Bıçak Sanatı - Forum

İLK BIÇAĞIMIN USIL İŞLEM ÖNCESİ ÖNERİLERİ

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
İLK BIÇAĞIMIN USIL İŞLEM ÖNCESİ ÖNERİLERİ
« : 09 Haziran 2017, 02:52:09 »
Değerli ustalarım,
İlk bıçağıma bir gaz ile N690 çeliği ile başladım. Ve aşağıdaki fotoğraflardaki hale sizlerin değerli bilgilerinizden yararlanarak getirdim. Bundan sonra Böhler de yapımı devam eden bıçağımla beraber Isıl işlem yaptıracağım. Bıçağa ısıl işlem öncesi yapmamı düşündüğünüz işlemler varsa bilgilendirmenizi rica ediyorum.
Not: En büyük pişmanlığım N690 gibi zor bir çelikle başlamak, En çok yararlandığım eğeleme rampası ve Sefa hocamın yuvarlak eğe ile düz eğe için diş açma işlemi.
« Son Düzenleme: 09 Haziran 2017, 03:01:38 Gönderen: Temur.akin »
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Ynt: İLK BIÇAĞIMIN USIL İŞLEM ÖNCESİ ÖNERİLERİ
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2017, 20:07:17 »
Taşlama eşiğinde biraz sorun var gibi, zımparayla giderilebilecek gibi de durmuyor, sanki eğeyle orayı yeniden biraz çalışmak gerekecek. Epeyce oyulmuş görünüyor fotoğrafta.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2017, 20:53:53 »
Taşlama eşiğinde biraz sorun var gibi, zımparayla giderilebilecek gibi de durmuyor, sanki eğeyle orayı yeniden biraz çalışmak gerekecek. Epeyce oyulmuş görünüyor fotoğrafta.
+1   Şuan kesici kenarın (ağız kalınlığı)kaç mm. acaba?pay varsa düzeltebilmeniz olası ama çok incelttiyseniz artık bu haliyle kalacak.Sanki taşlama sırta kadar yapılmış.Taşlama hattını kısa tutsaydınız bu çukurluğu giderme şansınız olabilirdi.İşe başlamadan alın kısımların tam ortasından paralel 2 çizgi çekmeniz gerekiyor ve özellikle taşlama eşiğinde yuvarlak eğeyi bu çizgiye gelmeden çok yakın durdurmanız gerekiyor.Örneğin;O alanda 0.3mm bırakın ki ince eğeleme ve perdaha yeter pay kalsın  ;)   Kolay gelsin  :)
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2017, 20:56:54 Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) »
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2017, 22:09:51 »

Sefa hocam,
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. İlk etapta yüksek kalmıştı ve iki taraf birbirine göre simetrik değildi. Simetri sağlamaya çalışırken biraz fazla kaçtı bu seferde. İlk bıçağın nazarı olacak sanırım, tabi kulağıma da küpe. Yapınca şunu anladım, profil çıkartmak ve ağız taşlaması işin püf noktası özellikle eğe ile çalışanlar için. Aslında yapmaya çalıştığım aşağıdaki bıçak. Taşlama eşiğinin ince kenardan görünüşü.
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2017, 22:11:51 Gönderen: Temur.akin »

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #4 : 11 Haziran 2017, 22:18:50 »
+1   Şuan kesici kenarın (ağız kalınlığı)kaç mm. acaba?pay varsa düzeltebilmeniz olası ama çok incelttiyseniz artık bu haliyle kalacak.Sanki taşlama sırta kadar yapılmış.Taşlama hattını kısa tutsaydınız bu çukurluğu giderme şansınız olabilirdi.İşe başlamadan alın kısımların tam ortasından paralel 2 çizgi çekmeniz gerekiyor ve özellikle taşlama eşiğinde yuvarlak eğeyi bu çizgiye gelmeden çok yakın durdurmanız gerekiyor.Örneğin;O alanda 0.3mm bırakın ki ince eğeleme ve perdaha yeter pay kalsın  ;)   Kolay gelsin  :)
Ömer ustam,
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. İki çizgi önerisini diğer çalışmalarımda kullanacağım. Birde anladığım şu, geniş yüzeyli ve yüksek taşlama olan bıçaklarda kalın profil kullanmak gerekiyor, özellikle elde çalışma yaparken. Bu profil 4mm bir profildi. Kalınlık seçimi de bu çalışmada öğrendiğim bir detay oldu. Aynı profile aşağıdaki bıçak modelini başladım. Taşlama hattı daha belirgin ve düzgün çıkıyor.

• 1805
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2017, 00:46:38 »
''Elde çalışma yaparken,,derken haklısınız,ama siz eğeleme rampası kullanmışsınız.Sorun açıyı yanlış hesaplamanızdan kaynaklı.Tabi bu da tek başına yeterli değil,dediğim gibi gözünüz sürekli çizgileri takip edecek.4 mm. Çelik kalınlığı gayet yeterli.Taşlama yapacağınız yeri öncesinde hem alından,hemde yanaklardan çizip tespit etmedikçe,buna göre olan açıyı ayarlamadıkça,10mm.lik çelikte kullansanız sonuç değişmez  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #6 : 12 Haziran 2017, 01:02:09 »
''Elde çalışma yaparken,,derken haklısınız,ama siz eğeleme rampası kullanmışsınız.Sorun açıyı yanlış hesaplamanızdan kaynaklı.Tabi bu da tek başına yeterli değil,dediğim gibi gözünüz sürekli çizgileri takip edecek.4 mm. Çelik kalınlığı gayet yeterli.Taşlama yapacağınız yeri öncesinde hem alından,hemde yanaklardan çizip tespit etmedikçe,buna göre olan açıyı ayarlamadıkça,10mm.lik çelikte kullansanız sonuç değişmez  ;)
Ömer ustam,
Dediğiniz gibi ilk çalışmada dana gözlü mafsalı çok sıkmamıştım. Şimdi alt taraftan somunla kontra yapıp iyice sıkıladım. Açıyı AutoCAD programında hesapladım, ama anladığım kadarıyla dana gözü mafsala ve profili sabitlemeye ilk çalışmada yeteri özeni göstermedim. İlk heyecan ile bir an önce bitsine oynadım sanırım. Aşağıdaki ikinci profil, daha özenli ve sakin çalışıyorum. Atalarımız boşa dememiş bir musibet, bin nasihatten evladır diye.
En büyük çıkardığım ders, her aşamada nekadar özenli çalışılırsa sonuç okadar iyi çıkacak.

• 1805
« Yanıtla #7 : 12 Haziran 2017, 01:06:13 »
 :2up

Temur.akin

• 442
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2017, 01:21:25 »
:2up

Yılmak yok, çalışmaya devam. Teşekkür ederim.  ;D