Bıçak Sanatı - Forum

kamçı yada kırbaç

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: kamçı yada kırbaç
« Yanıtla #20 : 14 Mart 2013, 06:24:14 »

:2up :2up :2up

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #21 : 14 Mart 2013, 08:49:47 »
işte el mahreti bir çalışma biraz geç gördüm ama , keyifliydi .... elinize sağlık...  ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #22 : 14 Mart 2013, 19:35:19 »
Arkadaşlar teşekkürler….
Kaya bey ben el sanatlarına 99 yılı ağustosunda kamçı yapmaya çalışarak başladım. Uzun zaman sonunda birçok deneme yanılma sürecinden sonra ortaya bir şeyler çıkmaya başladı.  Çok kolay görülmekle beraber oldukca zahmetli bir iş. İlk başta iki elinizde parmaklarınızın su toplayıp yara olma ihtimali çok fazla. Hatta garanti verebilirim su toplayacaktır. Ancak benim kullanmadığım türde bir vaketa veya benzer bir deriden sırımları kesip yaparsanız deri yumuşak olduğu için ve sırımlar çok sağlam olmayacağı için çok fazla gerdiremeyeceksiniz dolayısı ile parmaklar bu durumda sağlam çıkacaktır. Derinin iç kısmı da deriden yapılmakta. Elde etmek istediğiniz kalınlıkta olacak şekilde uca doğru incelerek kesip ıslatıp gerdirdikten sonra geniş bir ip yardımıyla sıkı bir şekilde saracaksınız ki yuvarlamış olalım. Olması gereken daha doğrusu orijinal olmasını istiyorsanız işin hakkı bu.  Ancak günümüzde değişik kompozit malzemeler de kullanılabilir. Bununda en basiti balık olta uçlarıdır. Azmü cezmü gast eylerseniz neden olmasın elbette yapabilirsiniz.

Salim bey bıçak kabzası olur ama örme işi çok güzel olmalı. Tüm düğümler aynı hizada ve büyüklükte olmalı. Gümüşten balçakta olur neden olmasın.

Soytürk bey evet haklısınız : “Bizler ne kızılderiliyiz nede zoro :D” bu sebepten bu tip uzun kamçılar Anadoluda kullanılmamış. Ama yapım  işi aynı. Yapılmaz değil. Hatta yukarda bahsettiğim gibi işlenmiş bir deriden yapmak bu işi çok çok kolaylaştıracaktır.

Bora bey yapım aşamalarını maalesef fotoğraflamadım. Bir daha yaparsam bunu göz önünde bulundurup fotoğraflayayım sizin için.

Eylem bey sizin bir bıçağınız vardı. ingiltereye giden. o bıçak sırım kesmek için de çok harika görünüyordu.
teşekkürler

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
« Yanıtla #23 : 23 Mart 2013, 13:49:06 »
Aklıma şu video geldi kırbaçları görünce. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sP76MlgKHNI ... Fazla vuruyorlar atlara acıdım yahu. Türkmenlerin geleneksel oyunuymuş keçi kapmaca. Ama ben pek ısınamadım at güreşi gibi bir acayip geldi .
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0

K.Mahir

• *
  • 23
  • Meslek: Deri Mühendisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #24 : 29 Ekim 2014, 17:13:56 »
Forum dışı olması nedeniyle paylaşıp paylaşmamakta tereddütte kaldım. İlginizi çekeceğini zannettiğim için affınıza sığınarak paylaşmak istiyorum. Gümüş kısımları ben yapmadım. Deri örme aksamları bana ait. Tirşe deriden örülmüş üç adet jokey kamçısı (Kırbaç)

Çok güzeller. Bizde dededen kalma 3 tane farklı materyalden yapılmış olanları var. Bir tanesi gergin halde kurutulmuş kuzu bağısağından, biri tirşe diğeride eskiden hapishane işi boncuk örmelerle aynı işçilikte. Hala yapıldığını bilmek güzel. Moğolistanda çok sert kızıl kabuklu ağaç dalından saplı tirşeden bir kamçı görüp fiyatını sordum turistik fiyat verdiler (100$)  ???