Bıçak Sanatı - Forum

Taş Değerleri

serdargl

• *
  • 5
  • " Gençlik gecesinden ihtiyarlık sabahına uyandım"
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: Karabük
Taş Değerleri
« : 14 Aralık 2014, 19:07:31 »
Arkadaşlar Hepinize Merhabalar,

Sitede araştırdım ancak belki de terminoloji eksikliğimden dolayı doğru bilgiye ulaşamadım. Geçen gün iş yerindeki atölyedeki taşlama da bir metali taşlayarak taşlamayı deneyeyim dedim, ancak baktım ki metal de sıcaklık artışından dolayı renk değişimleri oluyor ve bir türlü istediğim gibi keskin olmuyordu. Anladığım kadatıyla taşın kum kalınlıklarıyla ilgili birşey.

Şimdi sormak istediğim sorum şu,
1- bu kum değerleri ne anlama geliyor. Mesela araştırdığımda 1000 değerinde bileme taşı var. Bu 1000 ne demek? Bu rakamın az yada çok olması neyi ifade ediyor?
2- Taşlama makinesinde yapılan (karbosan vs. taşları ile) işlemlerde hangi değerlerdeki taşlar kullanılıyor?
3- Birde taşlama yaparken kullanılan bir cila var. Taşa yedirip sonra bıçağı biliyorlar bu nedir? Polisaj dedikleri olay bu mu?

ilginize teşekkür ederim şimdiden,
Saygılarımla..
"Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz; sahipsiz olmaz. Bir harf katipsiz olmaz, biliyorsun.. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket (kainat) hakimsiz olur?"

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
Ynt: Taş Değerleri
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2014, 19:52:55 »
Sadece bir hususa cevap vermek isterim. Diğer konularda ustalarımız gerekli bilgiyi vereceklerdir, benim bilgim oldukça sınırlı. Yüksek devir ile dönen raşlarda bileme yapmak uygun değil, çelik fazlaca ısınacağından yapısı bozulur ve sertliğini koruyamaz.
Alet işler, el övünür.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2014, 20:12:18 »
Kum yahut grit zımpara/taşın üzerindeki tanlerin iriliğinin bir ölçüsü. Rakam büyüdükçe daha küçük taneli ince taş anlamına geliyor. Zımpara için 40,60,80 kaba, 100 ~ 220 orta kalınlık diyebiliriz. Bıçak bilemeyi mermer, cam gibi düz bir yüzeye zımpara yapıştırarak ta yapabilirsiniz. Ağız çok kötü durumda değil ise 180-200 kumdan başlayıp 1000-2000 kum gibi bırakabilirsiniz. Bauhaus'taki kombi twin cherry marka taş, Makita'nın planya bileme taşı, girit taşı (ve arkansas ?) en kolay ulaşabileceğiniz bileme taşları.

Taş motoru yüksek hızı nedeni ile bıçağı fazlaca ısıtır, arada suya sokup soğutmak iyi olur. Bir de eliniz alışkın değil ise biraz tehlikeli. Sulu bileme diye aratırsanız daha düşük devirli ve bir tarafı sulu bileme yapan taş motorlarına ulaşabilirsiniz. Taş motorundaki disklerin kalınlığı sanki biraz farklı 80 kum kaba değil de orta incelik gibi geldi bana.

Arkadaşlar Hepinize Merhabalar,

Sitede araştırdım ancak belki de terminoloji eksikliğimden dolayı doğru bilgiye ulaşamadım. Geçen gün iş yerindeki atölyedeki taşlama da bir metali taşlayarak taşlamayı deneyeyim dedim, ancak baktım ki metal de sıcaklık artışından dolayı renk değişimleri oluyor ve bir türlü istediğim gibi keskin olmuyordu. Anladığım kadatıyla taşın kum kalınlıklarıyla ilgili birşey.

Şimdi sormak istediğim sorum şu,
1- bu kum değerleri ne anlama geliyor. Mesela araştırdığımda 1000 değerinde bileme taşı var. Bu 1000 ne demek? Bu rakamın az yada çok olması neyi ifade ediyor?
2- Taşlama makinesinde yapılan (karbosan vs. taşları ile) işlemlerde hangi değerlerdeki taşlar kullanılıyor?
3- Birde taşlama yaparken kullanılan bir cila var. Taşa yedirip sonra bıçağı biliyorlar bu nedir? Polisaj dedikleri olay bu mu?

ilginize teşekkür ederim şimdiden,
Saygılarımla..
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

serdargl

• *
  • 5
  • " Gençlik gecesinden ihtiyarlık sabahına uyandım"
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: Karabük
« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2014, 17:08:02 »

bu soru cevapsız kalmış sanırım  ;)
"Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz; sahipsiz olmaz. Bir harf katipsiz olmaz, biliyorsun.. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket (kainat) hakimsiz olur?"

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2014, 17:14:56 »
Orada kullanılan taş değil keçe veya bez tekerler üzerlerine polisaj macunları sürülüp kullanılıyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2014, 17:15:28 »

bu soru cevapsız kalmış sanırım  ;)
bence siz 3000-5000 kumlara kadar bilemeye elinizi alıştırın daha sonra bileme macunlarına bakarsınız. o cilalar uç seviye de bileme için gerekli...kum degerleri şu şekilde. 80 kum, belli bir alana sığan kum tanesi adedi. 1000 kum, yine aynı alana sıgan kum tanesi adedi. dogal olarak rakam büyüdükçe, kum inceliyor
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2014, 17:33:42 »
80-120-240-320 gibi birkaç farklı zımpara kağıdını incelediğinde ve bunları bir metale sürttüğünüzde bir çok yanıtı çok iyi anlayacaksınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben