Bıçak Sanatı - Forum

Sapın malzemesi hakkında

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
Sapın malzemesi hakkında
« : 15 Haziran 2015, 08:04:43 »
Ustalarım kolay gelsin,
D2'ler geldi, şu anda 2 adet spiralle kesilmiş profilim var. Onları adam edeceğim uzun bir süre.
Kendime çok basit bir eğeleme rampası yaptım T şeklinde 3 adet tahta bir tam yuvarlak çengel ve uzun bir çubukla.

Şimdi ise aklım sapa takıldı.
Bağda çok kalın kayısı ağacı kütükleri var, asma kütükleri var arada ince ceviz kütükleri var
Birazda çam var.

Sizde bunlardı nasıl değerlendireyim ? Kolay kolay aşımıp kırılmaması için bir işlem varmı tahtaya ?

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Sapın malzemesi hakkında
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2015, 10:06:58 »
Kayısı ve ceviz iyi ağaçlar(asma hakkında bir fikrim yok). Ama bunların kullanılması için çok iyi kurutmanız gerek. En iyisi kutuklerin ucuna balmumu, tutkal, boya gibi bişeyler surup serin bir yerde kurumasını beklemek  böylece malzeme en az deformasyona uğrar ama bu şekilde 3-5 yılda anca kurur.
Eğer malzeme bolsa dilim dilim kestirip kurutabilirsiniz bir miktar fire verir ama daha kısa surede kurur(en az bir yıl)
Ben daha önce bir yıllık kayısı kullandım. Çok sert ve guzel bir ağaç ama nedendir bilinmez oynama yapıp çelikten ayrıldı.
Çam olmaz bu arada çok yumuşak

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2015, 10:32:39 »
Kayısı ve ceviz iyi ağaçlar(asma hakkında bir fikrim yok). Ama bunların kullanılması için çok iyi kurutmanız gerek. En iyisi kutuklerin ucuna balmumu, tutkal, boya gibi bişeyler surup serin bir yerde kurumasını beklemek  böylece malzeme en az deformasyona uğrar ama bu şekilde 3-5 yılda anca kurur.
Eğer malzeme bolsa dilim dilim kestirip kurutabilirsiniz bir miktar fire verir ama daha kısa surede kurur(en az bir yıl)
Ben daha önce bir yıllık kayısı kullandım. Çok sert ve guzel bir ağaç ama nedendir bilinmez oynama yapıp çelikten ayrıldı.
Çam olmaz bu arada çok yumuşak

Odunluğun alt kısımlarında belkide 10 yıllık kütükler var hocam, ama serbestce kuruduğu için sıkıntı olurmu acaba nem ve küf çıkabilir belki

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2015, 11:08:41 »
Kesip içine bakmak lazım.
 Bazı odunlar kendi haline bırakınca çürüyor.
Kestikten sonra nasıl anlayacaz kuru olduğunu dersen hiçbir gikrim yok :-X
10 yılda normalde kuruması gerekir ama ortam nemli ise içi nemli kalabilir. Babamla masa vs yaptık birkaç defa. Ağaçlar ne kadar eski ve kuru olsa da kesince içi nemli oluyor. 10 gün kadar güneşte bnekletince kuruyor

Ama bıçak sapı biraz daha özel bir durum kesinlikle oynamaması gerek

Triton

• *
  • 37
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2015, 13:04:17 »
Firenin mühim olmadığı durumlarda ahşabı 2 cm dilimleyip mikrodalgada kurutabilirsiniz.
Ben zeytin dilimlerini önce tuzlu suda 1 saat civarı kaynattıp sonra 20 dakika en yüksek ayarda mikrodalgaya atıyorum.
Her 5 dakikada bir kapağı açıp içerideki buharın uzaklaşmasını sağlamakta fayda var. Diğer taraftan sürenin yarısında ahşap dilimlerini 180 derece çevirirseniz eşit oranda işlem görmelerini sağlarsınız.

Bu kadar zahmete, uğraşıya değer mi? Minimum 1 yıl beklemek istemiyorsanız bir deneyin derim :)

Çok mu başarılı? Tabii ki hayır. Ama zeytin gibi çatlamak gibi hobisi olan bir ahşaba birebir. En azından yamulacak, çarpılacak ağaç kendini bu işlem sırasında belli ediyor.
Kalan sağlar bizimdir hesabı yola onlarla devam ediyorum.

Diğer bir yöntem ise ahşaba istediğiniz kaba formu verdikten sonra kurutmak. Bu şekilde kuruması nispeten hızlanıyor. Ama yine de nereden baksanız 3-4 hafta sürüyor(muş- denemedim). Bu sayede çatlayacak olan ahşap zaten bu süreç içerisinde çatlıyor. Çatlamazsa esas formunu verip devam ediyorsunuz.