Bıçak Sanatı - Forum

Elektrikli Isıl İşlem Fırını

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Elektrikli Isıl İşlem Fırını
« : 04 Haziran 2021, 00:14:47 »
    Uzun bir aradan sonra pandemininde etkisiyle uzun zamandır ertelediğim ısıl işlem fırınını yapmaya karar verdim. Bu bağlamda ilk iş olarak Enda ET7420 Pıd kontrol satın aldım, ardından malzeme listemi oluşturmaya başladım. Ancak listeyi oluştururken oldukça kararsız kaldım. Bu gönderi üzerinden "elektrikli ısıl işlem fırını"nı sizlerden de fikir alarak imkanlar dahilinde olabilecek en optimize şekilde (yani daha doğrusu bütçemin dayanabildiği kadar  :) ) tamamlamak ve bu süreci olabildiğince bu gönderi üzerinden yansıtmak istiyorum. Belki ısıl işlem fırını yapmayı düşünen hobidaşlara güncel bir fikir verebilir böylece. Fırını seramik boarddan yaparsam iç ölçüleri 50*15*10 cm, tuğladan yaparsam 46*16,4*11,4 cm olacak. Ayrıca rezistans olarakta Kanthal A1 2500-3000 watt arasıdüşünüyorum. Şimdi gelelim asıl meseleye;
1) Öncelikle fırın içerinde 10mm kalınlıkta seramik board ile 64 mm kalınlıkta tip26 tuğla arasında kaldım. Ben 10mm seramik board düşünüyorum ama yalıtımda yetersiz kalır mı diyede endişedeyim. Bu aslında elimi bağlayan en büyük çelişkim.(Gönül isterki ikisinide birlikte kullanalım ama malum bütçe :) )
2) Ssr hususu. Fotek'in 40 DA sını düşünüyordum ama sahtelerinin oluşu hususu biraz can sıkıcı. Alsam sıkıntı çeker miyim ? Eylem Bey'in uyarılarını dikkate alarak orjinal olduğunu düşündüğüm şekilde buldum ama Enda ERDA1-225Z mı alsam diye yine bir ikilemdeyim. Ya da önereceğiniz başka alternatiflere de açığım tabiki.
3)Termokupl konusu.İlk ikilemde bayonet ile kafalı tip arasında, ne gibi farkı vardır. Isıso markanın TCNK-231-8-250-1/2 modelini düşünüyorum. Kafalı K tipi 0-1200 derece.Bu arada termokupullarda belirtilen çap ölçüleri sadece dış kılıfı deiştiriyor sanırım. Kalınlık olarakta deneyim ve tavsiyelerinizden istifade etmek istiyorum.
4) Rezistans olarak 1.2 mm Kanthal A1 tel ile yapmayı veya yaptırmayı düşünüyorum ama yine ürün orjinalliği konusunda biraz sıkıntı çekiyorum. Rezistans konusunda da tavsiyelerinize ihtiyaç duyuyorum yine.

-Sizlerinde tecrübe, yardım ve önerilerinizden yararlanarak sonu benim için güzel biteceğine inandığım bir serüvene atılıyorum bakalım. Şimdiden tüm hobidaşlara teşekkürler  :)
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Ynt: Elektrikli Isıl İşlem Fırını
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2021, 16:20:34 »
Güncelleme:

4) Rezistans olarak 1.2 mm Kanthal A1 tel ile yapmayı veya yaptırmayı düşünüyorum ama yine ürün orjinalliği konusunda biraz sıkıntı çekiyorum. Rezistans konusunda da tavsiyelerinize ihtiyaç duyuyorum yine.

1 Kg Kanthal A1 1.5mm teli 12mm mil üzerine sarılacak şekilde sipariş verdim. Hesap hatam yoksa yaklaşık 3000 watt 3 rezistans elde edeceğim (Yedekli olmak her zaman iyidir  :) ). Ortalama maliyetide rezistans başına 160 TL gibi oldu.
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #2 : 04 Haziran 2021, 23:50:49 »
Sonucu merakla bekliyorum. Benim de öyle bir maceram var, başladı fakat bitmedi henüz.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2021, 13:38:38 »
Sefa hocamın adım adım fırın yapımı başlığını incelediniz mi? Oradan da yararlanabileceğiniz faydalı bilgiler olabilir.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2021, 14:25:53 »

1 Kg Kanthal A1 1.5mm teli 12mm mil üzerine sarılacak şekilde sipariş verdim. Hesap hatam yoksa yaklaşık 3000 watt 3 rezistans elde edeceğim (Yedekli olmak her zaman iyidir  :) ). Ortalama maliyetide rezistans başına 160 TL gibi oldu.

Yaklaşık olarak , 1.5 mm kanthal 1 kg > 79 metre , üçe böldüğüne göre 26,43 mt , metresi 0.787 ohm , 1 adedi 20,8 ohm,
20.8 ohm 220V den 10.87 Amper çeker , bu durumda 2326 Watt lık bir rezistansınız olur , 3000 W değil !

Isıtmaz mı ? ısıtır süre uzar , ömür uzar..
Bu uzunlukta spirali belirli bir uzunluğa açmanız gerekir .
1 tanesi yaklaşık 620 spir .
Yan yana tellerin belirli uzaklıkta durması gerekir !

Bunu ne büyüklükte bir fırına sığdırmayı planlıyorsun ?