Bıçak Sanatı - Forum

Bir zımpara makinası ile neler yapılır?

Mustafa Karakoç

• *
  • 12
  • Meslek: Damizlik Küçükbaş hayvan yetiştirmek
  • Yer: Niğde
Bir zımpara makinası ile neler yapılır?
« : 07 Mart 2018, 15:09:02 »
Bir zımpara makinasında neler işlenebilir? 2 tekerlekli  (adının ne olduğunu bilmiyorum ) 4 tekerlekli veya 2000/50 ,1500/50 gibi değişkenler ne yönde etki ediyor zimpara makinası'nın çalışmasında ( yani işin aslı 2 tekerlekli yerine 4 tekerlekli alınca kullanım sahası mı gelişiyor onu pek anlayamadım ) Bu tür taşlama makinalarinda önemli devir ayarı diye biliyordum. Acaba devir ayarı zımpara boyu ile bağlantılı olduğu için mi değişken ölçüler var? Son bir sorum da asıl merak ettigim konu youtube'da izlediğim kadarıyla bazı malzemeleri farklı zımpara türlerinde tasliyorlar  ( kasab bicaklarini bant zımpara ile bilerken koyun kirkma makinasinin bicaklarini disk zımpara makinası ile biliyorlar) sebeb ne olabilir. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
Ynt: Bir zımpara makinası ile neler yapılır?
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2018, 23:14:21 »
Profesyonel değilim ancak kendi bildiğim kadar cevaplıyayım; yanlışım olursa affola :)
1)Bir zımpara makinasında neler işlenebilir?
Bir bant zımpara makinesine farklı tür maddelerden yapılmış bantlar takılabilir , bir çok özellik açısından farklılık gösterdikleri için işleyebildikleri materyal sahası da değişir. Ancak genel olarak ahşap , çelik ve mikarta gibi sayısı arttırılabilecek farklı farklı şeyler işlenebilir. İşleyebileceği değil de , işleyemeyeceği şeyleri saymak daha mantıklı bana kalırsa: elmas gibi çok sert maddeler vb.

2)2 tekerlekli  (adının ne olduğunu bilmiyorum ) 4 tekerlekli veya 2000/50 ,1500/50 gibi değişkenler ne yönde etki ediyor zimpara makinası'nın çalışmasında
4 tekerlekli zımpara makinesinin farklı aparat takılabilme gibi bir özelliği var , şu görseldeki gibi:
https://www.google.com.tr/search?tbm=isch&q=slack+belt&chips=q:slack+belt,online_chips:2x72+belt&sa=X&ved=0ahUKEwi7t67Q_9rZAhWHvhQKHb1hBJAQ4lYILygI&biw=1920&bih=949&dpr=1#imgrc=bioFo5XecceOkM:
Bir bantın 2000/50 veya 1500/50 yani daha kısa olması ise aşındırma yapan bantın aşındırıcılarındaki ısınmayı etkiliyor. Uzun bant aşındırma yaparken uzun mesafe kateden aşındırıcı soğuyor ve kısa banttan daha iyi verim sağlıyor. Bant boyunun oluşturduğu başka etkiler de herhalde vardır ancak ben bilmiyorum.

3)Acaba devir ayarı zımpara boyu ile bağlantılı olduğu için mi değişken ölçüler var?
Devir ayarının yine farklı faydaları var. Hızlı devirde çalışan makine ortaya daha fazla ısı çıkarttığı için bileme için düşük devir kullanılıyor. Ahşap zımparalarken de yüksek devir ahşabı yakıyor , onun için de devirin düşürülmesi gerekebiliyor. Aynı zamanda hızlı aşındırma için yüksek devir gerekiyor. Devir ayarının zımpara boyuyla bir ilişkisi olduğunu sanmıyorum.

Koyun kırkma bıçakları hakkında bilgiye sahip olmadığım için son sorunuzu cevaplayamayacağım.
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

Mustafa Karakoç

• *
  • 12
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2018, 11:49:22 »
Sn eknkrgz cevabınız için teşekkür ederim son sorumu şu şekilde değiştireyim bant zımpara makinası ile bileylenme ihtiyacı olan herşey bilenebilir mi? 

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #3 : 09 Mart 2018, 17:43:24 »
Girintili çıkıntılı yapıya sahip olan ağıza sahip gereçleri bilemek için özel aparatlar gerekebilir.(tırtıklı ağıza sahip bıçaklar gibi) Ancak düz ağıza sahip keser,balta ve bıçak gibi her şey bilenebilir.Ayrıca TIG kaynak makinalarının ucundaki tungsten karbürün şekli çok bozulmuşsa bilenmesi zor olabilir. Geçen bir göz attım , koyun kırkma bıçaklarının genelde disk zımparada bilenmesinin sebebi taşlama yüzeyinin geniş ve düz olması sanırım , bu bant zımparada da yapılabilir ancak taşlama alanı disk zımpara kadar geniş değildir.
~Oliver Cromwell

Mustafa Karakoç

• *
  • 12
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2018, 21:35:48 »
Tekrar teşekkür ediyorum Sayın eknkrgz .
Ayrıca bu forumu kuran, yöneten ve bilgisini benim gibi acemilerle paylaşan ustalara selam olsun iyiki varsınız.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2018, 23:56:21 »
Ben de bir teşekkürü ustalarımıza borç bilirim , ben de acemi sayılırım.
~Oliver Cromwell