Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem sonrası kabarcıklar

Gürhan

• *
  • 38
  • Meslek: mühendislik öğrencisi
  • Yer: Espiye Giresun
Isıl işlem sonrası kabarcıklar
« : 10 Şubat 2016, 10:25:00 »
Herkese merhaba.İlk bıçağıma su verdikten sonra çeliğin üzerinde zımparalayarak götüremediğim kabarcıklar oluştu.Su verme işleminden önce çeliğe en son 220 kum zımpara yapıldı.Oluşan kabarcıkları zımpara numarasını büyülterek mi yoksa küçülterek mi yok etmek gerekir ve bu kabarcıklar normal mi?Kömür ocağında su verdiğim için acaba sorun kömürden mi kaynaklanıyor diye düşünmedim değil.

Fotoğrafta görülen kabarcıkları kastediyorum,çok emek verdiğim için bir şey yapmadan önce sorma gereği duydum.İyi günler.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Isıl işlem sonrası kabarcıklar
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2016, 10:34:48 »
çelik nedir acaba

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2016, 11:14:25 »
Biz acemiler icin cok guzel bir ornek...

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2016, 12:21:31 »
Çelik transit kamyonetten çıkma bir makas parçası.

ömer mazık

• *
  • 59
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Sanliurfa
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2016, 16:35:08 »
Bende  acemıyım bi ara gözüme böyle birsey ilişmiş ti fazla karbon yanması diye cevablamislardi hatalarımız sıkıntı yok diyorlardı en iyisini ustalar bilir tabiki

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2016, 18:26:49 »
Zımpara ile götürebileceğim izler mi ben bunu merak ediyorum,cevap verebilecek olan birileri varsa eğer memnun olurum zaten ilk bıçağım olduğu için performans olarak çok bir şey beklemiyorum.

« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2016, 18:37:31 »
Bu tür yüzeyler kimi zaman olur, her zaman karbon kaybından ötürüdür demek çok doğru olmaz. Genellikle tavlama sırasında tufal oluşur ( çok büyük olasılıkla yağda su verildi), su verme tavlamasından sonra yağa daldırıldığında tufal tabaksının altına giren yağlar bu yapıya neden olabiliyor. Kaba zımparayla zımparalayıp, izlerin iyice yok olduğundan emin olduktan sonra sırayla ince kumlara geçebilirsiniz. Veya böyle bırakabilirsiniz, çok hoş görünüyor bence.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2016, 18:45:49 »
o zaman özellikle kömürle yapılan tavlamalarda su veya yağa daldırmadan önce tel fırça ile tufali iyice almak mı lazım hocam? bu aşamada da ısıyı kaybetmemek tabi.  ::)

bu arada bence de çok güzel gözüküyor, ben hiç dokunmazdım  :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2016, 18:50:34 »
o zaman özellikle kömürle yapılan tavlamalarda su veya yağa daldırmadan önce tel fırça ile tufali iyice almak mı lazım hocam? bu aşamada da ısıyı kaybetmemek tabi.  ::)

bu arada bence de çok güzel gözüküyor, ben hiç dokunmazdım  :2up
Çok hızlı yapabilirsen olur ama daha pratik yöntem redükleyici ( havası fazla veya fazla oksijen alan) alevden uzak durmak. Kömürde çalışıyorsan ya hiç veya yetecek kadar hava göndermek lazım, propanda da hava girişini mümkün olduğunca kısmak lazım.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #9 : 10 Şubat 2016, 20:22:21 »
Burada uygulanabilecek bir kolaylık yazayım.

Tavlanılacak parçanın kömür içindeki kükürt ve diğer kötü yönde etkileyen bileşikler ve havanın oksitlenme etkisinden korumak amacıyla yapılan basit bir uygulama:

Bıçağın içine konulacağı bir boruyu ağzı açık durumda yanmakta olan kömür içine gömmek.

Bıçak için 1.5 veya 2 parmak bir boru olabilir.

Boru ucu açık olduğundan aynı bir fırın gibi düşünebiliriz.

Bir şekilde sürekli gözlemlediğimiz, kapalı ortamda tavlama gibi oluyor.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #10 : 10 Şubat 2016, 23:39:05 »
Su verme işlemi göz kararı olarak tuz kattığım oda sıcaklığındaki suda yapıldı.Gerek makası döverek şekillendirirken gerekse normalizasyon ve su verme işlemlerini de yaparken kömür ocağı kullandım ama böyle bir sonucu istemediğim için artık kendime gaz betondan bir ocak yapmayı ve hazır lamalarla çalışmayı düşünüyorum çünkü acemi olduğum için bu bıçaktan öncekiler ya ocakta fazla ısınıp deforme oldu yada su verdiğimde yamuldu,diğer işlemleri de bitirdiğimde son halini atarım,değerlendirmeleriniz içinde teşekkürler.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2016, 00:55:13 »
Yamulma kuvvetle muhtemel sudan kaynaklanıyor. Yağ kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2016, 01:00:49 »
Su verme işlemi göz kararı olarak tuz kattığım oda sıcaklığındaki suda yapıldı.Gerek makası döverek şekillendirirken gerekse normalizasyon ve su verme işlemlerini de yaparken kömür ocağı kullandım ama böyle bir sonucu istemediğim için artık kendime gaz betondan bir ocak yapmayı ve hazır lamalarla çalışmayı düşünüyorum çünkü acemi olduğum için bu bıçaktan öncekiler ya ocakta fazla ısınıp deforme oldu yada su verdiğimde yamuldu,diğer işlemleri de bitirdiğimde son halini atarım,değerlendirmeleriniz içinde teşekkürler.
Neden tuzlu su tercih ettiniz?

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2016, 09:44:32 »
Tuzlu su tercih etmemin sebebi tamamen bilgi eksikliğinden,yağ kullanmadığım için  hiç olmazsa suyun biraz yoğunluğunu artırmak istedim bundan sonra bitkisel yağ kullanmaya niyetliyim ama bana biraz tehlikeli geliyor sanki sıcak çeliği soktuğumda alev alır gibi hissediyorum.

« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2016, 11:58:06 »
Alev alabilir zaten, panik yapmayın. Alev almanın önüne geçmenin en iyi yolu, malzemenin tamamını yağa daldırmaktır, çıkan alevlenmeye de itibar etmeyin, elinizi yakmasın ( eldiven kullanın )yeter.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2016, 12:26:30 »
Bundan sonraki ilk çalışmamda denemiş olurum,bunun hayırlısıyla son halini bir görsek. ;)

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #16 : 11 Şubat 2016, 12:30:40 »
Benim çelik 80crv2  (kuzine sobada) yumuşatma tavlamasından sonra üstündeki tabakaya zımpara vurdum alttan çıkan dokuyu sevdim ve  bu şekilde bıraktım , yakında ilk ısıl işlemimi gerçekleştiricem  kanola yağı kullanmayı düşünüyorum  :) tabi sonrasında evde fırında menevişlenecek  :)