Bıçak Sanatı - Forum

Bowie/Survival bıçağı

goksah

• *
  • 21
  • Meslek: Makina Mühendisi
  • Yer: Bursa
Bowie/Survival bıçağı
« : 13 Kasım 2015, 10:10:46 »
İyi Günler,

Bowie/Survival/machete tipi bir büyük boy bir projem var malzeme D2 6mm kalınlığında uctan uca 40 cm uzunluk, en geniş kısımları arası mesafe 7,5 cm olacak şekilde yapılacak olan bıçak için,

Kullanım amacı genel olarak, ağaç budama, kemik kesme gibi ağır şekilde çalışacak. Ha  diyeceksiniz kardeş neden balta,nacak gibi aletleri kullanmıyorsun, estetik olarak sevmiyorum =)

Şimdi bu bıçağın ağız yapısı tam olarak nasıl olmalı kaç derecede açılmalı iyi bir kullanım sağlaması ve uzun ömürlü olması için nasıl bir ağız formu olmalı?

Aynı dilden konuşmak adına numaralanmış ölçülerle resim koydum. Değerli görüşlerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

http://hizliresim.com/XJ1okR

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bowie/Survival bıçağı
« Yanıtla #1 : 13 Kasım 2015, 10:43:58 »

Notasyonu böyle değiştirirsen konu daha iyi akabilir:

L1 ve L2'nin birleşiminden bir kesit çizip burasının kalınlığını sor ve öteki L2'yi silip bunu L2 yap. (Buna L2' diyeyim şimdilik)  İnsanlar 2. taşlamanın eni olan L2'yi değil bu noktadaki ağız kalınlığını takip ediyorlar.

-- o --

3 tabii ki 0mm olacak. Orada bir yüzey yok.

-- o --

Şimdiki notasyondaki L2 ve Açı4 burasının düz bir ikinci taşlama olduğunu gösteriyor. Bu aslında alacağın yanıtları daraltmak anlamında. Halbuki bıçağı dış bükey taşlama ile yapabilirsin. İlla öyle yap demiyorum ama bu seçeneğin de varlığının notunu düşeyim.

-- o --

Açı4'ün alabileceği değerler için çeliğin türüne göre en düşük bileme açısı konusunda yorumları bulup sonra da - madem böyle kırmalı işler yapılacak - bu değerlerden yukarı çıkılacak.

-- o --

Haliyle
0 < Açı5 <= Açı4
olacak.

Eğer Açı5 = Açı4 olursa bu zaten scandi olur.

Bıçak tam taşlama mı yarım mı olacak karar verin. Ona göre L1'i bulun ve Açı 5'i trigonometri ile çıkarın.

Açı5=arctan( (6-L2')/(2*L1) )
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 13 Kasım 2015, 11:25:31 »
Taşlama seçimi için hesap:

7,5cm eninde 40cm boyunda 6mm lama 1400 gram eder,

Sap 12 cm olsa ve sapın eni de 4 cm olsa bıçağın geri kalan kısmı yine 7,5 cm eninde olsa taşlamadan önce ağırlık 1200 gram olur.

Hadi bir de burnu da lamadan 7,5 cm boyunda üçgen bir parçayı keserek yapsak o zamanki taslağın ağırlığı 1075 gram olur.

Yarım taşlama yapsanız ve 2. taşlamada ağız kalınlığı 1mm olsa taşlamada atılan talaş 180 gram olur. Yani toplam 890 gram gibi bir bıçak ağırlığı olur.

Bu durumda yorum yapmak lazım, bu kadar ağır bir bıçak yerine yanıma hem bıçak hem  de balta alsam aynı hesaba gelmez miydi diye?

O zaman bir de tam taşlamayı hesaplayalım.
Tam taşlamada atılacak talaş ağırlığı 365 gram çıktı. Toplam ağırlık da 710 gram çıktı.

Bu durum öncekine göre çok daha kabul edilebilir.

Tabi ben yine o boy bir bıçağı taşımazdım ancak eğer böyle bir ende bıçak yapacaksam bu tam taşlama olurdu.

Son olarak 365 gramı taşlamada atmanın da çok hafif bir iş olmadığının da notunu düşeyim.

Namık Kemal
Instagram'da ben

goksah

• *
  • 21
« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2015, 12:51:12 »
Öncelikle çok değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Bıçağımın genel tasarımı şu şekilde,

Ağız yapısı konusunda yol göstermeniz sayesinde bıçağın chopping knife için 30 derece ağız açısı ekledim şu şekilde,

Bu ağız yapısı kullanılacağı iş için uygunmudur? bitmiş bıçak ağırlığı 736gr gelmekte. mükemmel tespit =) lazer kesimde sorunsuz çıkıyor profil.

goksah

• *
  • 21
« Yanıtla #4 : 16 Kasım 2015, 12:58:57 »
Merhaba,

Gelişmeler hakkında bilgi vereyim, lamayı lazerde kesen arkadaş makinanın ayarlarını iyi yapmadığı için parçayı koparamadı. Çıkış kısmında hem cüruf biriktirdi hemde konik bir şekilde malzemeyi yığdı. Ön tarafın görüntüsü güzel lakin el korumalıkları ve koza kanallarını kurtaramadım.

lazerin gezdiği köşelerden avuç taşlama makinasına 40 kum zımpara  flap disk ile 0,5 mm kalınlığında kabuk kaldırarak sert yüzeylerden kurtuldum ve 180 kuma kadar elde parlatma- kabuk kaldırma işlemi yaptım. Ucuzluktatan aldığım şerit zımparanın içine 1,5kg luk takoz koyarak kolayca temizledim.

[

bıçak ağzını açma işlemi için iki işkence yardımıyla bir kalas kullanarak bıçağı masada gönyeye getirdim, açı ölçer ile aralıklarla kontrol ederek eğeleme  işlemine başladım. Bu hızla giderse önümüzdeki aya yetişecek gibi :D

« Yanıtla #5 : 16 Kasım 2015, 17:36:33 »
Çok temiz ve iyi ilerliyorsunuz, bence hızlısınız da  ;) şimdiden kolay gelsin.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 16 Kasım 2015, 17:48:12 »
Bu arada teknik terimlerdeki titizliğim aşkına bunu bowie olarak değil de "Tom Brown Tracker" tarzında diye adlandırmanın daha sadık bir adlandırma olacağının notunu düşeyim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #7 : 16 Kasım 2015, 21:22:07 »
Ağzı iyi açarsanız güzel bir bıçak olucak titiz çalışmaya devam  :2up
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 17 Kasım 2015, 00:48:09 »
Darbeli calismada hele kemik falansa scandi yaramaz  . İllaki disbukey olacak. Babamin 30 senelik satirini bu kurbanda scandi bileyince agzi  param parca oldu. Halbuki 30 senedir sapasaglam di.