Bıçak Sanatı - Forum

Ateşli silah çelikleri

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
Ynt: Ateşli silah çelikleri
« Yanıtla #40 : 11 Nisan 2015, 01:32:31 »
Alıntı
Barrels are deep-drilled, a more expensive process, rather than hammer-forged. Fabarm says this creates less stress in the metal, and makes a better barrel. An interesting quirk is Fabarms actually seasons the barrel steel, analogous to seasoning stock wood. Solid side ribs join the barrels. But the crèm de la crèm of the Elos’ design is the Tribore system.

Basically, this makes the entire barrel one long forcing cone. First, the cone itself is lengthened; then a conical section about eight inches long slowly reduces the bore diameter from about .736 at the rear to about .724 toward the muzzle. This is, of course, an application of the Venturi principle; reducing the diameter of a tube increases the velocity of a fluid (or in this case, shot) flowing through it.

This design eliminates some of the disadvantages of an overbored barrel. This all ties in with the proof testing. All Elos B models receive the “normal” proof-test at the Italian National Proof House, but Fabarm requests an “over test” of an astounding 1,630 bars. This is a little over 23,600 psi, and about twice as high as SAAMI’s MAP for any 20- or 28-gauge shotshell.

Read more: http://www.gundogmag.com/gear-accessories/fabarms-elos-b-al-review/#ixzz3Wwqe1h6M

http://www.gundogmag.com/gear-accessories/fabarms-elos-b-al-review/

http://content.yudu.com/Library/A1pm88/GunTradeNovember2010/resources/43.htm

Bu da bir dergi maalesef sadece cümleyi alıntılayamıyorum.

Alıntı
Deep drilling technology:

This stress is so high that few competitors are frozen cryogenically their tubes to reduce a little the tension…but the results are more marketing than concrete…

There is a perfect solution to produce the best tubes: to drill solid bars of chrome molybdene steel.

Because this technology is expensive , our two largest competitors are using it only on their high grade custom shop shotguns.

To give better barrels to our clients FABARM uses only the deep drilling technology to produce all the tubes of all our shotguns

http://www.fabarm.com/web_eng/caratteristiche-dettaglio.asp?i=1

Alıntı
First, the chrome molybdenum barrel stock is seasoned for a full year. Exposure to the elements hardens the steel against warping and temperature expansion from high-volume shooting.

Next, the steel is drilled three times to create the Baserri’s patented Tribore barrels.  Mr. Thompson said that they have exceeded all others in the U.S. by testing to 1,630 BAR – the equivalent of 23,640 psi. For the sake of comparison, the Sporting Arms and Ammunition Manufacturing Institute set a minimum standard of 11,500 psi for 12-gauge shells in 2¾ and 3-inch lengths.

http://www.shotgunlife.com/shotguns/guns/briley-backs-the-new-baserri-shotguns.html
memento audere semper

HKN

• 194
  • Hakan
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Antalya/Trabzon
« Yanıtla #41 : 19 Haziran 2016, 15:30:35 »
Ben de şöyle bir şey sorayım, silahlarda kullanılan çelikler başka nerelerde kullanılır? 4140, 4340 gibi çelikler başka hangi malzemelerin yapımında kullanılır?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #42 : 19 Haziran 2016, 15:35:15 »
Ben de şöyle bir şey sorayım, silahlarda kullanılan çelikler başka nerelerde kullanılır? 4140, 4340 gibi çelikler başka hangi malzemelerin yapımında kullanılır?
Otomobil ve uçak yapımında, krank mili, aks mili ve kovanı, yivli mil ve benzeri sünekliliği yüksek parçalar, ayrıca dişli ve çark yapımında kullanılır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

HKN

• 194
  • Hakan
« Yanıtla #43 : 19 Haziran 2016, 15:43:08 »
Otomobil ve uçak yapımında, krank mili, aks mili ve kovanı, yivli mil ve benzeri sünekliliği yüksek parçalar, ayrıca dişli ve çark yapımında kullanılır.

Ben de tren rayı, kepçe ve bulldozerlerin dişleri gibi şeyleri duymuştum. Başka var mıdır?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #44 : 19 Haziran 2016, 15:48:40 »
Tren rayı Emre Kipmen ustanın forumda yazdığına göre 1080 civarı imiş ama daha düşük karbonlulardan yapıldığınada şahit oldum belki yapılabilir bu çeliklerdende.

Dozer kepçesinin dişleri bildiğim kadarıyla çok yüksek mangan içeren çeliklerden yapılıyor.4140un orada işe yarayacağını sanmıyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

HKN

• 194
  • Hakan
« Yanıtla #45 : 19 Haziran 2016, 15:51:14 »
Eyvallah Osman Abi.

Başka nereler var, başka başka? :)

Buldum artık bırakmam peşini. :D

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #46 : 19 Haziran 2016, 15:55:59 »
Eyvallah Osman Abi.

Başka nereler var, başka başka? :)

Buldum artık bırakmam peşini. :D
Güzel balta yapılır döversen sanayide 4140 malzeme çok rahat bulunur. :D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

HKN

• 194
  • Hakan
« Yanıtla #47 : 19 Haziran 2016, 16:02:59 »
Abi özellikle yapılan bir malzeme yok mu? :) Sanayide 4140 desem anlayacaklar mı, o da var. :D

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #48 : 19 Haziran 2016, 16:45:47 »

Bir arkadaş da sertliğini, ısıl işlemini, menevişini falan soruyor.  ;D ;D ;D

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #49 : 21 Haziran 2016, 11:58:10 »
Son okudugum makalelerde, namlu celigine vanadium da eklendigini ogrendim. Ayrica iç kaplamaya da ekleniyormus.
Namlu sertligi 13-17 arasi diye biliyorum.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Adem Çoban

• *
  • 18
  • Meslek: Bilişim Uzmanı
  • Yer: Tokat
« Yanıtla #50 : 22 Haziran 2016, 00:14:45 »
Genelde namluda 4140 derin delme deselerde bazı merdiven altı bu işi yapanlar st37 kullanabiliyor :)