Bıçak Sanatı - Forum

Gaz ocağı yapımı konusunda yardım

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
Gaz ocağı yapımı konusunda yardım
« : 05 Şubat 2017, 16:58:39 »
Merhabalar.
Şalamayla elde ısıl işlem yapmaktayım bıçaklarımda bir süredir. Ancak arada sırada yaşadığım yamulma sorunu bıçağın homojen ısınmamasından kaynaklandığı için atölyeme ocak da eklemek istiyorum bu yüzden araştırmaya koyuldum. Kömür ocaklarına pek sıcak bakmıyorum gaz ocaklarına yönelmek istiyorum ama amacım ytongtan birşey yapmak yerine düzgün, kaliteli, uzun vadede rahat ettirecek bir ocağa sahip olmak.
Forumun ilgili kısmını resmen hatim ettim.
Amacım  namlu kısmı 30 cm'den uzun olmayacak bıçaklarımın ısıl işlemini yapabileceğim bir ocağa sahip olmak ancak liste halinde kafamı karıştıran bazı sorular var :)
1)Ben büyük ebatta parçalarla çalışmayacağımdan tek tarafından ateş çıkan yani tek girişli bir ocak daha işime yarar diye düşünüyorum en azından atölyemde köşeye konumlandırabilirim. Ama internette bulduğum ocaklar hep çift girişli arkasından da alev çıkıyor. Ocaklar illa iki girişli olmalı diye bir şart var mı? Ayrıca kaç litrelik bir lpg tankı bu iş için yeterli olur?
2)Büyük tüp yada sanayi tipi tüp kullanma niyetindeyim. İnternette gördüğüm ocaklarda çift şalama girişi var. Tek tüpe çift şalama bağlamak mümkünmü? Ya da çift şalama olması ocakta bir zorunlulukmu? O şalama girişleri ocağa dik açıylamı konumlandırılmalı yoksa alev içeride spiral yapacak şekilde açılı mı olmalı? Aralarındaki mesafe, ocağın sonuna-başına konumları ne olmalı?
3)Brülör kısmında da kafam karışmış durumda. Nedir bu tam olarak? Yapımı hakkında detaylı bilgi verebilecek olan varmı hangi parçaları ne ölçülerde edinmeliyim?
4)Sanırım terkokupl cinsi bir termometreye elektronik ölçü aleti takılarak ocağın iç sıcaklığı gözlemlenebiliyor. Ancak termokupllar bile çeşit çeşit hele ki o elektronik ölçü aletine nasıl takılacak nasıl bağlanacak hiç bir bilgim yok. Bir şekilde başarsam, ısıyı sabit tutarsam östenizit çelikleri de folyoyla sarıp (d2, n690, uddeholm chipper vb.) ısıl işlem yapabilmem mümkünmü?
5)Isı battaniyesi refrektör çimentoyla bulanarakmı ocağın içine tepiliyor yoksa battaniyeyi tepip sadece açıkta kalan yerlerimi sıvıyoruz?
6)Bu ocak, ısıl işlem yapmanın yanında dövme yapabilmem için de yeterli ısı üretirmi?
7)Son olarak, ben mi kafamda büyütüyorum yoksa bu sistemi kurmak göründüğü kadar zor mu :) atölyem müsait alet edevattan yana sıkıntım yok yardım alabileceğim kişilerde var. Altından kalkabilirmiyim dersiniz?
Uygun fiyata satışını yapan varsa satın da alabilirim.

Sabırla cevaplayacak kişiye şimdiden teşekkürler :)
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2017, 17:00:18 Gönderen: altugbalamur »

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Ynt: Gaz ocağı yapımı konusunda yardım
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2017, 19:11:44 »
Altuğ bey yakın zamanda bende bunlara kafa yordum ve güzel cevaplar aldım, belki hepsine cevap olmaz ama bir çoğuna cevap şu başlığın ilerleyen sayfalarında  var, kolay gelsin.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11181.0

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2017, 01:04:18 »
Ben de böyle işin içinden çıkamayınca, hele ki teknik bilgi ve terimlere yabancı da olunca vazgeçip gazbetona yöneldim  :)
Beni bu guzel havalar mahvetti

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #3 : 06 Şubat 2017, 07:33:28 »
Sizin hakkınızdan Taner SALAR gelsin :)  birer propan ocak yaptirin rahatiniza bakin bence