Bıçak Sanatı - Forum

ilk çakı tasarımlar

atikmehmet

• 1213
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
ilk çakı tasarımlar
« : 22 Haziran 2016, 10:10:16 »
Arkadaşlar hazır azda olsa vakit bulabilmişken ikinci kamaya başladım. Bu kama ortak çalışma olacağından aradaki vakitte sevgili Dedem Kazım ATİK'e bir çakı yapmak istiyorum. Bilirsiniz iç Anadolu'da eskiler illa cebinde küçükte olsa bir çakı taşır. En son memlekete gittiğimde elinde kalitesiz bir çakı vardı. Oğlum bunun ağzı dönüyor falan dedi. Bende hem kendisine hemde ailemizde hatıra olarak nesilden nesile saklayabileceğiz bir hatıra yapmaya karar verdim. Çakının formu bittikten sonra üzerindeki süslemeleri tasarlayacağımdan ve çakı hakkında çokta fazla bir bilgim olmamasından kıymetli yorum ve değerlendirmelerinizi bekliyorum.

Ölçü biraz büyük oldu zannediyorum. Her halde kapalı haldeki boyutu 10cm olarak düzenleyeceğim. Slip joint deniyor galiba bu tarza. Özellikle açma kapama sitemi üzerinde deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.

Namlu kapalı haldeyken nerdeyse tamamen sap içerisinde kaldığından namlu üzerinde tırnak izi ve sapı da yandan biraz oymam gerekecek galiba.

Gövdeyi tutacak malzeme paslanmaz olacak zannediyorum. Ancak nasıl bir paslanmaz (numarası) ve kalınlığı hakkında hiç fikrim yok. Çakılarda açma kapama işleminde kilit vasifesi gören sırttaki parçayada su veriliyor galiba. Ancak ben bu malzemenin nasıl oluyorda zamanla kırılmadığını anlamış değilim.

Birde sanki çakıda pim eksiği var gibi daha doğrusu bıçağın açılıp kapandığı bölge yakınında pim yok bu da çok sağlam olmayacakmış gibi. Yani bir adet sırt kısmın yaklaşık orta yerinde bir tane sapın son kısmında bir tane de açılıp kapanan eksen kısmında olacak. En güzeli prototip yaparak deneyerek görmek ama bu işlerde bir bilene sormak elzem. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Mehmet GENÇ

• 2369
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: ilk çakı tasarımlar
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2016, 08:09:01 »
Nacizane birşeyler söylemeye çalışayım.Yan linerde 301 kalite paslanmaz kullanabilirsin 1 veya 1,2 mm .Kilit mekanizmasına gelince bence liner log kilit sistemini kullanın daha kullanışlı sırttan olanlarda iki sorun ağırlıklı görünüyor.1.namluyla sürtünmeden dolayı asinma oluyor.2. en önemlisi mekanizmayı çalıştıran yay kırılıyor.liner log sistemde ise linerden kestiğimiz bir parça namlunun altına giriyor.namlunun altına yaklasık 7 derece bir açı veriyoruz kapı misali buda rahat kapanmasını sağlıyor.Takıldığın yer olursa logonun altında numaram var arayabilirsin
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

atikmehmet

• 1213
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: ilk çakı tasarımlar
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2016, 09:11:30 »
Nacizane birşeyler söylemeye çalışayım.Yan linerde 301 kalite paslanmaz kullanabilirsin 1 veya 1,2 mm .Kilit mekanizmasına gelince bence liner log kilit sistemini kullanın daha kullanışlı sırttan olanlarda iki sorun ağırlıklı görünüyor.1.namluyla sürtünmeden dolayı asinma oluyor.2. en önemlisi mekanizmayı çalıştıran yay kırılıyor.liner log sistemde ise linerden kestiğimiz bir parça namlunun altına giriyor.namlunun altına yaklasık 7 derece bir açı veriyoruz kapı misali buda rahat kapanmasını sağlıyor.Takıldığın yer olursa logonun altında numaram var arayabilirsin

Mehmet Abi soalasın. Liner lock sistemine bir adım sonra geçeyim diyorum. Nasipse onu yapınca da senden yardım alırım inş. Dedemin kullandığı çakılarda hiç kilit sistemi yok. bende onunkilere en yakın sistemli olanı seçmeye çalıştım. Ama hala o victorinox çakılarda kullanılan sistem gibi birşey yapmaya çalışıyorum ama lineerler arasında kalan sırttaki namluyu tutan bölüme nekadar yüklenmek gerek çok bilgim yok. Bakalım artık deneyerek göreceğiz. Saolasın tekrardan Abi. Gelişmeleri paylaşırım. 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com