Bu gibi sorularda aslında hiçbir zaman net cevap olmaz. Öncelikle şef bıçağı aradığınızı farz ediyorum. Bir kaç sene önce ben de bu iki firmayı çok araştırmıştım. Hem Pirge hem Sürbisa ürünlerini kendi gözümle gördükten sonra Sürbisa'ların daha temiz işçilikleri olduğunu gördüm. Sonra Sürbisa'nın 4116 çeliğinden olan şef bıçaklarından satın aldım. Memnunum; keskinliği, ağız tutuşu, kullanım rahatlığı istediğim gibiydi. 4116 Zwilling, Wüsthof gibi firmaların da kullandığı; mutfakta çok tercih edilen orta sınıf bir çelik. Firma bunun bir alt modellerinde de T7 çeliği kullanıyor. Onun da yorumları iyi. Forumun arama kısmına yazarsanız zaten orada da buna benzer sonuçlar karşınıza çıkacaktır.
Bunun dışında müsaadenizle biraz çokbilmişlik taslamak isterim; bıçak ararken markadan ziyade başka öncelikleriniz olmalı: Öncelikle nasıl bir kesici istediğinize karar verin. Şef bıçağıysa tercih; nasıl bir formu tercih edersiniz? Santoku mu olacak, boyutu ne kadar olacak? Ondan sonra da hangi markalar hangi ürünlerde nasıl fiyatlar sunmuş, bunların malzeme kaliteleri neler? Böyle bir eleme aşamasından geçince uzun yıllar kullanacağınız bir bıçağınız olur.
El yapımı alacaksanız da ısıl işleminin doğru yapıldığından emin olun. Forumdaki ustalarımız bu konuda çok bilgililerdir; ama özellikle bazı yerel ustalar maliyeti kısmak için olmayacak işler yapmaktalar. Onu da biraz forumda vakit geçirerek aşabilirsiniz.