O1 hakkında yorum yapmadan evvel lamanın ebatlarıyla ilgili yorum yapmak isterim.
Bastard sword dediğimiz kılıç ki bir buçuk elli veya piç kılıç-melez kılıç de denilir aslında ara bir form. Bu isimlendirmeler noktasında tam bir uzlaşı yok.Vayki pedia vay'a göre aslında uzun kılıcın bir çeşidi. Kimine göre tek elli ortaçağ şövalye kılıçları ailesine dahil. Bu noktada bu çeşit kılıcın özelliği vurgulu bir kabzaya sahip olmamaları. Kişi zar zor iki elle kavrayabilmeli tek elle rahat tutabilmeli. Bu benim elim için yaklaşık 17-18 cm tarihi örneklerde 16 cm kabza uzunluğundan başlıyor. Namlu uzunluğu ise 85 cm-100 cm arasında değişiyor. Bu kılıçlar ortalama 103 cm civarında oluyor. Lama azıcık kısa gibi.
Oluk olmazsa olmaz değil. Oluğun amacı kılıcı hafifletmek ve dayanımı arttırmaktır. Bu nedenle her formda ki kılıçta bulunmaz. Özellikle namlunun inceldiği formlarda daha kısa bir oluk veya hiç oluksuz elmas bir kesit görebiliyoruz. Yüz santim boyunda olan örneklerde var. Bu konuda en hatırı sayılır sınıflama Ewart Oakeshort'un sınıflaması. O sınıflamada type 12'den sonra kabzaların uzadığını görüyoruz.
https://www.albion-swords.com/articles/oakeshott-typology.htmBurada kılıç ebatları ve genel anlamda formları hakkında bilgi mevcut.
Kalınlık konusuna gelirsek kılıçların en kalın noktası balçağa en yakın olan yerdir. Tarihi örneklerde 5-7 mm arasında değişmekte. Çoğunluk 5.5-6 mm civarında. Altı milim bu konuda tam sınırda. Tamamen sizin talaş kaldırma yeteneğinizle alakalı.
http://www.swordforum.com/forums/showthread.php?110060-Basic-types-of-the-Medieval-SwordBu başlıkta kesit alanları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
O1'den kılıç yapılabilir mi? Bu noktada Yüzde 0.8-0.85 karbon oranı üzerine çıkmanız tavsiye edilmez. Elinizde süper esnek gerçek pota çeliği yoksa.O2 daha iyi bir seçim olabilir. En ideali yüzde 0.6 civarı karbon içeren bir yay çeliği kullanmak. L6 veya L4 (80crv2) gibi bir çeliği uygun ebatlarda bulabilirseniz de kullanabilirsiniz.
Elbette önemli olan ısıl işlemi nasıl yaptığınız.
Faydalı olduğunu düşünüyorum.