Bıçak Sanatı - Forum

Usta Ziyareti Hk.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
Usta Ziyareti Hk.
« : 28 Aralık 2010, 17:36:03 »
Konuyu nereye yazacağımı bilemedim ama

Daha önce duymadığım ve tesadüfen Çanakkale ziyaretinde memleketim Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde Halil Aydil isimli bir ustanın olduğunu öğrendim işim Tavşanlıya düşüncede ziyaret etmek istedim. Güleryüzlü Halil Amca ile biraz sohbet ettik Almanyada Solingende çalışmış şimdi 70 yaşında ve 2-3 ay önce felç geçirmiş çalışamıyor. Yaptığı eserleri gösterdi, gösterdi sohbet ettik ilk ziyaretim olduğu için fazla derin konulara girmeden yüzeysel olarak anlattı neleri nasıl yaptığını. Hastalığı nedeni ile gümrükteki malzemeleri ilgilenemediğini dış ülkelere göndereceği yaptığı malzemeleri gösterdi. Bu işe meraklı kimse yokmu neden çırağın yok dediğimde ise bir süre önce olduğunu onunda fazla çalışmadan ayrıldığını söyledi. Dükkan daha çok yakın tarih müzesi havasında silahlar, kılıçlar, bıçaklar duvarlarda sergileniyor. Gözüme kestirdiğim bir kaç tanesini sordum satılık değil onlar tarihi eser dedi. En sonunda bu işi ticaret için yapacaksan para bunlarda var diyerek kocaman kadife bir çanta çıkardı ve envai çeşit ameliyat malzemesi yapmış, makaslar vesaireler ( benim ilgi alanım değil ama ilgilenen olursa diye yazayım dedim Ustasından para onlarda olduğu söylendi ). Nihayetin de ayrıldık dükkanından ama bundan sonraki ziyaretlerimde (ziyaretler konusunda ısrarlı davranacağım ) izin verirse ürünlerin ve duvarlardaki tarihi eserleri fotoğraflarını çekip paylaşırım. Anladığım kadarı ile işini iyi yapan Solingen gibi marka olmuş bir yer deneyimi olan bu ustanın el vereceği bir çırağın olmaması çok üzücü.

Saygılarımla

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Usta Ziyareti Hk.
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2010, 17:53:47 »
Haklısın Murat, gerçekten üzücü, ama anlaşılan dolu dolu yaşamış ustalığını. Fotoları beklemekteyiz. Sağolasın paylaşımın için  :2up
Not: Ameliyat malzemesi yapmak gerçekten ciddi dikkat ve ustalık gerektirir. Harbiden kazancı da güzel olmalı...

Kipmen Sanat web sitesi

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2010, 17:55:40 »
Aynen,
bir ki resim ekleseydiniz iyi olurdu.
Belki bir dahaki ziyarete.

« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2010, 22:21:37 »
Paylaşım için teşekkürler Murat, ameliyat mmalzemeleri işinde durum aynen ustanın söylediği gibi. Burada bir meslektaşım bu işle uğraşıyor ve hiç zamanı yoktur hep yoğun siparişleri vardır ve bir çoğu da yurt dışına.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2010, 09:30:57 »
ameliyat malzemesi derken kastımız sanıyorum neşter/bistüri gibi kesici aletler. peki bunları elde üretmek gerçekten mümkün mü ??? ben bu kesicileri hep fabrikasyon olmak zorundalar diye düşünürdüm hassas ayarları ve tek kullanımlık(tahminim o yönde) olmaları sebebiyle.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2010, 09:46:05 »
Emin bistüri gibi malzemeler değil, clips, makas, sap vs bu tür malzemeler.

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2010, 10:01:38 »
biraz daha mantıklı bir hale geldi ameliyat malzemesi kavramı. ama yine de çok şaşırdım ve merak ettim açıkcası... ::)

« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2010, 11:04:19 »
Emin buradaki http://omurinstruments.com/ aletler örneğin.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2010, 11:19:22 »
Bunlarin daha cok  440c den uretildiklerini duymuslugum var. Frenkcede "surgical steel " ya da "surgical grade steel" diye , ne oldugu anlasilamayan bir laf bile turemis. Karmasik sekilleri itibari ile sanki hepsi tek tek elde elde tesviyelenmek zorundaymis gibi gelir hep bana. Bununla beraber bazi bolumleri de ( mesela tutucu yuzeyler gibi ) elde asla yapilamayacak sekildedir. Turkiyedeki en ucuz cerrahi aletler pakistan mali oluyor genellikle. Para kazandirabilir ama uretimin cok zor oldugunu tahmin ediyorum.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2010, 11:19:50 »
 ??? ???
aman Allahım, ne kadar zor işler bunları elde üretmek. bıçak yapmanın meşakkatine kurban olayım, ne kadar ince ve hassas ayarlar gerekiyordur bunlar, kim bilir. kazancına değer mi bilmem ama ömür tükettiği kesin bunların ^-^

« Yanıtla #10 : 29 Aralık 2010, 11:34:40 »
bu tür aletlerde genel olarak A420 kullanılıyorlar. Gerçekten çok ince iş, 0,7 matkap uçları kullandıklarını gördüm, damara giren makaslar vs. Sinir bozucu bir hassasiyet durumu var.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 29 Aralık 2010, 12:12:29 »
Sinir bozucu bir hassasiyet durumu var.

Hımm, ilgimi çekti  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2010, 12:32:03 »
zaten bu işi yapsan yapsan bi sen yaparsın Emre >:D

(belki gaza gelesin vardır, ben bi taş atayım da :D :D  )

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2010, 13:34:18 »
Aman diyyim Emin, şu gaza getirme olayı bende çok kötü çağrışımlar yapıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2010, 14:41:28 »
Aman diyyim Emin, şu gaza getirme olayı bende çok kötü çağrışımlar yapıyor.
Eylem, Türk ameliyat aletlerini yurdumuzda yapalım, bununla acaip gurur duyalım, hede hödö  :))

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2010, 14:50:55 »
Zuhahaha  :)) :)) :))

Şaka bir yana, ben zaten el aletleri yapmaya doğru gitgide kayıyorum. Hani kanunun dediği "bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan" aletleri yapmaya girişiyorum. Kanun öyle dediğinden değil tabii.

Bu tür mesleki aletlerin de doğrudan operatörünün tarifiyle, onun ihtiyaçlarına göre yapılabilmesi hoş bir şey. İyi yapılınca kullananı bir adım daha ileri götürecek bir şey...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 29 Aralık 2010, 14:57:08 »
Zuhahaha  :)) :)) :))

Şaka bir yana, ben zaten el aletleri yapmaya doğru gitgide kayıyorum. Hani kanunun dediği "bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan" aletleri yapmaya girişiyorum. Kanun öyle dediğinden değil tabii.

Bu tür mesleki aletlerin de doğrudan operatörünün tarifiyle, onun ihtiyaçlarına göre yapılabilmesi hoş bir şey. İyi yapılınca kullananı bir adım daha ileri götürecek bir şey...

Aynen Eylem, bir insanın iş hayatının çok önemli bir parçasını yapmak, kullananın bundan büyük bir keyif duyması, sana müteşekkir olması gibisi yok habiden. Son zamanlarda bu tatmini çok güzel yaşıyorum kamış bıçaklarımla, rafta duracak sanatsal bir çalışma yapmak da eğlenceli ama bunun kadar güzel bir tatmin duygusu yok  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #17 : 20 Eylül 2014, 12:29:27 »
Şu an 74 yaşında maalesef aradan geçen 4 sene içerisinde ikinci felcini geçirmiş.Kendi deyimi ile dualarla hayatta kalmış.Gerçekten de çok seveni var.Şu an yalnızca bileme işleri yapıyor.

Yeni başlamış olan Tavşanlı hikayemde sıkça gittiğim yerlerden birisi Halil ustanın dükkanı.
memento audere semper

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #18 : 21 Eylül 2014, 22:01:49 »
Şu an 74 yaşında maalesef aradan geçen 4 sene içerisinde ikinci felcini geçirmiş.Kendi deyimi ile dualarla hayatta kalmış.Gerçekten de çok seveni var.Şu an yalnızca bileme işleri yapıyor.

Yeni başlamış olan Tavşanlı hikayemde sıkça gittiğim yerlerden birisi Halil ustanın dükkanı.
Allah acil şifalar verir inşallah çok zor bir durum felç allah düşman başına vermesin...
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #19 : 27 Ekim 2014, 10:08:20 »
Kendi üretimi ve benim bir iki hafta evvel edindiğim bıçağım.İlk aldığımda vitrinde beklemekten biraz tozlu ve kararmıştı.Zamanım olmadığından gazeteye sardırıp hemen aldım.Sonrasında çelik yünü ve wd 40 muadili bir pas temizleyici ile temizledim.Resimleri paylaşıyorum.Dükkan resimleri de var ama onları paylaşmak konusunda kararsızım.Küçük dağ maceramız.Öyle bir şeyler doğramak için gitmedim.

Nacağın herhangi bir anlamı yok.Sıradan bir nacak kıyas olsun diye kadraja soktum.

Birazda sayısal bilgiler verelim:

Tam boy:48 cm
Namlu boyu:30 cm
Malzeme cinsi:Araba makası cinsi maalesef bilinmiyor.
Üretim metodu: Talaşlı imalat ağız conveks
Ağırlık merkezi balçağın 5 cm önü.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
memento audere semper