Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma

Kurtulus.

  • ***
  • 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« : 20 Ağustos 2015, 15:10:27 »
Herkese merhaba ilk bıçağımı bitirdim.Eğeye  fırında 250 derecede 2 saat menev işlem yaptım.
Daha sonra sadece avuç içi taşlama kullanarak işledim.

Ama şöyle bir sorun oldu bıçağın ağzı bant zımparada biledikleri gibi düz değilde bombeli ve kalın oldu .
Birde  bıçak  kağıdı veya kılı güzel kesiyor orada sıkıntı yok ama mutfakta domates kesmeyi denedim.Bıçakta ağız tutuşu yok denecek kadar az.Bu konuda nasıl bir bileme yapmalıyım.

Bıçağın ağzı kalın olduğu için olabilir mi ?

« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2015, 15:12:00 Gönderen: Kurtulus. »

serdar demçe

  • *
  • 32
  • Meslek: ziraat mühendisi
  • Yer: ankara
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #1 : 20 Ağustos 2015, 15:56:02 »
Öncelikle hayırlı olsun. Eminim ilerleyen günlerde daha güzellerini yaparsın. Muhtemelen keskin uçtan hemen sonra kalınlaştığından dolayı domateste kesik oluşturuyor ama dalamıyor. Ege ile et kalınlığını düşürebilirsen ki bu epey eğeleme ister, sanırım düzelir. Benimde araba makasından yaptığım, hemen bitsin diye acele ettiğim ilk bıçaklar böyle idi daha ince malzeme ile çalışırsan hem eğeleme işi az olacak hemde daha kullanışlı (ev için) bıçaklar yapabilirsin diye düşünüyorum, çünkü et kalınlığı fazla olan bıçaklar her yerde pratik olarak kullanılamıyor diye düşünüyorum.(sadece tecrübemi paylaşmak istedim başarılar dilerim)

Kurtulus.

  • ***
  • 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #2 : 21 Ağustos 2015, 13:19:39 »
Teşekkür ederim. Eğeleme işi biraz zor gibi artık ya bir bıçakçıya götürücem yada bant zımpara alma imkânımız olduğu zaman onunla yapicaz.

marslan_51

  • ***
  • 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #3 : 21 Ağustos 2015, 14:37:52 »
   Aslinda basit bir kac islemle bant zimpara olmadan da bicaginizi cok ta guzel isleyebilirsiniz. Öncelikle yumusatma tavlamasi ile yumusatir, ardindan basit bir eğeleme rampasi  yaparak bicaginiza istediginiz estetik ve islensel sekli verir ve son olarakta isil islemini yapar ve muhtesem bir bicaga sahip olabilirsiniz. Tek gereken biraz azim ve arastirma ;)
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

taner erdem

  • ***
  • 11
  • Meslek: makine ressamı
  • Yer: istanbul
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2015, 00:12:19 »
Herkese merhaba ilk bıçağımı bitirdim.Eğeye  fırında 250 derecede 2 saat menev işlem yaptım.
Daha sonra sadece avuç içi taşlama kullanarak işledim.

Ama şöyle bir sorun oldu bıçağın ağzı bant zımparada biledikleri gibi düz değilde bombeli ve kalın oldu .
Birde  bıçak  kağıdı veya kılı güzel kesiyor orada sıkıntı yok ama mutfakta domates kesmeyi denedim.Bıçakta ağız tutuşu yok denecek kadar az.Bu konuda nasıl bir bileme yapmalıyım.

Bıçağın ağzı kalın olduğu için olabilir mi ?

Hocam öncelikle hayırlı olsun. Benim size bir sorum olacak. Eğeyi fırında 2 saat menevişleme yaptıktan sonra bariz yumuşama oldumu eğede.
yani eğeleme yapılacak kıvama geldi mi ? avuç taşlama ile yaptığınız için belki denemediniz ama yinede sorayım dedim.
Ustalarımda cevaplaya bilirse sevinirim.sadece menevişleme yeterli olur mu yoksa ısıl işlem yapıp sonra yavaş soğumayamı bırakmak lazım eğeleme yapabilmek için

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #5 : 23 Ağustos 2015, 00:19:39 »
Sadece menevişle eğe ile işlenebilecek kıvama gelmez.Tavlayıp kül,kireç yada kuma gömüp yavaş şekilde soğumasını beklemelisiniz.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kurtulus.

  • ***
  • 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #6 : 23 Ağustos 2015, 10:07:55 »
Herkese merhaba ilk bıçağımı bitirdim.Eğeye  fırında 250 derecede 2 saat menev işlem yaptım.
Daha sonra sadece avuç içi taşlama kullanarak işledim.

Ama şöyle bir sorun oldu bıçağın ağzı bant zımparada biledikleri gibi düz değilde bombeli ve kalın oldu .
Birde  bıçak  kağıdı veya kılı güzel kesiyor orada sıkıntı yok ama mutfakta domates kesmeyi denedim.Bıçakta ağız tutuşu yok denecek kadar az.Bu konuda nasıl bir bileme yapmalıyım.

Bıçağın ağzı kalın olduğu için olabilir mi ?

Hocam öncelikle hayırlı olsun. Benim size bir sorum olacak. Eğeyi fırında 2 saat menevişleme yaptıktan sonra bariz yumuşama oldumu eğede.
yani eğeleme yapılacak kıvama geldi mi ? avuç taşlama ile yaptığınız için belki denemediniz ama yinede sorayım dedim.
Ustalarımda cevaplaya bilirse sevinirim.sadece menevişleme yeterli olur mu yoksa ısıl işlem yapıp sonra yavaş soğumayamı bırakmak lazım eğeleme yapabilmek için



Malesef eğe ile işlenebilecek kıvama gelmiyor .Tekrardan ısıl işlem yapma imkanım olmadığı için yumuşatma tavlaması yapmadım.

marslan_51

  • ***
  • 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2015, 10:32:04 »
  Basit bir mangal duzenegi ile hem yumusatma tavlamasini hemde isil islemini yapabilirsiniz. Bu sekli ile sonuc sizi tatmin etti ise sorun yok,ama biraz daha ugrasmak isterseniz gercekten kaliteli ve keyif veren bir bicaginiz olabilir.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Kurtulus.

  • ***
  • 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
Ynt: İlk Bıçağım Hazır Eğeden Yapılma
« Yanıtla #8 : 02 Eylül 2015, 23:28:46 »
Bıçağa pim deliklerini açma fırsatım yeni oldu:Bıçağı delmek isteyen arkadaşlar ben elmas matkap aldım sanayiden 2 lira tanesi  1 adet matkap ucuyla el matkabı ile zorlanmadan 10 dk da 2 deliğide deldim.Elindeki eğelere veya sulu çelikleri yumuşatmadan delmek istiyorsanız mutlaka elmas matkap ucu kullanın.
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2015, 23:30:56 Gönderen: Kurtulus. »