Bıçak Sanatı - Forum

Isı Kontrollü denemeler ve Tufal

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
Isı Kontrollü denemeler ve Tufal
« : 05 Mayıs 2017, 11:26:57 »
Selamlar.

thermokupl ların temini  için uzun zaman bekledikten sonra, denemelere tekrar başladım.  Ve istediğim sonucu elde ettim .
Normalden fazla tufal ile karşılaşıyorum
tufal olayı tabiki olacaktır ama, azaltmak için ne yapmak gerekir. Ocağın yapısından kaynaklanırmı(hava alma) Demlenmesi süresinin artması ne kadar etkiler???

___Çam da bizim kozalak da___

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Isı Kontrollü denemeler ve Tufal
« Yanıtla #1 : 05 Mayıs 2017, 11:37:06 »
Süre etkiliyor, ama asıl etken hava.
Brulörün hava kısmı olabildiğince kısılabilir.
Ben ekstradan östenizasyon ile su verme
arasında perdah yapıyorum. Tufal minimuma iniyor.
Ne kadar çok havaya ve ne kadar zaman maruz
kalınması ile alakalı.
Kolay gelsin.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #2 : 05 Mayıs 2017, 12:58:05 »
aynı termokuplden bende sipariş verdim ama ucunu nasıl koruyorsunuz acaba tavsiyeniz nedir :)

FATİH YILANCI

• 114
« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2017, 15:34:15 »
Süre etkiliyor, ama asıl etken hava.
Brulörün hava kısmı olabildiğince kısılabilir.
Ben ekstradan östenizasyon ile su verme
arasında perdah yapıyorum. Tufal minimuma iniyor.
Ne kadar çok havaya ve ne kadar zaman maruz
kalınması ile alakalı.
Kolay gelsin.
eywallah sağolasın şeref kardeşim. Şaloma kullanıyorum  havayı azaltmak için acaba arkadaki hava deliğini mi kııssam ??

FATİH YILANCI

• 114
« Yanıtla #4 : 05 Mayıs 2017, 15:45:23 »
aynı termokuplden bende sipariş verdim ama ucunu nasıl koruyorsunuz acaba tavsiyeniz nedir :)

Muhtemelen çinden sipariş ettiniz.
Ben ölçme cihazından hariç 2 farklı termokupl daha  aldım.     o ölçme cihazın yanında verdikleri küçük thermokuple hemen bozuluyo zaten onunla hiç bişey yapılmaz. 2. sarı kablolu olanlardan aldım güya 1300dereceye dayanıklıymış 2 . denememde bozuldu.
 3.sü 5 dolara aldım 2 tane. sanayi tipi seramikle kaplı kalın thermokupl . onlar kaliteli  onları kullanıyorum  bence beklemeden onlardan alın sonra işiniz yarım kalmasın

2 thermokuplu da birleştirdim  aynı anda bir düğme ile iki sonuçu görebiliyorum
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2017, 15:52:02 Gönderen: FATİH YILANCI »

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #5 : 05 Mayıs 2017, 18:59:07 »
teşekkür ederim araştıracağım :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2017, 19:30:39 »
eywallah sağolasın şeref kardeşim. Şaloma kullanıyorum  havayı azaltmak için acaba arkadaki hava deliğini mi kııssam ??
Aynen

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2017, 20:37:03 »
Selamlar.

thermokupl ların temini  için uzun zaman bekledikten sonra, denemelere tekrar başladım.  Ve istediğim sonucu elde ettim .
Normalden fazla tufal ile karşılaşıyorum
tufal olayı tabiki olacaktır ama, azaltmak için ne yapmak gerekir. Ocağın yapısından kaynaklanırmı(hava alma) Demlenmesi süresinin artması ne kadar etkiler???
Ustam elinize saglik oncelikle. Sizin sistemde gozume carpan bazi sorunlar var. Birincisi yanma direkt namlu uzerine gelirken termokupl farkli noktada gibi gorunuyor. Bu da termokuplun olctugunden yuksek bir sicaklikta islem yapiliyor anlamina gelebilir. Ikincisi ocak icersinde homijen bir isinma saglamaya gayret etmek gerek. Bir nokta cok yuksek sicakliklara ulasirken diger taraflar hic isinmamis gibi gorunuyor. Termokupl ile ilgili olarakta oncelikle siparis verirken urunun ozelliklerini iyi okumakta fayda var. O sari kablolu gibi gounenler maksimum 700 c° civarinda olcum yapabiliyor. Termometre ile gelen ucu acik 1200 c° lik termokupl probunu ise uctan on onbes cm sini paslanmaz ince bir boruya sokup borunun ucunu kapatarak kullanabilirsiniz. Ben iki yildir o sekilde kullaniyorum hic sorun olmadi. Bir iki adette paslanmaz boru icinde gelen probelerden alabilirsiniz malum sitede 3   4 dolar a satiliyor. Basarilar dilerim calismalarinizda.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

FATİH YILANCI

• 114
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2017, 22:09:11 »
Selamlar.

thermokupl ların temini  için uzun zaman bekledikten sonra, denemelere tekrar başladım.  Ve istediğim sonucu elde ettim .[img width=760 height=570]http://imagizer.imageshack.us/v2
Ustam elinize saglik oncelikle. Sizin sistemde gozume carpan bazi sorunlar var. Birincisi yanma direkt namlu uzerine gelirken termokupl farkli noktada gibi gorunuyor. Bu da termokuplun olctugunden yuksek bir sicaklikta islem yapiliyor anlamina gelebilir. Ikincisi ocak icersinde homijen bir isinma saglamaya gayret etmek gerek. Bir nokta cok yuksek sicakliklara ulasirken diger taraflar hic isinmamis gibi gorunuyor. Termokupl ile ilgili olarakta oncelikle siparis verirken urunun ozelliklerini iyi okumakta fayda var. O sari kablolu gibi gounenler maksimum 700 c° civarinda olcum yapabiliyor. Termometre ile gelen ucu acik 1200 c° lik termokupl probunu ise uctan on onbes cm sini paslanmaz ince bir boruya sokup borunun ucunu kapatarak kullanabilirsiniz. Ben iki yildir o sekilde kullaniyorum hic sorun olmadi. Bir iki adette paslanmaz boru icinde gelen probelerden alabilirsiniz malum sitede 3   4 dolar a satiliyor. Basarilar dilerim calismalarinizda.
Önerileriniz içi teşekkürler.resimde pek belli olmuyor ama  Bıçak yanmadan az daha ilerde homojen ısıtmak için ve alev sarmal bir şekilde dolaşıyor. Kontrol ettiğimde de renkten de anlaşılıyor zaten. Thermokupl da bıçağın üstünde ve diğeri aleve daha yakın ikisini de kontrol ediyorum. Değerler az çok birbirine yakın.   
Diğer probları doğru bir şekilde kullanmışsın ama aynı şekilde ben yaptım  bozuldu ve 2 dolar fark ile krom kaplı 1300 dereceli olanlardan aldım  ve ayrı bir borunun için koydum ama bozuldu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 05 Mayıs 2017, 23:24:06 »
...

2 thermokuplu da birleştirdim  aynı anda bir düğme ile iki sonuçu görebiliyorum

Termokupl'lar en öz haliyle iki nokta arasında uzanan bir çift teldir. Tellerden her biri farklı bir metal yada alaşımdır. Uçlardan birinde teller kısa devredir, diğerinde ise iki tel arasındaki gerilim ölçülür. Ölçülen gerilim de iki nokta arasındaki sıcaklık farkına ve tellerin tipine bağlıdır.

Bu tanımı bazı nazik durumlara işaret etmek için yaptım:
Termokupl sıcaklığı ölçmez, sıcaklık farkını ölçer. İlerdeki kısa devre olan (sıcak) nokta ile gerideki gerilim ölçülen nokta arasındaki sıcaklığı ölçer. Ölçüm cihazının içinde ayrı bir sıcaklık sensörü daha bulunur. Termokupl sayesinde hesaplanan sıcaklık farkı ile bu sensörün söylediği sıcaklık toplanır. Eğer termokuplun ucu ile cihaz arasına mesafe girerse uç ve cihaz sensörü farklı sıcaklıkları yaşayabilir, haliyle ölçüm hatası olabilir. Yetmezmiş gibi bu mesafeyi elde etmek için arada kullandığınız tellerden dolayı da ayrı hatalar da söz konusu olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben