rahmetli babamdan kalma ufak bı yagtısım var kalitesi gercekten sasırtıcı enedıgım hıcbı tasa benzemıyo son bilemeyı hafif bı yagla onda sonlandırıyorum anneme sordugumda otasın babamada vefat eden amcasından kaldıgı yonunde ve tas dıyarbkırdan alınmıs aslında tas epey buyukmus amcası vefat edınce tası bolmusler bı parcasıda boylece bıze gecmış koyde ozelıkle gelıp babamdan bıleme yapmak ıcın ısterlermıs.. aslında turkide sonderece kalitelı tasların olduguna ınanıyorum ozelıkle arstırılırsa dogu illerımızde cok ıyı tasların cıkıcagına eminim
.diyarbakır'da lice ilçesinde taş ocakları var, mermer, granit,pomza ,yağtaşı üretiliyor.malesef terör olayları olmasada herkes ülkemizin heryerini gönlünce gezebilse,,taş demişken aklıma geldi,kastamonu hanönü lçesi gökçeağaç köyündede sulu bileme yapmak için (körse taşı diyorlar orada adına ) orta merkezinden delmişler satışını yapıyorlar,taşköprü merkezde satılırken gördüm 5-50 kg arasında çeşitli ebatlarda yapmış satıyolardı ,küçük olanlar 10 -15 tl büyük olanlara 15- 60 tl arasında bir fiyat istiyorlar,
şırnakta görev yaptığım zamandan biliyorum o bölge eskiden yanardağ olduğundan lav taşı var siyah gri karışımı çok sert bir taş insanlar evlerini o taşlarla yapıyor.balyozla kırıyorlar sanki makinayla kesilmiş gibi kırıyor ustalar,düz bir yüzey oluyor.varımlı köyünde yaşlı bir nine elindeki bıçağı evin duvarına sürtüyordu gördüğümde önce bıçağını bilediği hiç aklıma gelmemişti,sordum nene neyapıyosun bıçağı körleteceksin dedim" oğul dedi bu taş bıçağı körletmez istersen bak jilet gibi yapar " dedi ,baktım gerçekten bıçak çok keskin,işin bana garip gelen kısmı o kadar sert bir taş nasıl bıçağın çeliğini bile şekillendirebiliyor.oradaki evlerin duar kalınlıkları 1- 1.5mt arasında çünkü kışın çok soğuk oluyor,roket atsan taş duvara bişey olmuyor,aydın ve denizlidede yağ taşı üretildiğini duymuştum ama tam olarak bir bilgim yok