Bu konuda birazcık dili yanmış ve tecrübe edinmiş biri olarak biraz yorum yapabilirim sanırım. Şimdi efendim bende Bursa'da yaşıyorum ve defalarca (mehmetmarangoz) Özgür ustanın dükkanına gitmiş malzeme almış biri olarak malzemenin 440C olmamasına falan ihtimal vermiyorum hiç. Yani bu konuda güvenilir bir insan olduğunu düşünüyorum, kendi izlenimlerim, tecrübem tabi.
Isıl işlem olayına gelirsek, magma benzeri bir sıvının içinde ısıtma olayını hiç görmedim duymadım bilmiyorum merak ediyorum cevapları gerçekten. Ama 440C'de diğer tüm paslanmaz çelikler gibi oksijensiz ortamda ve sabit bir sıcaklıkta (1010-1070 derece arasında ) en az 10-15 dakika bekletildikten sonra su verilmesi gereken bir çelik. Bu işlem sonrası 60-61 HRC gibi bir sertlik elde edilebiliyor ve menevişleme sonrası örneğin 200 derecede 2 saat olsa en fazla 1-2 derece sertlik düşse 58-59 arası bir sertlik elde edilebiliyor diye düşünüyorum tabi teorik olarak.
Aklıma ilk gelenler şunlar;
1-) Isıl işlem ısı kontrollü bir fırında yapılmadı ise ya gerekli sıcaklığa ulaşılamadı (turuncu renk sanki bunun göstergesi) ya da belki düşük ihtimal ama benim başıma geldiği gibi sıcaklık fazla oldu bu yüzdende istenilen sertliğe ulaşılamadı.
2-) Daha düşük ihtimalle meneviş sıcaklığı bilerek, (yapan kişinin atıyorum kurban bıçağı falan ısıl işlemi yapmışsa daha önce) biraz yüksek tutulduğu ve sertliğin 55 HRC civarına denk gelmesini istediği için olmuş olabilir.
3-) Buna aslında hiç ihtimal vermesem de objektif olmak adına söylüyorum, çelik belki 440C değilde 440B veya 440A veya 420 serisi bir çeliktir.
Nacizane yorumlamam bu kadar tabi üstadlar yorum yapacaktır okuyalım görelim, saygılar.