Bıçak Sanatı - Forum

kör cahile yardım lütfen

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
kör cahile yardım lütfen
« : 25 Temmuz 2016, 10:36:37 »
selamün aleyküm

forumu bir süredir takip ediyorum. ilk önceleri soru sormadan önceki konuları okuyarak aklımdaki soruların cevaplarına ulaşmaya çalışsamda hala bazı konularda eksik bilgiye sahibim. ustalar için çok basit olacak sorular için saatlerce forumda sayfa sayfa gezmem gerekiyor. eğerbeni hazıra konmaya çalışan biri olarak görmezseniz aklıma takılanları maddeler halinde sormak istiyorum belki zamanı olan birileri bana yardımcı olur. şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

1 -ısıl işlem nedir ? ne işe yarar
2- çelik seçimi için forumdaki ilgili bölümü okudum okumaz olaydım  ;) kafam iyice karıştı paslanmaz ve kolay işleyebileceğim bir çelik tavsiye edermisiniz. (zımpara makinam ufakta olsa var demir dövmeye sonraki aşamada geçmek istiyorum)
3- kabza için elimde manda boynuzu mevcut bunu çeliğe yapıştırdığınız malzeme nedir ve nasıl parlatabilirim?
4-su verme işlemi demiri çeliğe dönüştürürmü ? dönüştürürise bu paslanırmı ?paslanmasını önlemek içinbir yöntem var mı?

belki sorularım sizlere komik gelecek ama şu aralar benim için engel teşkil ediyor yardımcı olursanız sevinirim. saygılar

« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2016, 10:52:44 Gönderen: pitmania34 »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: kör cahile yardım lütfen
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2016, 11:00:53 »
Aleyküm selam

...
1 -ısıl işlem nedir ? ne işe yarar
...

Isıl işlemler bu konuda listelenmiştir:

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9040.0
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2016, 11:11:51 »
eylem bey diğer konulardada yardımınızı beklerim zamanınız var ise

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2016, 11:23:27 »
Bu konuyu özellikle okuyun.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7183.0

...
2- çelik seçimi için forumdaki ilgili bölümü okudum okumaz olaydım  ;) kafam iyice karıştı paslanmaz ve kolay işleyebileceğim bir çelik tavsiye edermisiniz. (zımpara makinam ufakta olsa var demir dövmeye sonraki aşamada geçmek istiyorum)
...

Diyelim ki bir çelik kalitesini beğendiniz. (Piyasada D2, 1070 vb gibi kodlarla sınıflandırılan şeye çeliğin "kalitesi", kodu yada "evsafı" falan deniyor.) O halde önce bu sorulara yanıt bulmalısınız

1. Çeliği bulabiliyor musunuz? Çeliği alabiliyor musunuz?
2. Çeliği işleyebilecek misiniz? (Çelik susuz mu sulu mu? Sulu çeliği işleyemeyebilirsiniz. )
3. Isıl işlemlerini yapabilecek yada yaptırabilecek misiniz?

...
4-su verme işlemi demiri çeliğe dönüştürürmü ? dönüştürürise bu paslanırmı ?paslanmasını önlemek içinbir yöntem var mı?
...

"Demir" diye adlandırılan şeyi daha doğru tarif edelim. Düşük karbon içeren / düşük alaşımlı bir kalitedeki çelik diyelim.

Bunu pratik olarak daha farklı bir kalitedeki çeliğe dönüştürmüyoruz. Çelikle başlıyoruz, ısıl işlem ile çeliğin bize sunduğu imkanları kullanıyoruz; sertleşebilme olur, paslanmazlık olur... Baştan doğru kalite bir çelikle başlanıyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 25 Temmuz 2016, 11:24:17 »
Manda boynuzu için bunlarda tecrübesi çok olan arkadaşlardan istifade edebilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #5 : 25 Temmuz 2016, 11:26:08 »
2-N690 alın hem paslanmaz hem kolay bulunuyor hemde f/p oranı yüksek.
3-Epoksi yapıştırıcı her yapı markette bulunur.
4-Dönüştürmez belli bir oranda karbon içeren çelik olması lazım sertleşmesi için paslanmazlığı çeliğin içerisindeki krom sağlıyor yüzde 12 üstü krom içermeli diye hatırlıyorum.
« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2016, 11:39:29 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #6 : 25 Temmuz 2016, 11:37:23 »
hay ALLAH sizden razı olsun osman bey ve eylem bey bu bilgiler çok işime yaradı şimdilik n690 lama alarak taşlama ağız açmaişlemlerini yapıyorum. ısıl işlem için forumda bir ustanın adı geçiyor galiba cüzzi bir fiyat karşılığı bu işlemi yapıyormuş ona yollayacağım. başka bir sorun la karşılaşı isem sizlere danışmayı ihmal etmiyorum. çoksağolun yardımınız için.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #7 : 25 Temmuz 2016, 15:16:36 »
siz başlayın, süreç içinde sorularınıza daha net cevapları yaşayarak göreceksiniz. an bu andır...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #8 : 25 Temmuz 2016, 18:14:11 »
başlamayaçalışıyorum niyetim sabit. hatta ayıptır söylemesi tonla para verdim zımpara makinası eğe törpü matkap gibibirçok şeyi aldım. şimdi çeliği almam lazım osman bey n690önerdi ama onu bulamıyorum. mehmetmarangoz sitesinde damascus lama satılıyor onu alsam işleyebilirmiyim sizce. hazır lama bunun ısıl işlem görmesi gerekecek mi ? veya bunu yine döverek biraz daha genişletmem mümkün mü ?  damascusta paslanma durumu varmı?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 25 Temmuz 2016, 18:26:36 »
n690 için diğer konuda bir arkadaş link vermişti.

Mehmetmarangozdaki damastlar karbon çelik damast bakılmazsa pas yaparlar.Isıl işlemede ihtiyaç elbetteki var bulacağınız tüm lama çelikler kolay işlenmesi için yumuşak halde bulunuyor işledikten sonra sizin sertleştirmeniz lazım ısıl işlem için yardımcı olan firmalar ve ustalar var.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #10 : 25 Temmuz 2016, 18:43:06 »
Bıçaklık Çelik Böhler N690 1000x50x4,5mm, PN866   arkadaşın verdiği linkten bunu aldım inşallah 1  2 güne elimde. 145 tl verdim fiyat bumudur normal şartlarda. herhalde bu ebatlardan 3 4 bıçak çıkması lazım en azından acemiliği atana kadar götürür beni diye düşünüyorum. yardımlarınıziçin teşekkürler