Bıçak Sanatı - Forum

şerit zımpara - el yapımı - sorunlu- yardım lütfen

serkandaldal

• 70
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: beyşehir
Arkadaşlar bu makineyi yaptık ama hala verimlilikten uzak. Makine bantı sağa sola kaydırıp çıkartıyor veya şeritin  yarısı merdanelerin dışında akıyor. Video da görünüyor gerçi. Bir göz atar ve önerilerde bulunursanız bu aleti kurtarmak istiyorum...belirtmekte fayda var ki alet sarsıntılı çalışıyor. Volan balansı biraz kötü sanırım. Link aşağıda...Herkese saygılar.

https://youtu.be/axOK3CvV2jA

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: şerit zımpara - el yapımı - sorunlu- yardım lütfen
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2016, 07:37:56 »
Yay gerilmemis biraz daha asagi baglayin yay acilsin.
Ust tekerde balik sirti olmazsa zimpara hem sagasola oynar hemde cikabilir
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2016, 07:40:09 Gönderen: Aydın Karakişi »
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

bobinajcı

• 301
  • Meslek: bobinaj
  • Yer: Aksaray
« Yanıtla #2 : 04 Nisan 2016, 09:49:28 »
serkan bey mrb
 motor fan motoru sanırım
hava pervanesini söküp bir kasnak takılırsa ,üst kasnak balık sırtı olursa sorun çözülür
zımparayı yay asıldıkça sac kasnagı içe dogru  çeker, zımpara ileri doğru kayıp gider

sac kasnagı sadece iki parmagınızla tutup ileri geri sallayın esnediğini fark edersiniz 
kasnak esnediği sürece olmaz.  zımparanız hep saga dogru kayar.
kolay gelsin.

“Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma.” HZ. Mevlana

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #3 : 04 Nisan 2016, 10:50:14 »
Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.üstteki kasnağa sırt açmak kolay ve aklıma yattı. Örneklerde daha önce görmüştüm de bu denli rol oynayacağı aklıma gelmemişti. Peki bu sırt alttaki seviyeden ne kadar yüksek olmalı. Kasnağın et kalınlığı yaklaşık 3 mm.   1.5 filan fark yaratsam yeterli olur mu acaba. Bir de diyelim ki bu miktar yeterli olsa bile alttaki titreşimli fan kasnağı düzgün bir volanla değiştirmediğimiz sürece verim alınır mı? Bir deiğer deyişle sadece üst kasmağa sırt açarak sorun düzelir mi acaba. Saygı selamlar

bobinajcı

• 301
  • Meslek: bobinaj
  • Yer: Aksaray
« Yanıtla #4 : 04 Nisan 2016, 11:00:01 »
1.5 mm fark yeterli olur

alt kasnak olur mu olmaz mı,  balık sırtı kasnagı mutlaka yapmalısınız .yaptırıp deneyin olmazsa alt kasnagıda degiştirmelisiniz.

“Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma.” HZ. Mevlana

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #5 : 04 Nisan 2016, 11:37:26 »
Tamamdır haydar bey.öncelikle bunu deneyelim. Sanırım hemen harekete geçemem ama eninde sonunda halledeceğiz tabii ki.. Siz de bu başlıktaki gelişmeleri  takip ederseniz ve görüşlerinizi esirgemezseniz çok memnun olurum.

sunimax

• *
  • 4
  • Meslek: metal uzere
  • Yer: Corlu
« Yanıtla #6 : 04 Nisan 2016, 20:27:13 »
bu sorun bendede vardi :) ben camasir makinesi motorundan yaptim.ust kasnak bagli olan profiller saglam mi ? sag sola esniyor olabilir veya ust kasnak alt kasnakla ayni hizada degil

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #7 : 04 Nisan 2016, 20:49:59 »
merhaba sizin üst teker cok saga sola oynuyor onu saglama alın saga sola oynamasın  bıde haydar ustanın dedıgı gıbı balık sırtı şart alt pervaneyı degıstırebılsenız guzel olucak fıber kanak bıle ısınızı gorur motor gucu ne alemde hocam
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

Urallı

• *
  • 3
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 04 Nisan 2016, 21:40:28 »
Bu tip zımpara makinası için hazır kasnak satılıyor mu yoksa tornacıda felan mi yaptırılıyor. Ben motoru kayışla disk zımparaya bağladım. Bant zımpara da eklemek istiyorum. Kasnak olarak eski merdaneli çamaşır makinesinin merdanelerini  kullanmayı düşünmüştüm. İnternette plastik kasnak kullanılmış hep. Temin edebileceğimiz bir yer yok mu?
Urallı

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2016, 22:25:31 »
Arkadaşlar ilginize hayran kaldım . Sağolun. Bu devirde az bulunur birşey. Şimdi ben konuyu kafamda sizlerinde yazdıklarına bakarak biraz toparladım. Alette titreşim hatta sarsıntı var. Sarsıntının nedeni tahrik kasnağının balanssız  oluşu...Bu nedenle evet üst kol titreşiyor. Ancak makine şasisinin stabilitesi iyi. Tahrik kasnağını değiştirmek tabii ki çok iyi olurdu ama herşeyi hurdadan yapmaya çalışıyorum. Bu sonraki adım. Daha önce üst küçük kasnağa sırt açacağım. Bu şekilde bir görmek istiyorum...makine Güçlü profillerle yapıldı. Motor yarım beygir 3 faz. Ancak ben tek faz dönüştürmeli kullanıyorym. Bu tabii ki güç kaybı demek ama güç ve hız bana yeterli görünüyor. Büyük kasnağı yapmak için alüminyum eritip bir volan dökme fantazim var.  Daha pratik çözümlere açığım. Herkese saygı sevgililer

« Yanıtla #10 : 05 Nisan 2016, 00:28:49 »
Saptırma tekerine bombe yapmak için uğraşmayın, tam ortasından yeterli miktarda bant sarın olsun bitsin, aynı işi görür.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #11 : 05 Nisan 2016, 11:55:42 »
Sefa bey çokteşekkür ederim. Sahiden de çok pratik. Hatta oraya uyacak lastik veya kauçuk bir malzeme daha da iyi olur.

« Yanıtla #12 : 05 Nisan 2016, 12:20:34 »
Sefa bey çokteşekkür ederim. Sahiden de çok pratik. Hatta oraya uyacak lastik veya kauçuk bir malzeme daha da iyi olur.
Deri de oluyor  ;)

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #13 : 10 Nisan 2016, 22:44:18 »
Arkadaşlar Ortak akıl kazandı ve makinenin küçük kasnağına bant sarınca sorun çözüldü. Zımpara pozisyonunu terk etmeden çalışıyor. Bant sarımındaki dengesizliklerden dolayı titreşim arttı ama önemli olan şu ki prensip iş gördü. Buna dayanarak durumu zamanla rafine edebiliriz. Herkese teşekkürler ve  selamlar

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #14 : 12 Nisan 2016, 19:35:31 »
Fazla vibrasyon varsa düzeltmeden kullanmamanızı öneririm. Zamanla kaynaklar sökülebilir, parçalar fırlayabilir vs.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #15 : 14 Nisan 2016, 02:16:51 »
Yusuf bey teşekkür ederim. Aklıma asla gelmezdi. Bu konuya dikkat edeceğim.