Bıçak Sanatı - Forum

Manyetik Kuzeye Göre Su Verme

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Manyetik Kuzeye Göre Su Verme
« Yanıtla #40 : 08 Aralık 2013, 13:20:02 »

Çeliğin kimyasal kompozüsyonuna göre değişiklik gösterir östenitik faza geçiş. En önemli element elbette (C) karbondur burda.
Ama iş burada bitmiyor  :-\  Bir de ayın karanlık yüzü var ki tam bir baş belasıdır. , Krom(Cr) ile başlar, mangan (Mn) ile devam eder , Nikel (Ni), özellikle de Silisyum (Si) vs. derken o geçiş sınırı bütün elementlerin kendince yarattığı etkilerden, geçiş çizgisini ileri geri oynatması ile devam eder. Kimi tutturur östeniti kararlı faza çekmeye çalışır, kimi der yok o öyle olmaz ferrit kararlı olsun diye çekiştirir sonra aralarında anlaşıp bir noktada buluşurlar, barışırlar  ;)
Büyük abileri olan Karbon ( C ) nispeten ağırlığını koyarak işi az da olsa kendine çevirir.   :2up
İşte bu yüzdendir ki ısıl işleme tabi tuttuğunuz çelikler çoğu zaman farklı sıcaklıklar da su ister.
Sonra bu element kardeşliği, menevişleme de gene ufak tefek hırlaşmalarla yine huzuru bozar.
Molibden der '' vay ben çeliğin için de şu kadar varsam, beni  °C şu kadar şöyle yap, Sonra bi başkası zıplar beni de şu derece de tutarsan bak sana şöyle tokluk vericem vs. diye devam eder.

Sonra yine orta yol bulunur, insan oğlu sayesinde, yılların verdiği çalışmalar ile her elementin hangi ruh haliyle hareket edeceği literatüre tek tek işlenir ve bütün çelikler için bütün ısıl işlem parametreleri buna göre yapılır.

Konuyu çok da dağıtmadan başa dönersek manyetikliğe geçiş her çelikte faz dönüşümünden dolayı farklılık gösterir,
Bana göre de, Emre Bey'in dediklerine katılıyorum, hurafeden çok da öteye geçemez kutupsal yönelime göre su verme işlemi.
İsteyen bu hurafeyi kendince yaşasın, su verme yaptığı yerde rastgele istediği yere bir mıknatıs koyarak, ille de kuzey güney doğrultusunu bulmaya gerek kalmaz böylece  ;D
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Manyetik Kuzeye Göre Su Verme
« Yanıtla #41 : 08 Aralık 2013, 14:55:59 »
şu anda nerede okuduğumu tam olarak hatırlamasam da boş bi zamanımda ararım.
araştırma volkanik kayalardaki katılaşma sırasında oluşan yönlenmelerden manyetik kutubun zamana göre değişimi üzerineydi. bu yönlenmelerden 400 bin ya da 700 bin (bunu da net hatırlamıyorum) yılık bir periyotta manyetik kuzey ile manyetik güney yer değiştirdiğini gözlemlemişler.
benzer şekilde anik çağlardan kalma seramikler üzerinde çalışma yapan bazı araştırmacılarda seramik parçalarından manyetik kuvvetin değişimini bulabiliyorlar. yani dünyanın manyetik kuvveti malzemeler üzerinde bir etki bırakıyor. ama ne kadar malzemenin özelliklerini değiştirecek kadar olduğunu hiç sanmıyorum.

su verme işine gelirsek; manyetizma ve su verme işi için de yapılan çalışmalar var. daha çok yüksek sıcaklık süper kondaktörlerinin su verme işlemindeki etkisi hala daha çaılşılan bi konu. çeliği için yapılmış çalımalar da var. thermomagnetic effect diye açıklıyorlar. manyetizmanın temelde termal iletkenliği etkilediği üzerine dayalı. hatta herbert's effect dedikleri su verilmiş çeliği manyetik alan içinde temperleyip son sertlikte artış da gözlenebiliyor. ama burada çok yüksek manyetik alanlardan bahsediyoruz.

yani bana göre manyetik alan su verme sırasında da temperde de malzemeye etki eder. ama dünyanın manyetik alanından bahsediyorsak kova nerede güzel duruyorsa orada su vermek lazım.