Bıçak Sanatı - Forum

sap için ahşap ve boya bilgisi

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
sap için ahşap ve boya bilgisi
« : 11 Mart 2012, 17:20:43 »
selam arkadaşlar bıçak sapı için biraz ahşap ve boya konusunda bilgilenmek için sormak istedim
bunu daha iyi kavramak için evdeki ahşap yüzeylerin fotoğraflarını çektim,sorum şu
daha önce ahşap çeşitlerine baktığımda sayıca çok şeşit var,ayrıca üzerlerinde kendinden desenler olanlarda var.
1)bu ahşapların kendinden desenleri olanları,ne kadar yontarsak yontalım,içinde gömülü olan desenler hep aynımı kalır
yoksa iyice yontma sonucu desenler ortadan kalkıp tamamen desensiz düz tahta elde edermiyiz(ben ona göre desenli veya desensiz tahta alırım)
2)diğer sorum boya üzerinedir,bunlara genelde 3 kat boya ve vernik atıyorlarmış diye duydum
hangi tahta olursa olsun üzerlerine atılan belli renk tonundaki boya hep aynı rengimi verir
mesela kahverenginin belli bir tonunda renk olsun adı x boyası olsun
bu x adındaki kahverengi boya,hangi ağaç olursa olsun hangi tahta olursa olsun hep aynı renk tonunumu verir,yoksa ahşapa göre renk farkı gösterirmi,açık kahverengi koyu kahverengi gibi

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: sap için ahşap ve boya bilgisi
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2012, 17:24:58 »
Yeni rekorunu kırdın sanırım Mert abi 18 fotoğraf var.  :D Birde fotoğraftaki ahşapların çoğu kaplama.

Saygılar...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #2 : 11 Mart 2012, 17:25:33 »
Yeni rekorunu kırdın sanırım Mert abi 18 fotoğraf var.  :D Birde fotoğraftaki ahşapların çoğu kaplama.

Saygılar...
:2up
evde ne var ne yok hepsini resimledim,birde ışık kırılmasından dolayı flaşlı flaşsız diye aynı tahtayıda çektim ondan böyle  ^-^
bu konu benim çok önemli çünkü aldığım tahta ve üzerine boyadığım rengin sonuçta nasıl bir hal alıcağını bu şekilde anlayabilirim
aslında tek bir kahverengi tonunda rengin,değişik tahtalara sürünce farklı renkler açığa çıkacağını düşünmekteydim

kaplama deyince gördüm kaplama için belli modeller yapmışlar tahta üstüne A4 kağıdı inceliğinde yapıştırıp kaplamışlar hatta evdeki eşyaların kenarlarına baktım ince kabuk gibi ayrılıyor,bunu anladım çok sağol
peki normal bir ahşap ağaca sürülen tek bir renkteki boya,her ağaçta aynı rengi verirmi,yoksa ağacın cinsine göre renk tonu farkı oluyormu

birde bu resimde en sağdaki ağaç kendinden desenli alacalı ama ortadaki temiz alacasız desensiz,bu ypntulması ile alakalımıdır,çok yontunca desen kaybolurmu yoksa ağacın türü öyleyse hep aynı desen kalırmı
« Son Düzenleme: 11 Mart 2012, 17:51:59 Gönderen: merttt9 »

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 11 Mart 2012, 20:44:29 »
boyayı boş ver doğal olarak kalsın en fazla gomalak yağı ile cilala gitsin ağacın kendi öz rengi gözüksün heleki damarlı olursa dahada güzel olur sakın kapatma bana kalırsa

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2012, 15:18:02 »
desen, agacin kesim sekline ( yonune ) bagli olarak olusur.  Forumda var. Mesela "ceyrek kesim" diye ararsan bulursun sanirim. Freze kesimlerinde liflere ( su yonune ) paralel kesim yapildigindan yuzeyde hareler , desenler cok uzun ve az olusur.

sana ozel  not : saya , tsuba gibi isler icin freze kesim genel kabul gormustur. Hatta belki de sarttir denebilir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

merttt9

• 1419
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2012, 23:57:56 »
herkese teşekkürler  :2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #6 : 14 Mart 2012, 12:15:12 »
arkadaşlar ağaç torna ustasından aldığım cevabı eklicem,burdaki arkadaşların işine yarayabilir  :2up

Alıntı
merhabalar.bayağı bi sorunuz var cevaplamaya çalışayım.
kullandığımız tomruk 1.sınıf rus çamıdır.kol ve bacak ise 1.sınıf gürgendir.
desenlerimiz kaybolmaz görünür.
ankaradaysanız gelip örebilirsiniz.kargoylada gönderimiz var.
istediğiniz rengi yapabiliriz.
aynı tomrukta aynı renk olur.farklı tomrukta farklı renk olur. yani nedemek istiyorum aynı ağacın parçaları aynı boyada aynı rengi verir

:2up

tamam çok soruyorum detaya giriyorum falan filan ama her dalda bir sürü bilgi gerekiyor,rastgele beğenilen ağacı alıp beğenilen kahverengi rengi sürünce belli tonda renk çıkıyor
ama ben rastgele yapmaktan ziyade bilgiyle kıyaslamayla farkla nasıl oluyor onlara bakıyorum,yukarıdaki bol resimlerdede farklar vardı bakıyorum bir sürü fark var o zaman neden diyorum  :'(
« Son Düzenleme: 14 Mart 2012, 12:17:48 Gönderen: merttt9 »