Konuyu hortlatmak amaçlı olmamakla beraber, bıçak çeliğinde kobaltın kullanımıyla ilgili reklam içerikli de olsa bir yazıya denk geldim. Kai bıçaklarının Shun serisi damaskus die geçen bıçakların temel katmanında (VG MAX çelik) %1.5 kobalt olduğunu söylüyor. Şef Bıçağı yapan ünlü bir marka sanırım tam bilmemekle beraber.
Burdan şunu çıkarabilirim sanırım: Kobalt içeren bıçakların yiyeceğe teması çok sorun çıkartmıyor...
Tabi bu benim çıkarımım. Bilen ustalar ve hocalarımız eğer yanlışsa beni uyarsınlar.
Ulaşmaya çalıştığım nokta, s390 bir bıçak azda olsa gıdada kullanılabilir mi? Şef bıçağının tamamen gıda temasına yönelik üretildiğini ve bu markanın söylediklerine bakılırsa sanırım sorun yok. Tabi VG MAX ın içeriğinin de incelenmesi lazım. Ben bu konularda çok iyi olmadığımdan bu çelikle ilgili konuşamayacağım. Sadece bir markanın yalancısı olan, arkası doldurulmamış bir yorumda bulunuyorum.
Kutsal beyin anlattığı konuda protez sürekli olarak deri ile temasta, muhtemelen zehirlenmenin yada maddenin etki sebebi bu. Bıçakta durum daha farklı galiba..
Yanlışım varsa affedin..