Bıçak Sanatı - Forum

Yardım-Scandi ağız bileme

serhatesk2626

• **
  • 61
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: Bursa
Yardım-Scandi ağız bileme
« : 23 Ocak 2016, 12:40:59 »
Ustalarım, abilerim, kardeşilerim öncelikle herkese saygılar sevgiler,
Daha önceden 25 cm uzunluk 3.2 cm en ve 4.5 mm kalınlığındaki eğe ile şekil verdiğim bıçaklara yine eğe ile scandi (toplamda 26 derece) ağız açmıştım,
Şimdi bilen usta ve arkadaşlarımdan ricam bu scandi ağızı nasıl bilerim
İşlem sırası ne olmalı, yani önce kabza takıp sonra mı bilemeliyim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla..

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
Ynt: Yardım-Scandi ağız bileme
« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2016, 13:23:04 »
https://vimeo.com/14815208 Sefa hocanın videosuna bir göz atın derim  :)
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2016, 15:23:36 »
Bence şimdi ağzı olabildiğince inceltin keskin olmayacak şekilde kabzayı taktıktan sonraya az bir işiniz kalsın.
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2016, 15:39:02 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2016, 16:59:22 »
Kabza takmadan da bilemeyi tamamlaya bilirsin. Bileme bittikten sonra kağıt bant ile sararsın ağız kısmı. Hem kabzayı takmadan bilemeyi öğrenirsin ve namluda oluşabilecek ufak tefek sorunları giderirsin. Böylece bileme antrenmanı yapmış olursun.

Bileme işine gelirsek; sert bir yüzeye veya bir akşapın üzerine zımparayı yerleştir. Zımparayı kenarlardan bant ile yapıştıra bilirsin. Scandi de Sefa hocamızın yöntemi gibi değilde düz bir şekilde ağza dik bir şekilde ileri veya geri zımparaya sürterek bileme yapabilirsin. Ağız boyunda sağa sola eşit bir şekilde kademe kademe kaydırarak bileme yapabilirsin. Zımpara izinin ağza dik olması önemli. 

serhatesk2626

• **
  • 61
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2016, 18:16:27 »
Çok teşekkür ederim hepinize cevaplarınız için, Osman Ustam forumdan okuduklarım doğrultusunda ısıl işlem öncesi ağzı neredeyse 0.1 mm ye kadar düşürmüştüm, Salim Ustam dediğiniz yöntemi harfi harfine uygulamaya çalışıcağım umarım başarabilirm :)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2016, 20:33:22 »
Bende scandi bushcraft yapıyorum ısıl islem öncesi son rutuslari yapıyorum. Acaba grit taşında bileme yapsam nasıl olur.
Malum d2 de ısıl.işlem.sonraki bayabir uğraşıyor ..?

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #6 : 12 Şubat 2016, 22:13:35 »
Çok teşekkür ederim hepinize cevaplarınız için, Osman Ustam forumdan okuduklarım doğrultusunda ısıl işlem öncesi ağzı neredeyse 0.1 mm ye kadar düşürmüştüm, Salim Ustam dediğiniz yöntemi harfi harfine uygulamaya çalışıcağım umarım başarabilirm :)

Isıl işlem öncesi 0.5mm altında inceltilmiş ağız ısıl işlem sırasında çatlama riski oluşturmazmı?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #7 : 12 Şubat 2016, 22:26:04 »
Scandi ağızda ağız kısa mesefede kalınlaştığı için risk yok denebilir.Tam taşlama yada yüksek taşlama bir bıçakta dediğiniz gibi 0.5mm bırakmak daha iyi olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #8 : 12 Şubat 2016, 23:17:13 »
benim tam 26 derece olmadı egele.rampasından acıyı 13 dereceye gore ayarlamaisyim ama
Dün işyerinde acı ölçer ile.öldüğünde tek taraf 11 derece geliyor
13 derece olmaai gerekmiyormu ?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2016, 00:07:32 »
benim tam 26 derece olmadı egele.rampasından acıyı 13 dereceye gore ayarlamaisyim ama
Abi açıyı nasıl ölçüyorsun bilmiyorum tabanın düzlüğü de bunda etkili olabilir. Ama deyin ek istediğim mevzu başka edindiğim tecrübelerime göre scandi ağız için 13 derece az kalıyor bence en azından 15 olmalı.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2016, 11:54:42 »
Osman bey cevap için teşekkür ederim.
Hasan bey kamp bıçağı için sizce ideal ölçü ne olmalıdır?

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2016, 16:08:43 »
Hasan hocam
bizde açı olçer var o net ölçü veriyor. Ancak ben evde Eylem bının aban gönderidği pc den cıktı alarak yaptığım acı olcerde 13 dereceyi eğeleme rampasında,
ayarlıyorum ancak demekki lamayı bağlama, lama kalınlığı  ve uzaklık fark ediyor gibi geliyor bana.
şimdilik bitane scandı yaptım cok problem olacağını sanmam ama dediğin gibi 15 dereceye ayarlamak gerekiyor galiba

Abi açıyı nasıl ölçüyorsun bilmiyorum tabanın düzlüğü de bunda etkili olabilir. Ama deyin ek istediğim mevzu başka edindiğim tecrübelerime göre scandi ağız için 13 derece az kalıyor bence en azından 15 olmalı.

serhatesk2626

• **
  • 61
« Yanıtla #12 : 20 Şubat 2016, 18:17:01 »
Hasan ustam doğru söylüyor bende scandi ağzı 13 derece açtım ancak gözüme fazla geldi, bundan sonra 15 derece açmaya çalışacağım, saygılarımla..

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #13 : 20 Şubat 2016, 21:46:18 »
Benim scandi de ısıl işlemde agizinda kırılmalar oldu galiba cok ince bıraktım :((((