Ustalarım elimde 70 cm uzunlugunda 80 cm capında yeni kesilmiş 3 adet ceviz tomruğu var ve ben bunları sap malzemesi olarak kullanmayı düşünüyorum. Bu tomruklar kesildikten sonramı kurutulmalı yada kurutulduktan sonramı kesilmeli. 90-100 Derecede çalışabilen kereste fırınlarında kurutmayı düşünüyorum. Kerestenin kesiminde desenlerin ve hatların daha belirgin cıkabilmesi için kesim tekniği varmıdır? Saygılar..
Merhaba 6 cm Kalaslar Halinde Biçtirir seniz İyi Olur En Güzel Kurutma Yöntemi açık havada biçilmiş ağaçların dik şekilde dizilerek kurutulmasıdır.Bu İstifleme şekli ağacın daha kısa sürede kurumasına neden olur.Bu yer ve imkan meselesi özellikle.
Diyelim böyle bir imkan yok o zaman dilimlenmiş kalasların teraziye alınmış bir satıhta aralarına parça konularak üst üste dizilmesi ile kuruma yapılmalı toprak ile kesinlikle temas etmemeli aksi halde kurtlanma hızlanır
Konu içinde geçen 80 veya 90 derecelik fırında kurutma ağaca yapılacak en büyük haksızlıktır Endüstriyelleşen dünyada hızlı tüketim sebebiyle son dönemde icat edilmiş bir teknolojidir Bu ağaçta ekstra anormal çatlama ve dönmeye sebep verir.En basit örnek demir bile ateşi görünce çelik oluyor normal şartlarda 12 ve 18 ayda kuruması gereken bir ağaç 40 günde kurutulursa ne olur siz düşünün
Ama yapılıyor mu yapılıyor engel olunur mu olunmaz etik olarak sakıncalı mı değil tüketimin arttığı bir dünyada normal oldu.Ama hobi anlamında elinize geçtiği için heyecan vardır bir an önce sonuca gitmek arzusu olur buda gayet normal Ama ağaç işi sabır uzun vadeli olması gerekir.
Sonuç olarak yukarıda saydığım tüm yöntemlerin size en ekonomik en uygun olanını seçebilirsiniz.Hangisi yaparsanız yapın kalas halinde ağaç ların makta yanı kafa kısımlarını bal mumu ,parafin ,plastik boya veya tutkal ile sıvayıp gazete ile kapatın bu ağaçların yüzeysel boydan boya çatlamasını engeller dönme yamulma minimum seviyeye iner
Saygı ve dostlukla