Bıçak Sanatı - Forum

N690 Isıl İşlem Sonrası Renk

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
N690 Isıl İşlem Sonrası Renk
« : 02 Nisan 2018, 10:34:48 »
Merhabalar;

Geçen hafta ısıl işleme gönderdiğim N690 profilleri teslim aldım. İşlem Gebze Böhler firmasında yapıldı. 57-58Hrc sertlik ve kriyojenik işlem istedim. Gönderdikten sonra Gebze Böhler'i arayıp işlem adımları hakkında bilgi istedim. İstediğim değerdeki sertliği tutturabilmek için sertleştirmeden sonra meneviş yapmayıp -100 derecede kriyojenik işlem yapacaklarını ve bunun aynı zamanda menevişleme işine de yarayacığını bildirdiler. Fakat profiller bronz rengine yakın açık sarı renkte çıktı. Ben klasik kap-kara gelecek diye bekliyordum. :)

Forumdaki paylaşımlarda N690'ın ısıl işlemden geldikten sonraki rengi hep siyah oluyordu sanki.(?)  ::)
Hatta ben bu bıçakları Emrah ustanın yaptığı bıçaktan özenip yapmıştım. Onunki de aynen siyah çıkmıştı çeliğin zımparalanmayan kendi dokusu:

Hatta Sefa hocanın yaptığı son pukkolar ve N690 bıçakta bu şekilde siyah görünüyor:

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12951.0

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12942.0

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12865.0

...Böhler N690, sap ahşabı çok önceden beri elimde bulunan bir demir ağacı,  ağız kısmını üzerini olduğu gibi bıraktım yani malzemenin kendi dokusu...

Peki bende niye böyle çıkmadı acaba? Isıl işlem yada çelikte bir farklılık olabilir mi sizce?

« Son Düzenleme: 02 Nisan 2018, 10:39:22 Gönderen: orkunaydin350 »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: N690 Isıl İşlem Sonrası Renk
« Yanıtla #1 : 02 Nisan 2018, 11:48:34 »
Örnekteki bıçakların yüzeyinde olan siyahlık ısıl işlemden değil, ham çeliğin fabrikadan çıkarken yapılan kaplamadan dolayı,  işlerken o bölgeyi zımparalamazsanız sanıyorum aynı doku oluşur.
Dilerseniz elinizde bulunan n690 vb. çelikleri kral suyu ile gri siyah bir tona getirebilirsiniz. Aynısı olmasada benzeri olur.
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2018, 11:55:00 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 02 Nisan 2018, 12:40:05 »
Orkun bey sizin paylasiminizdaki yazıları görüyorum lakin profillerin fotoğraflarını göremiyorum. Lakin sizin link paylaştığınız bicaklardaki karalık ısıl işlem ile alakası yoktur bohlerin celikleri hep orjinalinde o hücresel nokta nokta şeklindeki siyah dokusu ile gelir. Sizin profillerinizde de bu olmalıydı muhtemelen siz onu zımpara çekerek gidermiş olmalısınız. Şayet çeliği aldığınızda o doku yoksa muhtemelen o Çelik bohlerin çeliği değildir. Ayrıca n690 icin 55-56 hrc sertlik değeri 300-400 derecede menevislemede görüyor, 100 derecede  menevislemede ise 59-61 hrc arası bir sertlik değeri oluşuyor. Ben hep 60 hrc yazarım ve test sonuçlarına göre 59-60 arası gelir  (Kemalpaşa Uddeholm Bohler)
Beni bu guzel havalar mahvetti

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 02 Nisan 2018, 14:29:19 »
Osman bey, Yunus bey, cevaplarınız için çok teşekkürler.
Peki bu şekilde açık sarı/bronz arası bir renkte gelmesi normal mi?

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #4 : 02 Nisan 2018, 17:37:09 »
Sarımtırak bir renk ise 200 derecelerde meneviş yapılmıştır bu da 58 hrc sertlik demek

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #5 : 02 Nisan 2018, 22:52:48 »
Oksijensiz ortamda ısıl işlem olduğu için yüzey renklerine takılmayın gökkuşağı gibi renkli geliyor profiller. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2018, 10:28:34 »
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Sertlik 59Hrc çıkmış:

Birkaç yerinde çizik ve iz oluşmuş. Ben teslim ettiğimde her birini ayrı beze sarıp sonra hepsini bir arada balonlu naylona sarmıştım. Çok titiz şekilde teslim ettim fakat umduğum titizlikte geri alamadım. Gebze Böhler'de sıkıntı yaşayan oldu mu acaba?

Hatta bir yerinde sanki poşet yapışmış ve oraya işlem olmamış gibi renk farklılığı bile var:

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2018, 12:32:11 »
Orkun..profilleri 800kum perdahıalt tabakayıgörene kadar yaparsan istediğin gibi olabileceğini düşünüyorum..fakat cizikler derinse senin icin bir talihsizlik olmuş gecmisolsun. Bittiklerinde paylaş merakla bekliyorum 🤔

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2018, 18:22:28 »
Telefondan herhangi bir fotoğraf göremiyorum, merak ettirdin  :)

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2018, 19:18:16 »

+1 :)

Dogan27

• 92
  • Doğan
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2018, 20:15:49 »
imgur engelli galiba resimler açılmıyor.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2018, 09:09:00 »

+1 :)

imgur engelli galiba resimler açılmıyor.

Bizim işyeri Almanya internet çıkışlı, ben de diğer hostinglere ulaşamıyordum. O yüzden imgur'a yüklemiştim. Şimdi açılıyor mu?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2018, 09:09:50 »
Orkun..profilleri 800kum perdahıalt tabakayıgörene kadar yaparsan istediğin gibi olabileceğini düşünüyorum..fakat cizikler derinse senin icin bir talihsizlik olmuş gecmisolsun. Bittiklerinde paylaş merakla bekliyorum 🤔

Ertan abi; susuz hallerini bile perdahlamak ömür törpüsüydü, bakalım şimdi nasıl olacak. Allah yardımcımız olsun.:)

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2018, 10:55:44 »
Fotoğraflar göründü, teşekkürler

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2018, 12:05:59 »
Merhabalar,

Yanıt vermek gerekirse

1. Çıkan renk normal çünkü 200 derece menevişine alındı, renge göre yorum yapmak yanıltıcı olabilir,
2. Siz bu bıçakları aparatlı bir şekilde 2  plaka arasında mı gönderdiniz yoksa direkt olarak mı gönderdiniz? Şöyle düşünün, 1i5 tonluk kapasitesi olan fırınlar ve bu fırınlara irili ufaklı bir çok malzeme giriyor. Gönderdiğiniz bıçaklar da yerleştirme sırasında ufak çizikler meydana gelmiş olabilir.
3.Hatta bir yerinde sanki poşet yapışmış ve oraya işlem olmamış gibi renk farklılığı bile var: " demişsiniz. Gönderdiğiniz çeliğin üzeri kabuklu. ısıl işlem sonrası sertliğin ölçülmesi için bıçağın uygun bir yerinden zımpara ile talaş kaldırılır ve ölçüm yapılır. Anladığım kadarıyla bahsettiğiniz fark bu.  eğer bıçağınız üstündne sertlik ölçülmesini istemiyorsanız bıçaklarınızın yanında bir de kibrit kutusundan hallice ufak bir parçayı şahit numunesi olarak gönderebilirsiniz.

#1 in High Performance Tool Steel

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #15 : 04 Nisan 2018, 15:24:02 »
Merhabalar,

Yanıt vermek gerekirse

1. Çıkan renk normal çünkü 200 derece menevişine alındı, renge göre yorum yapmak yanıltıcı olabilir,
2. Siz bu bıçakları aparatlı bir şekilde 2  plaka arasında mı gönderdiniz yoksa direkt olarak mı gönderdiniz? Şöyle düşünün, 1i5 tonluk kapasitesi olan fırınlar ve bu fırınlara irili ufaklı bir çok malzeme giriyor. Gönderdiğiniz bıçaklar da yerleştirme sırasında ufak çizikler meydana gelmiş olabilir.
3.Hatta bir yerinde sanki poşet yapışmış ve oraya işlem olmamış gibi renk farklılığı bile var: " demişsiniz. Gönderdiğiniz çeliğin üzeri kabuklu. ısıl işlem sonrası sertliğin ölçülmesi için bıçağın uygun bir yerinden zımpara ile talaş kaldırılır ve ölçüm yapılır. Anladığım kadarıyla bahsettiğiniz fark bu.  eğer bıçağınız üstündne sertlik ölçülmesini istemiyorsanız bıçaklarınızın yanında bir de kibrit kutusundan hallice ufak bir parçayı şahit numunesi olarak gönderebilirsiniz.

Merhaba hocam;

1. Ben sıfıraltı işlem istemiştim, onlar da -100°C standart sıcaklıkta yapıyorlarmış. Bu işlemin ardından meneviş yapılmamış bana verilen bilgiye göre. -100°C meneviş olarak +200°C'ye mi tekabul ediyor?
2. Bıçakları direk teslim ettim, herhangi bir plaka arasında değillerdi.
3. Bunu bilmiyordum, iyi oldu öğrendiğim, çok teşekkürler.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2018, 16:31:40 »
1. Ben sıfıraltı işlem istemiştim, onlar da -100°C standart sıcaklıkta yapıyorlarmış. Bu işlemin ardından meneviş yapılmamış bana verilen bilgiye göre. -100°C meneviş olarak +200°C'ye mi tekabul ediyor?

.... Reçete şu şekildedir: Östenitleme sıcaklığı - hızlı soğutma - subzero (-100) sornasında da 2 x meneviş şeklinde olur. Meneviş olmadan ürün teslim edilmez.

Merhabalar,

Yanıt vermek gerekirse

Merhaba hocam;

2. Bıçakları direk teslim ettim, herhangi bir plaka arasında değillerdi.
3. Bunu bilmiyordum, iyi oldu öğrendiğim, çok teşekkürler.

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 24 Nisan 2018, 08:27:03 »
gebze böhler aparatsız bıçak kabul etmiyordu. ilginç
bıçakların sarımtrak rengde gelmesi normal. bizim profillerde öyle geliyor.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #18 : 07 Mayıs 2018, 11:33:00 »
Aparatsız geldiğinde ısıl işlemde çarpılma riski var. Riski göze alıp almamak kullanıcıya kalmış.

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #19 : 07 Mayıs 2018, 11:49:31 »
Aparatsız geldiğinde ısıl işlemde çarpılma riski var. Riski göze alıp almamak kullanıcıya kalmış.

risk alsakda gebze böhler benim bıçaklarımı almıyor aparatsız.
aparatlada olsa bazen çarpılma yine oluyor.
eğer fırına asarak girerese çarpılma olmuyor. yatık vs olursa çarpılıyor