Bıçak Sanatı - Forum

Isıl İşlem Sonrası Çarpılmaları Düzeltme Aparatım

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece

Merhabalar değerli ustalarım ve forumdaşlarım. Her zaman olamasa da arada yaşadığım ( özellikle kılıç yapımında kaçınılmaz bir şey) ısıl işlem sonrası profil yamulmalarına karşı yaptığım aparatı sizlerle paylaşmak istedim. Belki işine yarayan arkadaşlar olabilir. Ben 50 lik köşebendi alt tabla olarak yaptım, üzerine diş olarak da 16 lık yuvarlak millleri kaynattım. Miller 8 cm civarı uzunlukta. Yalnız bu işlem profil 250 derece de menevişlendikten hemen sonra yapılırsa etkili oluyor, biliyorsunuz soğukken ve hiç menevişlenmemişken yapılırsa kırım kaçınılmazdır.

Buda basitçe nasıl kullanıldığına dair videom( Profil eskiden dövdüğüm bir profil sıcak değil yani ;)

https://www.youtube.com/watch?v=Pr11bOwzuyM

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Isıl İşlem Sonrası Çarpılmaları Düzeltme Aparatım
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2018, 02:17:17 »
Ustam paylaşım için teşekkürler
Bıçağı mengeneye bağlamayla zaman kaybettirmiyor, tabi
ısıyı da. Benim gibi kaynak makinesi olmayanlar
bir kütüğe iki mil çaksa da olur dimi?

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2018, 16:55:06 »
Soytürk ustam,

İhtiyaçlar insanı mucit yaparmış. Elinize sağlık, çok basit ve işlevsel bir aparat olmuş.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2018, 20:30:32 »
Pratik bir alet gibi görünüyor,  elinize sağlık.
Ben de, şu anda genelde karbon ile çalıştığım için,  yamulma durumunda tekrar normalize edip, alüminyum plakaların arasına koyup üstüne basarak düzeltiyorum.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2018, 01:49:42 »
Ustam paylaşım için teşekkürler
Bıçağı mengeneye bağlamayla zaman kaybettirmiyor, tabi
ısıyı da. Benim gibi kaynak makinesi olmayanlar
bir kütüğe iki mil çaksa da olur dimi?

Çivi bayağı kalın olmalı ki düzeltme işlemi sırasında yamulmasın, bence onun yerine 5 e 10 kalasa m12 delik del,  iki vida, 4 somun ve 4 pulla çok sağlam bir düzeneğin olur  ;)

Soytürk ustam,

İhtiyaçlar insanı mucit yaparmış. Elinize sağlık, çok basit ve işlevsel bir aparat olmuş.

Saygılarımla,

Aslında örsümün altındaki çekiçleri koyma yerinde yapıyordum bu işi ta ki kılıcı yapana kadar, malum boy uzun olunca işe yaramadı bende mengene üstüne taşıdım sistemi  ;) Beğenmenize sevindim umarım başkalarının da işine yarar.

Pratik bir alet gibi görünüyor,  elinize sağlık.
Ben de, şu anda genelde karbon ile çalıştığım için,  yamulma durumunda tekrar normalize edip, alüminyum plakaların arasına koyup üstüne basarak düzeltiyorum.

Plaka arasında düzlete biliyorsanız süper bence, ben hiç denemedim o şekilde ki gerci gerek duymadım bu şekilde hemen sorun çözülüyor  O0

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2018, 11:19:12 »
Hazır açılmış bir konu varken,  konu bütünlüğü açısından burada paylaşayım dedim.
Videonun 11. dakikasinda kullanılan düzeltme aparatı da pratik bir sisteme benziyor.

https://youtu.be/eA5kG1LugiQ
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2018, 22:54:02 »
Ustam bu aparat kesinlikle gerekli. Ama bunu böyle tek yönlü yapmanın bir sebebi var mı? Yani bıçağı fazla büker geri almak istersek, bıçağı çıkarıp ters çevirip tekrar aparata yerleştirmek gerekecek. Millerden dört tane kaynatılsa veya iki lama ortaları yarılarak karşılıklı kaynatılsa ::)
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #7 : 30 Aralık 2018, 01:56:55 »
Ustam bu aparat kesinlikle gerekli. Ama bunu böyle tek yönlü yapmanın bir sebebi var mı? Yani bıçağı fazla büker geri almak istersek, bıçağı çıkarıp ters çevirip tekrar aparata yerleştirmek gerekecek. Millerden dört tane kaynatılsa veya iki lama ortaları yarılarak karşılıklı kaynatılsa ::)

Emrah ustam videoya dikkatli bakarsan tersten de düzeltme işlemi yapmak öyle zor değil çok basit, gerek yok 4 kola  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 30 Aralık 2018, 02:30:24 »
Hazır açılmış bir konu varken,  konu bütünlüğü açısından burada paylaşayım dedim.
Videonun 11. dakikasinda kullanılan düzeltme aparatı da pratik bir sisteme benziyor.

https://youtu.be/eA5kG1LugiQ

Bu aletin daha basit versiyonu şöyle olabilir; mengene çenelerinin birine gelen köşebente iki mil kaynatılır, karşı çenedeki köşebentin de ortasına tek mil kaynatılırsa daha basit ve videodaki ile aynı işi gören bir alet olur  ;) Ama benim favorim kendi yöntemim  8)

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2018, 11:21:50 »
Ağabey ellerine sağlık. Son fotoğrafta gözüken terazi dikkatimi çekti. :D Demek ki bıçaklar bu terazi ile tartılıyor.  ;D  ;D

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #10 : 01 Ocak 2019, 00:29:49 »
Ağabey ellerine sağlık. Son fotoğrafta gözüken terazi dikkatimi çekti. :D Demek ki bıçaklar bu terazi ile tartılıyor.  ;D  ;D

Sağ olasın, sende dikkat edilebilecek en son şeye dikkat etmişsin  :D :D :D

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #11 : 01 Ocak 2019, 01:51:10 »

Sağ olasın, sende dikkat edilebilecek en son şeye dikkat etmişsin  :D :D :D

Ağabey ne yapıyım? Zaten atölye de olan aletleri blog ve forumdaki paylaşımlarından biliyoruz. İnsan farklı bir şey arıyor.  ;D ;D