Bıçak Sanatı - Forum

Şef Bıçağı

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Şef Bıçağı
« Yanıtla #20 : 08 Mart 2015, 23:08:59 »
Ahmet abi bence kullanıma bağlı değişkenleri unutarak bir cevap vermek daha doğru olabilir. Örneğin sebze doğrama bıçağı için genelde 15-16cm boydaki bir bıçak bana yeterli geliyor. Bıçağın ucunu sabitleyip kesim yapanlar için biraz daha uzun namlu kullanmakta fayda var. Kabzada da tutuş farklılıklarına göre değişse de bana göre Osman'ın resmini paylaştığı benimde son gönderdiğim çizimdeki gibi bir bıçakta olduğu gibi oval bir kabza iyi iş görür diye düşünüyorum. Benim gibi kabza ve namluyu tutarak kesme yapanlar içinse de balçak üst kısmı ve namluya doğru kısmın incelmesinde fayda var.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #21 : 08 Mart 2015, 23:35:31 »
Sağoalsın Salim, peki namlu formu üzerine ne dersin ? Mesela aşağıda salladığım 5 form, büyük olur küçük olur o ayrı ne tip mutfak işlerinde uygun olur neden ?

Timuçin kardeşim kusura bakma senin konunu dağıttık bu arada.
« Son Düzenleme: 08 Mart 2015, 23:39:41 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #22 : 09 Mart 2015, 00:00:09 »
Mutfak için, kullanımı belirleyen aslına bakılırsa sadece namlu değil, namlu-sap kombinasyonudur. Örneğin 5 nolu çizimdeki namlu her türlü sebze, et için uygun görünürken bu namluya, namluyla aynı eksende bir sap yapılsa uygun olmayacaktır veya tam tersine sap namlu ekseninin üzerinde olsa tam sebze ve et bıçağı olarak düşünülebilir, gibi...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #23 : 09 Mart 2015, 00:10:15 »
Mutfakta kullanılacak ise tam taşlama yapılmış ve ikinci bir taşlama yapılmış bıçaklar tercihim. Güzel açılmış dışbükey mutfak bıçakları da güzel iş görür. Sefa hocama katılmakla beraber genelde,
1 numara genel kullanım için uygun olabilir. Piyasada bulunan pek çok bıçak ve hanımların herhalde en çok kullandığı bıçak türü.
2 numara namlu boyunu daha uzun düşünürsek balıkta kullanılabilinir veya bu boyda tavuk için kullanılabilinir. Ucunun sivriliğinden dolayı eklemler arasına girerek kolay kesim sağlar.
3 Numara genelde sıyırma bıçaklarında gördüğümüz tarzda bir namlu. Namlunun ince olması büyükbaş hayvanların eklemler veya kemik arası kesimler için uygun.
Bence burada en kullanışsız olanı 4 numara. Genelde yüzme amaçlı belki kullanılabilinir. Buna benzer bir bıçağım var deri işlerinde sıyırma bıçağı olarak kullanıyorum. Ama bu 4 numarayı biraz değiştirirsek zırh tarzında kıyma yapmak için bir bıçak yapılabilinir.
5 numara gibi bir taşlama genelde puukko tarzı bıçak namlularına benzettim. Mutfakta ne kadar başarılı olur bilemedim.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #24 : 09 Mart 2015, 00:55:16 »
Ahmet Abi zırh sana anahtar cümle en iyi form
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar