Bıçak Sanatı - Forum

SERTLİK ÖLÇME ALETİ FİKRİ

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
SERTLİK ÖLÇME ALETİ FİKRİ
« : 28 Ekim 2014, 16:52:24 »
 Sertlik ölçümü yapmakta kullanılan eğeleri incelerken aklıma gelen bir konuyu sizlerle paylaşmak isterim. 2 şer hrc sertlik değeri aralıkla örneğin d2 gibi bir çelikten bir set hazırlansa yaptığımız çalışmalarda bu aletlerle çizmek suretiyle yaklaşık sertlik ölçümü yapamaz mıyız? Sonuçta mantık ayni. Imkanı olan bi ustamız deneyebilse foruma buyuk bi katkı olur eğer çalışırsa diye düşünüyorum.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: SERTLİK ÖLÇME ALETİ FİKRİ
« Yanıtla #1 : 28 Ekim 2014, 17:25:46 »
"Sertlik ölçmek ,,için zaten hazır eğeler var dediğiniz zaten olurlu imiş ki çoktan yapılmış... ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #2 : 28 Ekim 2014, 17:32:06 »
"Sertlik ölçmek ,,için zaten hazır eğeler var dediğiniz zaten olurlu imiş ki çoktan yapılmış... ;)
Aslında konu bu egelerin cok pahalı olması ve kolay bulunmaması ayrıca 5 hrc farkla olcum yapıyorlar bıldıgım kadarıyla. Benım amacımsa forum ıcınde uretıp uygun sekılde ısteyen herkese ulastırılabılmesıydı Kaya Bey. Yanıtınız için tesekkur ederım mesajımı tamolarak okudugunuz içinde :)
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2014, 17:40:37 Gönderen: marslan_51 »
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #3 : 28 Ekim 2014, 19:31:59 »
Demek istediğinizi zaten çok iyi anladım İşlerle zaten alakalı olduğum için yapılabilirlik/maliyet faktörleri göz önüne alındığında  dediğiniz takımları yapacak ekipman tek kişide olmadığından yapılabilmesi mümkün olduğu halde yapılması olurlu değil  önce  bir sertlik ölçüm cihazı, stabil bir ışıl işlem fırını  ve zor olanı eğe makinasına sahip olmak lazım .İstediğiniz için belki Esaş'tan bir teklif alınabilir bende bunu kastetmiştim umarım işin bu kadar zor olduğunu anlayınca sizde bana hak vereceksiniz .

Eğe değilde bir kaç farklı sertlikte çizecek istenilirse ki benim de tavsiyem o olur bunun yapılabilirliği daha yüksek tabiki uğraşmaya gönüllü olan olursa ...

haskurt

• 112
  • Zekeriya SÜMER-1978
  • Meslek: dipmen
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #4 : 28 Ekim 2014, 19:55:37 »
Eğe değilde bir kaç farklı sertlikte çizecek istenilirse ki benim de tavsiyem o olur bunun yapılabilirliği daha yüksek tabiki uğraşmaya gönüllü olan olursa ...!!!

Evet kaya usta mehmet ustanında demek istediği buydu sanırım :)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #5 : 28 Ekim 2014, 22:21:09 »

Eğe değilde bir kaç farklı sertlikte çizecek istenilirse ki benim de tavsiyem o olur bunun yapılabilirliği daha yüksek tabiki uğraşmaya gönüllü olan olursa ...
[/quote]
 Mesajım dikkatli okununca anlatmak istenilen açikca anlaşılıyor zaten sayın Kaya Ustam. Forumumuzda sagolsun çok özverili ve işbitirici ustalarımız mevcut. Malzemeye istedigi sertliği verebilecek ustalarımız var. Sonuç itibariyle bir organizasyon yapilip maliyet cikarilsa ben dahil enaz 20 kişinin bu urune talip olacaģina,standart eğelerin 5 te birinden bile ucuza geleceğine ve yuksek ihtimallede işe yarayacagina inaniyorum. Saygı selamlarımı sunarim. 
  Ayrica bizim ustalarimizin yetenek ve becerilerine bi örnek.
www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6832.0;topicseen

« Son Düzenleme: 28 Ekim 2014, 22:26:05 Gönderen: marslan_51 »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2014, 00:26:30 »
Mehmet Bey  anlatmaya çalıştığınız zaten  herkesin en az bir tane sahip olduğu eğe ile anlamak zaten mümkün  ama dikkat edin belli bir sertlik derecesine yakın olup olmadığına kanaat getirilebilir . Belli bir eğenin kesmediği malzemeniz 61 rockwell üzerinde iken cama çizik atabiliyorsa 62 rockwellin üzerinde olduğu kanaatine varılabilir .çizecekle sertliği anlamak çokta doğru bir düşünce değil bende size bunu kastetmeye çalışıyorum tabiiki burada yetenekli becerili ustalarımız var bizim hedefimiz bu becerileri kendimiz yapmak değil başkalarınada yaptırabilmek bunun için burda mesai harcayıp cevap vermeye değer sorulara cevap vermeye çalışıyoruz tabiiki bu arada kaçırdığımız şeyler vardır .Sizin dikkatinizi çekmeye çalıştığım konu istediklerinize zaten sahip oluyor olabilirsiniz .Sertliği  tescil edebilmek için  ciddi aletler vardır ve gereklidir .İşe yarayacağını düşünüp inandığınız takımlarla uzun zamandır çalışmış birisi olarak bu takımlarla bir kanaat oluşturmak mümkündür ama sertliği tescil noktasında çok yetersiz kalacaklardır çünkü çok fazla yanılgılara sebeb olabiliyorlar..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 29 Ekim 2014, 00:28:22 »
Bilye zıplatmalı yöntem hakkında fikirleriniz nedir?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #8 : 29 Ekim 2014, 00:36:57 »
Sertlik ölçme işi farklı bir iş, fikir edinmek farklı. Örneğin 61 HRC olan bıçağınıze eğe sürün eğe bıçağı almaz oysa arada aşağı yukarı 3-4 HRC bir farkla eğe daha serttir, ama aynı sertlikte bir çizecekle çizseniz sanıyorum çizer. İki aynı sertlikte ama ayrı formdaki parça farklı sonuçlar veriyorsa buna nasıl güven duyacaksınız. Kişisel olarak ben sertlikleri önceden belirlenmiş eğelerle doğru veya yaklaşık sonuçlara ulaşılabileceğini sanmıyorum, sadece çok geniş bir aralıkta fikir verebilir.
Eylem Ustam, bilye testi konusunda da aynı şeyi düşünüyorum, bir cismin bir başka cisme batması başka bir şey üzerinde sıçraması başka. Bilye testinde değişken çok parametre var ve bunların bir çoğu da doğru sonucu etkileyecek cinsten.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #9 : 29 Ekim 2014, 00:54:43 »
Hocamın söylemlerine katılacağım fakat bilye zıplatmalıda ölçüm cihazları mevcut fakat malzeme cinsi girilerek parametre aralığı minimuma indiriliyor..Bilya ziplatmali tekniğin beton sertliği ölçen cihazlarda da olduğunu hatırlıyorum batmalı ölçme metodlarıda malzemenin homojenliği noktasında yanılabiliyor..
Kesin kanaat oluşturmak için farklı noktalardan birden fazla test yapılıyor..
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2014, 01:05:02 Gönderen: Kaya »

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #10 : 29 Ekim 2014, 03:35:05 »
Verilen bilgi ve kanaatler dogrultusunda bu yöntemin iş görmeyeceği hatta bu iş için yapılmış eğelerin bile sadece yaklaşık fikirler vereceği sonucunu cıkartmak mümkun gibi. Eğe pirinç testiyle yola devam edip net sonuç istendiginde profosyonel yardım almak gerekiyor bu durumda. Bu konuda ustalarımızin paylaşabileceği başka tüyolar varsa memnun oluruz
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2014, 03:38:01 Gönderen: marslan_51 »

« Yanıtla #11 : 29 Ekim 2014, 21:54:33 »
Hocamın söylemlerine katılacağım fakat bilye zıplatmalıda ölçüm cihazları mevcut fakat malzeme cinsi girilerek parametre aralığı minimuma indiriliyor..Bilya ziplatmali tekniğin beton sertliği ölçen cihazlarda da olduğunu hatırlıyorum batmalı ölçme metodlarıda malzemenin homojenliği noktasında yanılabiliyor..
Kesin kanaat oluşturmak için farklı noktalardan birden fazla test yapılıyor..
Bilye testinin kullanıldığı alanlar elbette var, ancak batarak ölçüm yapan cihazlarla kıyaslanmaması gerekir. Elbette homojenite anlamında bir çok noktadan ölçüm yapılıp ortalama değer yazılır. Abartırsanız sertlik testlerini destekleyici çekme deneyi, Charpy testi... bir sürü deneye girebilirsiniz

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 29 Ekim 2014, 23:11:17 »
Hocam hatırladığım kadarıyla bilyeli testle döküm ,sığ yüzey sertleştirmeler kaplama sertlikleri ölçülüyor. Çelik ölçümünde kullanıldığına hiç şahit olmadım böyle bir kullanımı varmı ?
Eski işyerinde tozlu bir mikroskobu olan ölçüm aleti mevcuttu brinel ve mohs cinsinden skalaları vardı.mohs çıktısı vermesi bende mineral ve taşlarında ölçüldüğü kanaati uyandırdı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 30 Ekim 2014, 15:20:41 »
bu arada sertlık ölçüm eğesı yada kendı yapacağımız ölçüm çubukları bızı yanıltır derım.  bır örnek vermek gerekırse  bendekı eskı bır eğe ıle bıçakların kontrolunu yapıyordum. bır ara artık bıçaklar neden sertleşmıyor dıye kafayı sıyırmayada başladım. ısıl işlemden bıçakların üzerinde kayması gereken eğe resmen profılı yumuşak çelık gıbı alıyordu. özgürle çalışırken aynı şey özgürün başınada geldi benım meşhur eğeyi kullanınca. bu eğe yuzunden bırçok profılı kırıp attım. taki sertlığı ölçülene kadar "66 Hrc " çıkmıştı. eğede tam olarak bır sonuç veremez hatta bazen yanıltabılır.

şu anda ıkıncı el bır manuel rockwell ölçüm cihazı var arkadaşımın yakınında onun peşindeyim. net sonuç bununla alabıleceğim tabi satarsa..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)