Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak kabzasının kararması

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
Bıçak kabzasının kararması
« : 12 Ağustos 2017, 03:38:27 »
Merhabalar , bugün bitirdiğim bıçağın (3. bıçağım) kabzasını zımparalarken üzerinde siyahlıklar oluşmaya başladı. 240 kumda oluşmaya başladı , 320 ve 400 kumda da devam etti. Siyahlık oluşunca sanki Walter Sorrells'in bir videosunda ahşabı yüksek kumda zımparaladıkça siyahlaşacağını söylediğini hatırlıyor gibiyim. Ben bir çözüm bulamayınca bitirip sonucu görmek istedim , haşlanmış bezir yağını sürdüm sonuç şöyle oldu:

Bu fotoğrafta da yaptığım 2. bıçağımın kabzasıyla farkı gözüküyor:

Ahşaplar aynı. Marangozdan aldığım birkaç parçadan kesip kabza yapıyorum. Babamın tahminine göre gürgen parçalarıymış. Biraz araştırdım ama ne ağacı olduğunu bulamadım , bilen varsa söylerse iyi olur :) Bir de siyahlıklar hakkında yardıma ihtiyacım var :)
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: Bıçak kabzasının kararması
« Yanıtla #1 : 12 Ağustos 2017, 17:32:18 »
Ahsap gurgene benziyorbencede. Siyahlik konusuna gelince sanirim siyah renkli olan zimpara kullandiniz. Ben de zimpara yaparken ahsanin bosluklarina doluyor siyah tanecikler. Kizrmizi veya beyaz renkli olan zimpara ile ustunden gecip denersen fark ortaya cikacaktir. Zimpara cok hizli donup ahsabi yakmadiktan sonra karartmasi makul gelmedi bana. Kirletmis olabilir belki.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 12 Ağustos 2017, 17:39:26 »
Kullandığınız ağaç gürgen.
Eger siyahlık istemiyorsanız çam, kavak, gürgen
gibi ağaçları kullanmayınız. O marangozda ceviz belki
vardır ama gül ve maun cinsinden ağaçlar kesin vardır.
Bant zımpara yakarak karartır ama elde yapılan zımpara
bunları yapmaz. Ağacın tam kurumuş olması da önemli.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2017, 17:44:25 Gönderen: Şeref Acar »

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
« Yanıtla #3 : 13 Ağustos 2017, 01:49:06 »
Yanıtlarınız için teşekkürler , biraz araştırmıştım , şu linktekileri okuyunca kabzayı yeniden zımparaladım.
https://woodturnerswonders.com/blogs/news/41247428-the-art-of-sanding
Olay zımparalarken aşınan zımpara yüzeyleriyle devam etmemekteymiş. Kullandığım zımpara Bauhaus'un turuncumsu ahşap zımparasıydı. Aşınan bölümler beyaza dönüyordu. Bu kısımlarla devam edince ahşapta iz bırakıyormuş. Demek ki zımpara konusunda cimrilik yapmamak lazım :)
Walter Sorrells'in belirttiklerimi söylediği videoyu da buldum:
https://www.youtube.com/watch?v=EkLv9FehHDU
2:58'de "Yüksek kumlu zımparalar ahşabınızı yakacak ve renginin solmasına sebep olacaklardır. Yaşanırsa yine zımpara ile yüzeyi temizleyebilirsiniz" diyor.
Bu da yeniden zımparalayıp düzelttiğim bıçağımın kabzası:
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell