Bıçak Sanatı - Forum

YANAK VE AĞIZ KALINLIĞI

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
YANAK VE AĞIZ KALINLIĞI
« : 01 Mart 2017, 18:10:29 »
   Selamün Aleyküm ustalarım. 5 mm olan profile double bevel ağız açmak istiyorum ama ısıl işlem öncesi perdah dahi yapmadan ikinci ağız için ağız kalınlığını kaç mm bırakmalıyım? Isıl işlem sonrası kaç mm'ye inceltmeliyim? Ve 5 mm çelikte bu ağız için kaç cm yanak gerekir?
   Saygılarımla...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: YANAK VE AĞIZ KALINLIĞI
« Yanıtla #1 : 01 Mart 2017, 19:10:23 »
Tercihler değişebiliyor, bıçağın kullanım alanı da tasarımı etkiliyor.

Ağızdaki kalınlıkta ilk önemli olan, ağzın ısıl işlemde çarpılmamasına yetecek kadar yada daha fazla kalınlık bırakmak.
Diğeri de bu kalınlığın kullanıma uyması. Sert kullanımlar için daha fazla, mutfak gibi kullanımlarda daha ince.

Ben şu anki bıçakta ilk hesapları 1 mm ağız kalınlığı için yaptım. Bu eğeleme aşaması için hedefti. Sonra zımparalamaya başladım, bu biraz düşecek. Isıl işlemden sonra yine düşecek...

Taşlama genişliği tercihe kalmış. Tek taşlamada (scandi) olmayan bir şey bu, tam taşlamada ise bıçağın enine eşit. Bu konuda karar vermek için ene ve amaca da bakmalı. En kaç mm? Bir de, bıçağın kullanım amacı ne? Bıçak mutfak bıçağı ise tam taşlama yapmak iyi bir tercihtir.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #2 : 02 Mart 2017, 17:44:39 »
Ustam bıçağın eni 4,5-5 cm. Amacım dağda, bayırda kullanmak. Scandi açayım dedim ama açı yüzünden yanak küçük geldi. Çok sırıttı bıçakta o yanak. Bende sorayım dedim. Yanağı biraz fazla açıp double bevel yapayım ağzı dedim. Böylece yanağı arttırıp, açıyı düşürmeyi ve ikinci ağızla da biraz daha dayanım kazandırmak istedim. Tabi sizin tecrübelerinizden de yararlanmak isterim. Profili çıkardım lakin rampa yapamadığım için bekliyor. Bende size sorayım, ona göre rampa yapar yapmaz başlayayım dedim.  O:-)

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #3 : 02 Mart 2017, 18:25:29 »
Konveks olsa nasıl olur.Nasıl olsa scandi açtınız sadece hatları biraz daha ovallleştireceksiniz.Genel manada konveks doğada zor işlerde kullanacak kişilerin tercihi oluyor ve ağız dayanımı ile ön plana çıkıyor.

memento audere semper

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #4 : 02 Mart 2017, 18:28:08 »
Açıkçası iyi olur tabi de... Rampada nasıl açacağım konveksi?  :2up

« Yanıtla #5 : 02 Mart 2017, 18:33:35 »
Rampada iş bitip zımpara perdahına geçtiğinizde, zımparayı yumuşak bir lastiğe sarar da perdahı yaparsanız zaten kendiliğinden dışbükey olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 02 Mart 2017, 19:12:58 »
benim içimden 3cmlik bir taşlama yakışır diye geçti.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #7 : 02 Mart 2017, 19:18:36 »
Rampada iş bitip zımpara perdahına geçtiğinizde, zımparayı yumuşak bir lastiğe sarar da perdahı yaparsanız zaten kendiliğinden dışbükey olur.

İlk bıçağımda taşlama çizgisini böyle yok etmiştim, istemeden dışbükey olmuştu(düzeltme yapayım dedim yeni başlayanlar için)  ;D
« Son Düzenleme: 02 Mart 2017, 19:47:38 Gönderen: borakent »

Hakan Polat

• 248
« Yanıtla #8 : 03 Mart 2017, 08:43:01 »
Sağolun üstadlar. Rampa yapar yapmaz girişeceğim hemen bıçağa.