sefa hocam çok teşekkürler... Ben günlerdir internette, kuyumcularda bir tek yöntem bulamaz iken her cümlenizde farklı bir olasılık sunmuşsunuz... Aklımda sürekli yanınıza gelebilmek var.. Ne yazık ki 15 gündür İstanbul'da takıldım kaldım.. İlk fırsatta bir araya geldiğimizde tam olarak ne yapmak istediğimi göstermek paylaşmak isterim...

« Yanıtla #7 : 02 Nisan 2013, 00:31:10 »
Tamam, döndüğünde uygun bir zamanda bir araya gelir ne yapılabileceğine birlikte bakarız  ;)

ramazan kaycan

• *
  • 11
  • Meslek: mücevher satışı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 08 Mayıs 2013, 23:35:09 »
bunun imkanı yok.altın hariç varak,yaldız dibi şeyler kısa süreli olur.sadece birkaç hahtalık işler olur.

ramazan kaycan

• *
  • 11
  • Meslek: mücevher satışı
« Yanıtla #9 : 09 Mayıs 2013, 00:34:24 »
çeliğe alltın kaplanmaz.gerçi hiçbirşeye altın kaplanmaz.sadece yaldız olur.altın kaplama işi klasik gümüş kaplama  işi gibibi olmalıdır.bu benim nacizane bilgim.yinede tanıdığım sadekarlara  soracağıım.

Bıcakcıdrn

• *
  • 33
  • Meslek: mühendis
« Yanıtla #10 : 27 Eylül 2018, 10:14:23 »
Valla bende altın kaplama bir bıçak tasarlatmak istiyorum.  Ancak altın fiyatlarını buradan inceleyince:  https://piyasa.paratic.com/altin/

Altın kaplama bıçak yaptırmaktan vazgeçtim... Var mı yaptıranlar? Varsa ne kadar nasıl bir şey yaptırdınız?