Bıçak Sanatı - Forum

Alper Isıl işlem Sertleştirme Sorunu

ahmet061

• *
  • 5
  • Meslek: BIÇAKÇILIK
  • Yer: TÜRKİYE,TRABZON,SÜRMENE
Alper Isıl işlem Sertleştirme Sorunu
« : 28 Mart 2018, 08:12:42 »
Merhabalar... Cümleten kolay gelsin.. benim şöyle bir sorunum var. Isıl işlem fırınında bıçak sertleştirme yapıyordum. Son çıkardığım sulamayı fırından çıkardığımda çeliklerin yumuşak çıktığını gördüm .bıçağı elimle eğdiğimde bıçak kolayca yamuluyor ve eski haline gelmiyor yamuk kalıyor . Menevişleme kazanında bir sorun bulamadım ısıl işlem rezistanslarındada bir sorun bulamadın . Suladığım bıçakları 2. kez suladığımda durumda bir değişiklik görmedim.soğutma işlemini kum kazanında hava ile soğutuyorum. Çelik hatası olduğunu söyleyenler oldu.Siz değerlerli ustalarımdan yardımlarınızı rica ediyorum saygılar.. Sulama,menevişleme ve kullanilan çelik ayrintilari aşağıda..

Sulama : Alper Isıl işlem fırını. 1.adım 850 derece 3 dakika, 2.adım 950 derece 3 dakika, 3.adım 1030 derece 50 dakika. 600 dereceye ulaştıktan sonra azot veriyorum ısıl işlem bitene kadar
Çelik : T7
Menevişleme : 200 derecede olup süresi 2.5 saat
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 08:43:47 Gönderen: ahmet061 »

Ynt: Alper Isıl işlem Sertleştirme Sorunu
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2018, 11:52:03 »
Kullandığınız fırın vakumlu bir fırın mı, atmosfer kontrolü yapabiliyormusunuz. Daha kısaca, fırın oksijen alıyor mu dışarıdan.

ahmet061

• *
  • 5
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2018, 19:42:17 »
Fırın içeriye oksijen almıyor. Potada conta var zaten.Bugün  bilgili bir kişi ile konuştum bana pota üzerindeki termokupl un bozuk olabilecegini soyledi. Test etmem için sağlam bir termometre ile fırın sıcaklığını ölçmemi istedi . Bu işlemi 60 dereceye kadar denedim aşağı yukarı sıcaklık değerleri uyuştu. Lakin daha fazla ısıtamadan termometrenin kabloları yandı. Sağlam bir termometre bulup denemeyi düşünüyorum . Sizin bir öneriniz varmıdır? Birde azot valfi bozulmuştu diğer valfleri kısa devre ettiriyordu. Umarım bundan dolayı değildir. Yeni azot valfini kısa sürede temin edeceğim . Her bilgi önemli yardımlarınızı beklemekteyim. Saygılar.
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 19:44:03 Gönderen: ahmet061 »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2018, 23:01:35 »
Fırını test etmek için emin oldugunuz bir karbon çeliği sulayın. Meneviş yapmadan kırıp tane yapısını inceleyin. Tane yapısı homojen ise, fırın doğru ölçüm yapıyor demektir. Kaba ama pratik bir yol
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

« Yanıtla #4 : 29 Mart 2018, 00:23:47 »
Fırın konusunda kafamda birşey canlandıramadım doğrusu, pota, conta demişsiniz ama nasıl birşeydir bilemedim. 60 derecede iki termokpl un aynı değeri vermesi çok belirleyici değil, işlem sıcaklığında her ikisinin de aynı değeri göstermesi önemli, bu nedenle 60 dereceyi bence önemsemeyin. Herşey bundan önceki yaptıklarınızla aynıysa geriye tek değişken çelik kalıyor bence bu noktada çelikten şüphelenmek daha doğru. Emrah ın önerisini bence yabana atmayın, en azından bir fikriniz olur. Benim önerim, eğer herşey yolundaysa aynı sıcaklıklarda östenizasyon isteyen bir başka çelikle aynı işlemi tekrarlayın, örneğin elinizde varsa D2, Böhlerin N xxx serileri vs.

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #5 : 29 Mart 2018, 08:35:45 »
Ben tariften fırının vakumlu olmadığı sonucuna vardım.

ahmet061

• *
  • 5
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2018, 09:11:24 »
Önerilerinizi dikkate alacağım fırın vakumlu değil.. Her bilgiye ihtiyacım var bilgilerinize teşekkür ederim..

« Yanıtla #7 : 29 Mart 2018, 12:23:51 »
Fırın vakumlu değilse içerisine oksijen alıyordur, Siz büyük olasılıkla malzeme yapısındaki karbonu kaybetmiş olmalısınız, hele de malzeme inceyse belki de sertleşmeyi sağlayacak kadar karbon kalmadı yapıda.

ahmet061

• *
  • 5
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2018, 12:28:53 »
Sefa bey bugüne kadar bir  sorun yaşamadım.ama çeliktede hata olabilir termokupl da yanlış ısı ölçüyor olabilir.kısa süre içinde sulama yapacağım durumu haber vereceğim . Cevabınıza teşekkür ederim saygılar..

ahmet061

• *
  • 5
« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2018, 21:26:53 »
Sorunum halledilmiştir . Vermiş olduğunuz cevaplara teşekkür ederim. Sorun büyük ihtimal ile azot valfın da idi. Onunla beraber termokupl da değiştim. Soğutma kum kazanınada biraz kum ekledim. Şuan da bir sorun yok tıkır tıkır çalışıyor. Saygılar...