Bıçak Sanatı - Forum

İLK Bıçak

emrah 14

• 4
  • Emrah
  • Meslek: Elektrik teknikeri
  • Yer: Bolu
İLK Bıçak
« : 08 Aralık 2010, 22:44:35 »
Merhabalar;
   Özgür beyin gönderdiği CK 67 plakaları sonunda şekillendirmeye karar verdim. Tabiki işe başladıktan sonra ne kadar sabır ve uğraş gerektirdiğini anladım, helede amaç eğe ile çalışmaksa:)
   Biraz aceleci biri olduğumdanmıdır, yoksa iş yerindeki alet edavatın bolluğundanmıdır bilmiyorum fakat ben fazla eğe kullanmadım-kullanamadım. Daha çok spiralin uclarını taşlama zımpara kesme vs. değiştirerek çalıştım.Biraz daha zımpara işi var ondan sonra bi arkadaşımın demirci dükkanında su vermeyi düşünüyoruz umarım sorun yaşamayız.
  Sizlerin yorumlarını yapmadığım yada yanlış yaptığım konulardaki ikazlarınızı önemle bekliyorum. Bıçağın biraz simetri sorunu var ama dediğimiz gibi ilk bıçak:))))

Ynt: İLK Bıçak
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2010, 23:14:03 »
Emrah, spiralle çalışmanın en riskli yanı yüzeyde oluşabilecek derin kontrolsüz çukurluklardır. Senin bıçağın yüzeyinde de bunlardan bir iki tane var. Geriye zımpara işi kaldı demişsin ama bu çukurluklara bakınca işler kolaylaşmayıp zorlaşmış gibi bir durum olmuş. Eğeyle yapsan belki spiralden daha fazla zaman alırdı ama zımpara işinden bu zamanı haydi haydi telafi ederdin. Benim görüşüme göre senin o çukurlukları bir düzleme getirebilmen çok uzun bir zımpara işi gerektiriyor. Eline sağlık, kolay gelsin.

Berke Boyacı

« Yanıtla #2 : 08 Aralık 2010, 23:23:23 »
Öncelikle ellerinize sağlık ama yanlış görmüyorsam bu bıçak ısıl işleme uygun değil. Taşlama çizgisinin hemen sağında yüzeyde bir çöküklükmü var ? Bıçağınızın ısıl işlemi sorunsuz atlatması için tüm yüzeyleri en az 120 kuma kadar iyice düzeltilmiş olmalı.

Ayrıca ikinci resimdede taşlama çizgisinin hemen solunda sanki derin bir çizik var...

Bu yorumları sitede ustalarımızın yazmış olduğu yazılara dayanarak yapıyorum ama siz genede ustalardan yorum almadan bıçağın üzerinde bir değişiklik yapmaya girişmeyin derim. Ben sadece konunuza bir usta cevap verene kadar merakınızı gidermek amacıyla yorum yaptım.

NOT: Yorumu yetiştiremedim sefa hocam sen benden hızlı davrandın :)....
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2010, 23:25:25 Gönderen: Berke Boyacı »

emrah 14

• 4
  • Emrah
  • Meslek: Elektrik teknikeri
  • Yer: Bolu
« Yanıtla #3 : 08 Aralık 2010, 23:35:02 »
Ewt bıçak üzerinde söylediğiniz gibi 1-2 derin çizik mevcut. Sefa ustanın sölediği gibi spiralle çalışmak gerçekten riskli, işin gerçeği bende daha fazla ileri gitmek istemedim daha çok bozulma olmasın düşüncesi ile. Muhtemelen spiral zımpara ile çizikleri yok etmeye çalışacağım umarım başarabilrim:)
Önerileriniz için tşk.ler....

« Yanıtla #4 : 08 Aralık 2010, 23:39:52 »
Madem spiral zımpara kullanmaya kararlısın en azından 40 kum aluminyum oksit ( bordo renkli olan) kullan, yüzeyi en hızlı bu kumla alırsın.