Bıçak Sanatı - Forum

NASIL OLMUŞ !?

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
NASIL OLMUŞ !?
« : 09 Nisan 2011, 01:52:31 »
En sonunda birtane bıçak bitirebildim en azından ben öle sanıyorum bu konuda ki görüşleriniz beni bir daha ki bıçak için daha iyi yönlendirecek. Ustalarımın tavsiye ve görüşlerine ihtiyacım var. Bıçak çeliği CK67 sap gürgen ağacı. Ağacı bıçağın sap kısmı girecek şekilde oydum balçağı yerleştirdikten sonra sapı taktım arka kısmına m4 cıvata kaynattım ve arka pirinç kısmına m4 diş açarak sıkıştırdım ve sapı şekillendirdim. Çeliğe suda su verdim istediğim sertliğe ulaştım diye tahmin ediyorum. Gerginlik alma işleminide uyguladım ama henüz ağız açmadım nasipse yarın.. Aslında sap pek hoşuma gitmedi ağaç olarak neyse :-[

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Ynt: NASIL OLMUŞ !?
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2011, 08:04:29 »
Bence gayet güzel olmuş. Kabzadaki ağaç daha iyi bir ağaç olabilirdi ama genede gayet iyi. En azından benim gibi bıçağı alıpta sadece kabza yapmamışsınız. Bütün aşamaları ile bıçak benim diyorsunuz bu ciddi bir iş bence.
Elinize sağlık.... :2up
Cehalet Mutluluktur...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2011, 09:04:19 »
Kabza renk itibariyle aslında hoş olmuş. Gürgen çıta elimde var, hiç sap malzemesi diye bakmamıştım. Açık renk çabuk kirlenir mi tereddütü dışında fena fikir değil. İki ucundaki çatlaklar sıkma sonucu mu?

Bıçağın profilini görmediğim için tam birşey söyleyemiyorum, ama bu tür bıçaklarda (ki bende birkaç tane var, Finlandiya malı) profilin ucu sapın içinden tam boy geçecek 1cm de dışarı çıkacak gibi oluyor. Ucuna paftayla vida açılıyor, saptan ve son pirinç/boynuz parçadan geçirildikten sonra somunla sabitleniyor.

Fin bıçaklarında bundan sonra vida 1-2mm çıkıntı yapacak kadar kesilip sonra da dikine dövülerek somun da sabitleniyor.

Bu bıçakta somun kalınlığı profil et kalınlığından çok daha büyük olduğundan sanırım sapın içinde somun için özellikle bir kanal daha açmak gerekmiştir.

Kısa anlatım: profile somun kaynatmak yerine profili uzun tutup ucuna paftayla vida açmak ve somunu kabzanın sonunda kullanmak daha doğru.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2011, 12:19:47 »
Bıçağa polisaj yapmasaydınız daha güzel dururdu sanki.Bence gizli sap meşakkatli bir iş elinize sağlık.

Saygılar...

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2011, 18:29:08 »
Ferhat hocam aslında bıçağın sap kısmı uzundu dediğiniz gibi yapacaktım ama elimde pafta yok o yüzden bende dedim ki demokraside çare tükenmez deyip o şekilde yaptım. Gürgen kundağa gelince; ben biraz yapı olarak aceleci bi insanım kafama taktığım şey ya olacak anında ya olacak başka bi alternatif yok. Elimde düzgün bi kundak malzemesi yoktu bende balta sapını kestim :D gürgen sizinde bildiğiniz üzere mukavemeti yüksek dayanıklı ve sağlam bi okadarda işlemesi kolay bi ağaç. Çatlaklara gelince en ufak bi çatlaklık yoktu ağacı işledikçe altından böyle bişey çıktı işin açıkcası bende çok şaşırdım ???.Şimdi şaloma ile yaktım ve vernikledim tatlı bi renk aldı.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2011, 22:42:52 »
Erdal hocam, profil var, vida var, somun var, demokraside çare de var: bir daha ki sefere profile vidayı kaynakla, vidanın başını yanlardan eğeyle alıp sapın içinde ek kanal açmadan kullanabilirsin :).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2011, 23:08:04 »
Küçük bir araştırma yaptım bu konuda;  :)

Bruce Bump ustanın yaptıkları;

(Bkz: http://knifedogs.com/showthread.php?5603-quot-W-quot-s-from-Walla-Walla/page14)

(Bkz: http://knifedogs.com/showthread.php?9114-The-Making-of-a-Feather-Pattern-Bowie-over-at-the-CKCA/page3)

(Bkz: http://knifedogs.com/showthread.php?9468-Winding-Feather-Fighter/page8)

http://www.youtube.com/watch?v=ct3Fo-8hhIw&feature=related

Bu videodada kabzada biraz çıkıntı bırakarak oksijen kaynağıyla ısıtıp şişiriliyor.(3.16 dk)

Saygılar...

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #7 : 09 Nisan 2011, 23:34:41 »
Ferhat hocam tavsiyeniz için teşekkür ederim.söylediğiniz gibi denerim. Uğurcan sanada teşekkür ederim çok yararlı bi araştırma olmuş bilgi ve teknik açısından  :2up

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2011, 00:22:13 »
Yeni birşey daha buldum galiba "Buttcap" deniyor.  ::)

Saygılar...

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2011, 02:06:03 »
Uğurcan aynen bu :2up işte benim uyguladığım da tıpkı aynısı.bu şekilde m4 vidayı çaktım çok sağlam duruyordu ben yinede emin olmak için punta attım. Emeğin için teşekkürler :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 12 Nisan 2011, 13:18:35 »
...

...

Vaay, ustanın bu çakallığını takdir ettim. Geçenlerde yaptığım deri saplı bıçağın kuyruğuna ben de içine vidayı oyacak bir aralık kestim. Sonrasında ise yukardakinden farklı olarak bu aralığa vidayı koyduktan sonra da aralık boyunca sap ve vidayı lehimledim.

Kaynak makinası alma imkanınız olmayabilir ama bıçağın kuyruğunu 200C civarına ısıtmak ve lehim teliyle pasta satın almak bundan daha kolay.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #11 : 13 Nisan 2011, 12:23:51 »
resimlerdeki mengene de 10 numaraymış?
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.