Bıçak Sanatı - Forum

KESİM TAHTASI

Timucin

• *
  • 26
  • Meslek: Hekim
  • Yer: Ankara
KESİM TAHTASI
« : 02 Ekim 2015, 22:15:23 »
Mutfak için kesim tahtası almak istiyorum ama bulaşık makinasında yıkanabilen birşey olması iyi olur. polietilen olanlar bulaşık makinasında yıkanır mı? Öneriniz var mı ?
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2015, 22:20:08 Gönderen: Timucin »

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
Ynt: KESİM TAHTASI
« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2015, 22:29:55 »
bambu almanı tavsiye ederim.ikea nın sayfasında çeşitler mevcut.kesim tahtalarını makinada yıkamanı tavsiye etmem..

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2015, 13:20:19 »
Tek bir kesim tahtasi ile yetinmemek gerek. Beyaz ve kirmizi et icin ayri, sebze ve meyve icin ayri tahtalari kullanmak hijyen icin onemli. Et icin kullandiginiz tahtatyi ahsap degil de yuksek sicakliklarda bulasik makinelerinde deforme olmadan kullanabileceginiz materyalleri tercih edebilirsiniz. Saglik acisindan durumunu net bilmiyorum ama kasaplarda genelde tercih ediliyor.

hakan81

• 14
  • Dünya nüfüsu artıkça insan sayısı azalıyor ...
  • Meslek: serbest
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2015, 13:54:10 »
Polietilen en uzun ömürlü kesme tahtası manzemesidir bakteri tutmaz ve kolay temizlenir
Zihin Fukara Olunca Fikir Ukala Olur....

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2015, 14:18:38 »
Bulunduğun yerde mobilyacıların olduğu bir site varsa git tek parça masif ağaçtan kendin kestir mutlaka tek parça olsun eğilme bükülme yaşamamak için armut olsun

adem42

• 647
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2015, 14:54:42 »
Bambu kullandım bulaşık makinesinde çabuk deforme oluyor. Masif ağaç yaptırırsan da babamda gördüğüm bir uygulama var onu söyliyeyim: Masif ağacı ayçiçek yagı ile yağlayıp daha sonra fırında yaklaşık 50 derecede bir miktar beklettikten sonra o tahtaya birşey olmuyor. Normal yıkamada filan içine su almıyor. Tabiiki bulaşık makinesine girerse bambu kadar olmasada yıpranma olur. 

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #6 : 12 Ekim 2015, 00:10:07 »
Bambu kesim tahtaları çoklu parçalardandan laminedir .bulaşık makinelerine atılmamalıdır.Diğer ahşap malzemeler bambudan çok daha dahanıklı değillerdir .Ben iki adet Bambu kullanıyorum .peynir için zeytin ahşap en ideali .kanatlı etleri işlemeden önce ahşabı mutlaka zeytin yağıyla izole etmekte fayda var .Kesim tahtaları her bir iki haftada bir bir kaç damla zeytin yağıyla ovalanması hem optik anlamda hemde hijyen ve kokuları birbirine bulaştırmaması anlamında çok faydalı...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 12 Ekim 2015, 01:33:55 »
Bulaşık makinesinden cam bile çizikler içinde çıkıyor. Ahşap sokulmamalı bulaşık makinesine. Bırakın kesim tahtasını ahşap kabzalı mutfak bıçakları, tahta kaşık, spatula bile sokmam ben makineye. Ahşap malzemeleri üzerinde kir-leke-artık kurumaya mahal vermeden hemen yıkarsanız ve asarak muhafaza ederseniz uzunca bir süre iş görür. Arada bir zeytin yağı ile yağlamayı ihmal etmemek lazım tabii.
Bambu malzemeler lamine edilmiş, bambunun kendisine birşey olmasa bile yapışma yerlerinden atar.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

konyali

• *
  • 44
  • Yusuf
« Yanıtla #8 : 12 Ekim 2015, 02:23:57 »
mehmetucarcan beye katılıyorum. Kesim tahtası ahşap olmalı. Sentetik mamülleri gıdada mümkün olduğunca kullanmamalı. Hiçbir ahşap (kaşık, kabza vs) da bulaşık makinesi konmamalı. Ahşapın bozulması da deterjanın ahşaba nüfuz etmesi de ayrı problem. Kullanım sonrası elde hızlıca yıkamak en doğrusu bence.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 13 Ekim 2015, 17:22:23 »
Hiçbir ahşap (kaşık, kabza vs) da bulaşık makinesi konmamalı. Ahşapın bozulması da deterjanın ahşaba nüfuz etmesi de ayrı problem.

+10000000

Uzun vadede sağlığınız açısından gıda ile temas esen hiçbir ahşap malzemeyi bulaşık makinesine koymayın. Hatta elde dahi bulaşık deterjanı ile yıkatmayın. Tahta malzemeler ya sıcak su ile ovulur ve kurumaya bırakılır (suda bozulmacak kadar bir surede). Yada kesme tahtası gibi ahsaplar TUZ ile ovulur ve oylece bırakılır. Aksi taktirde ahsaba işleyen deterjan bir muddet sonra gıdalara bulaşır. hele deterjanı emen bir tahta kaşıkla çorba karıştırırnca bulaşık suyu iciyorsunuz demektir. Kadınları bu konuda ikna etmek hele yaşlı annanenizi ikna etmek deveye hendek atlatmaktan zor. Bu konuda karşılarında şu testi yapın. Bulaşık makinasında veya elde deterjanla yıkayıp temiz zannettikleri ahşap kaşıkları bir kavanoza koyun, üzerine agzına kadar kaynar su ekleyin  bir saat sonra kaşıkları çıkarın. Kavanozdaki su ahşaba nufuz eden kimyasalların bir kısmını çekecek. Kavanozdaki su bulaşık suyu gibi kokacak ve bulanıklaşak. İşte Çorba karıştırdıktan sonra içtiğiniz şey .....